donderdag 11 juli 2024

België en Hongarije lanceren controversiële digitale ID’s en vaccinpaspoort, vooruitlopend op de EU-regelgeving

18/05/2024


België en Hongarije nemen het voortouw bij de lancering van digitale ID-portefeuilles in de aanloop naar de EU-verordening eIDAS (“elektronische identificatie en vertrouwensdiensten”) 2.0 en de EUDI Wallet Wallet die later deze maand van kracht wordt, meldt Reclaim the Net.

In België werd dinsdag de MyGov.be-app gelanceerd, die alle federale overheidsdiensten van het land bestrijkt, waarbij de overheid de digitale identiteit promoot omdat het het gebruik van haar diensten “vereenvoudigt” en “het leven gemakkelijker maakt”.

Met andere woorden, de autoriteiten daar spelen de gemakskaart – terwijl ze de risico’s bagatelliseren die gepaard gaan met dit soort centralisatie van de identiteit van mensen.

De Wallet geeft via de ‘eBox’-mailbox toegang tot door de overheid uitgegeven documenten, evenals 683-diensten, identiteitsgegevens, Covid-vaccinatiegegevens en meer.

Het succes van de regeling is echter geenszins gegarandeerd. Aan de ene kant is het niet verplicht, dus mensen zijn vrij om te beslissen er geen gebruik van te maken.

Uit een opiniepeiling die Deloitte vorig jaar hield, blijkt dat “71 procent van de Belgen geen digitale ID op hun telefoon wil”zeggen rapporten, eraan toevoegend dat uit hetzelfde onderzoek bleek dat 79 procent “geen mobiel rijbewijs wil, terwijl de helft weigeren hun identiteitsbewijzen volledig te digitaliseren.”

“Gebruiksgemak” is ook de manier waarop digitale ID wordt gepusht in Hongarije, waar de juiste app deze week al beschikbaar zal zijn om te downloaden, terwijl de dienst vanaf september volledig operationeel zal zijn.

Enthousiaste berichten over deze ontwikkeling omschrijven het digitale ID-programma als ‘vernieuwend’, ‘handig’ en ‘kostenbesparend’.

Tegelijkertijd wordt het plaatsen van alle gegevens van een persoon op één plek en het opslaan ervan in de cloud geadverteerd als iets positiefs, in plaats van wat tegenstanders als eng beschouwen – alleen al vanuit veiligheidsoogpunt.

De operatie wordt gecentraliseerd via het Hongaarse programma voor digitaal burgerschap. Wallet-gebruikers zullen al hun administratieve documenten, enz., op die ene plek bewaren, plus een digitale mailbox en hun vaccinpaspoort, en kunnen vertrouwen op een pan-EU elektronische handtekening, terwijl elektrische betalingen “volledig geïntegreerd” zullen zijn.

Het Hongaarse digitale identiteitsprogramma maakt gebruik van biometrische gegevens verkregen via gezichtsherkenning om het gezicht van een gebruiker te vergelijken ‘met een overheidsdatabase’.

Ondertussen waarschuwen sommige veiligheidsonderzoekers in andere EU-landen dat maar liefst 75 procent van wat wordt beschreven als risicovolle organisaties (gezondheidszorg, banken, vliegreizen…) “niet de sterkste verificatiemethode gebruiken.”


Als u de artikelen van Dissident.one waardeert, kunt u HIER een donatie doen om de site in de lucht te houden.

https://dissident.one/belgie-en-hongarije-lanceren-controversiele-digitale-ids-en-vaccinpaspoort-vooruitlopend-op-de-eu-regelgeving 

Griezelig nieuws voor de COVID-gevaccineerden

 12/09/2024 Een nieuw, angstaanjagend syndroom kan iedereen treffen, ongeacht leeftijd, die de prik krijgt. Een nieuw syndroom, het ‘ Post-A...