maandag 27 november 2023

Geen discussie meer: winkeliers móéten cash aanvaarden

Nadat de regering besliste dat je overal elektronisch moet kunnen betalen, is nu ook beslist dat je ook nog altijd overal cash mag gebruiken. — © Kristof Vadino

Winkels en andere bedrijven móéten cash geld aanvaarden. Dat wordt straks wettelijk verankerd. Tot teleurstelling van Unizo en handelsfederatie Comeos (België nvdr.).

Werner Rommers

Woensdag 22 november 2023 om 15:38

Sinds vorige zomer moet je als klant in een winkel elektronisch kúnnen betalen. Met je bankkaart, of met een app op je telefoon. Straks komt daar de expliciete verplichting bij dat handelaars ook cash geld moeten blijven aanvaarden. Er is immers discussie of dat vandaag al effectief juridisch afdwingbaar is. Economieminister Pierre-Yves Dermagne (PS) heeft daarom nu een wetsontwerp klaar, dat een meerderheid heeft binnen de regering-De Croo.

Dermagne wou zo’n cash geld-verplichting vorig jaar ook al eens invoeren, maar vond toen binnen de meerderheid geen akkoord. Onder meer de Franstalige liberalen van MR lagen dwars. Zij veranderden intussen compleet van mening en dienden nu zelf ook een wetsvoorstel in “ter verankering van het recht van de consument om met contant geld te betalen”.

Ook op festivals

Volgens Dermagne moet zijn wetsontwerp voor eens, voor altijd én voor iedereen duidelijk zijn dat je met cash geld altijd moet kunnen blijven betalen. Her en der duiken immers winkels en handelszaken op waar alleen nog maar elektronisch kan worden betaald. “Onze diensten ontvangen redelijk wat klachten van mensen die hun aankoop enkel met een bankkaart konden betalen, en dat ongehoord vinden”, aldus het kabinet van Dermagne.

“We voeren de verplichting ook in ter bescherming van mensen die minder mee zijn met het elektronisch betalen of bankieren. Denk aan mensen zonder een bankrekening. En er is ook het praktische probleem van kinderen: die hebben soms nog geen bankkaart, maar willen wel een aankoop doen in een winkel. In het geval dat enkel elektronisch zou kunnen, zouden ze dan de betaalkaart én geheime code van hun ouders moeten lenen.”

De verplichting om cash geld te aanvaarden komt met sancties voor winkeliers die deze verplichting niet naleven. “Sancties komen er echter pas na verschillende waarschuwingen”, beklemtoont het kabinet-Dermagne. Het wetsontwerp stelt dat “ook op festivals en in ziekenhuizen contact geld aanvaard moet worden”.

Er zijn een beperkt aantal uitzonderingen, waarbij cash geld wél nog geweigerd mag worden, “bijvoorbeeld in het uitzonderlijke geval dat er zich een groot veiligheidsrisico zou voordoen”.

…/…

Volledig artikel op https://www.gva.be/cnt/dmf20231122_95273019

Griezelig nieuws voor de COVID-gevaccineerden

 12/09/2024 Een nieuw, angstaanjagend syndroom kan iedereen treffen, ongeacht leeftijd, die de prik krijgt. Een nieuw syndroom, het ‘ Post-A...