vrijdag 16 augustus 2024

Apenpokken, voor het geval: je hoeft geen vaccin te nemen, er bestaat een anti-viraal middel Tecovirimat SIGA (TPOXX®, SIGA Technologies)

 


Antivirale middelen tegen apenpokken

Apenpokken is een virusziekte die wordt veroorzaakt door het orthopoxvirus MPxV. In het voorjaar van 2022 verspreidde de ziekte zich plotseling over de hele wereld, terwijl ze voordien voornamelijk endemisch was in de wouden van Centraal-Afrika.

Op basis van studies op dieren oordeelde het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA) dat Tecovirimat SIGA (TPOXX®, SIGA Technologies) doeltreffend was om de mortaliteit door pokken, apenpokken en koepokken te verminderen.

Andere goedgekeurde behandelingen voor apen- en koepokken zijn er niet, terwijl de infecties, hoewel zeldzaam, toch dodelijk kunnen zijn (EMA/44963/2022).

Op 6 januari 2022 verkreeg Tecovirimat van het EMA marktautorisatie, onder uitzonderlijke omstandigheden.

In zijn advies van 8 mei 2022 adviseerde de Task Force Therapeutics Viral Diseases de Belgische regering om 1.000 behandelingen met Tecovirimat aan te kopen via de gemeenschappelijke aankoopprocedure van de EU. De Task Force hield daarbij rekening met de regulatoire status van het geneesmiddel, de aankoopprocedure, de epidemiologische situatie met de hoge nood aan behandeling en de relatief lange houdbaarheid van het product,

Gepubliceerde adviezen:

Advice regarding the purchase of tecovirimat for the treatment of monkeypox patients in Belgium (31/5/2022)

Algemene voorwaarden voor de toegang tot Tecovirimat : 

Standard Operating  Procedure:  Gebruik van de antivirale medicatie tecovirimat voor de behandeling van apenpokken bij patiënten met ernstige symptomen die wegens de infectie in het ziekenhuis worden opgenomen  (1/9/2022)

Bron: https://kce.fgov.be/nl/task-force-therapeutics/antivirale-middelen-tegen-apenpokken

---------------------  


Tecovirimat SIGA

Geautoriseerd

Dit geneesmiddel is goedgekeurd voor gebruik in de Europese Unie

tecovirimat monohydraat

Overzicht

Tecovirimat SIGA is een geneesmiddel voor de behandeling van pokken, aappokken en koepokken, drie infecties veroorzaakt door virussen die tot dezelfde familie behoren (orthopoxvirussen). Het wordt ook gebruikt om complicaties te behandelen die kunnen optreden na vaccinatie tegen pokken. Tecovirimat SIGA wordt gebruikt bij volwassenen en kinderen met een gewicht van ten minste 13 kg.

Het bevat de werkzame stof tecovirimat.

Bron: https://www.ema.europa.eu/en/medicines/human/EPAR/tecovirimat-siga

Truth Be Told With Todd Callender, Esq: Destroy the Nanotech Within The Body

Ana Maria Mihalcea, MD, PhD     Sep 13, 2024 Truth Be Told Truth Be told vaxxchoice I was with Todd Callender Esq this morning dis...