donderdag 30 november 2023

Henry Kissinger (100) overleden: dit heeft hij allemaal op zijn kerfstok


De Amerikaanse staatsman Henry Kissinger is op 100-jarige leeftijd overleden. Hij was minister van Buitenlandse Zaken en nationale veiligheidsadviseur onder presidenten Nixon en Ford.

In 1973 kreeg Kissinger de Nobelprijs voor de Vrede. De prijs was één van de meest controversiële ooit. Twee leden van het Nobelcomité namen zelfs ontslag.

Kissinger was één van de beruchtste oorlogscriminelen ter wereld. Hij orkestreerde een militaire staatsgreep in Chili, waarna hij dictator Pinochet in het zadel hielp. Tienduizenden mensen raakten vermist of werden geëxecuteerd. Hun kinderen werden gestolen en weggegeven onder een valse identiteit.

Bombardeer alles wat beweegt

Hij gaf daarnaast groen licht voor de Argentijnse militaire dictatuur tussen 1976 en 1983, waarbij duizenden mensen werden gekidnapped, gemarteld en gedood.

Eind 1975 gaf Kissinger generaal Soeharto toestemming het voormalig Portugese Oost-Timor binnen te vallen. Het Indonesische leger vermoordde minstens een kwart miljoen Timorezen tijdens de illegale Indonesische bezetting.

Hij saboteerde vredesbesprekingen in Vietnam voor politiek gewin, breidde de strijd uit naar Laos en Cambodja en pleitte ervoor om ‘alles te bombarderen wat beweegt’. Daar kwamen naar schatting 2 miljoen Vietnamezen bij om het leven.

World Economic Forum

Kissinger liet tapijtbombardementen uitvoeren op Cambodja, waarbij honderdduizenden Cambodjanen om het leven kwamen. Hij claimde dat het ‘onbewoond gebied’ was.

“Het illegale doen we meteen. Het ongrondwettelijke duurt wat langer,” zei Kissinger.

Tot slot: het World Economic Forum is niet het geesteskind van Klaus Schwab, maar kwam voort uit een door de CIA gefinancierd Harvard-programma dat geleid werd door Kissinger.

Over de auteur: Robin de Boer is economisch geograaf. Volg hem hier op Substack.

Griezelig nieuws voor de COVID-gevaccineerden

 12/09/2024 Een nieuw, angstaanjagend syndroom kan iedereen treffen, ongeacht leeftijd, die de prik krijgt. Een nieuw syndroom, het ‘ Post-A...