dinsdag 15 oktober 2024

Werkelijke actieradius van elektrische voertuigen tot 50% lager dan geadverteerd

 

Het echte typische snelwegbereik van de nieuwste elektrische voertuigen is tot 50% lager dan de geadverteerde cijfers, zo blijkt uit nieuw onderzoek. Neil Winton, die het onderzoek uitvoerde, heeft zijn bevindingen opgeschreven voor Forbes.

Nieuwe kopers van elektrische auto’s hebben meer informatie nodig. De huidige gegevens over het bereik vermelden zelden de snelheid, maar gaan uit van een gemiddelde van ongeveer 55 mph. Tesla-CEO Elon Musk gaf dit in 2016 toe op een persconferentie op de autoshow van Genève. Het is waar dat elektrische auto’s bij deze snelheid erg efficiënt zijn. Alleen als er over lange afstanden hoge snelheden worden aangehouden, ontstaat er een groot probleem. Vooral voor kopers op het vasteland van Europa, waar de maximumsnelheid op de autosnelweg vaak 130 km/u is, oftewel 81 mph. (In het VK is dat 70 mph) Het is dus logisch om eerlijk te zijn over het bereik bij deze snelheden, niet in de laatste plaats omdat het aanzienlijk zal worden ingekort.

De Lexus RZ 300e (£54.595/$71.350 na belasting) claimt bijvoorbeeld een bereik van “tot” 297 mijl, maar de batterij was slechts gevuld tot gemiddeld 224 mijl. In de autoroute cruisemodus werd het bereik met 39% verminderd.

De Peugeot 3008e (£49.650/$65.000) claimde een bereik van 326 mijl. Dit werd dagelijks herhaald, maar vanwege andere wilde resultaten, waaronder een autoroute penalty van ten minste 50% en niet-overtuigende verklaringen van Peugeot, kan het niet serieus worden genomen. (Peugeot is gevraagd om commentaar.)

De Kia EV9 (£77.025/$100.000) accu haalde na zes keer tanken gemiddeld een actieradius van rond de geclaimde 313 mijl, maar op de snelweg bedroeg de vermindering 50%.

De accu van de Hyundai Ioniq 6 (£ 55.735 / $ 72.800) kon gemiddeld 434 kilometer afleggen, terwijl de opgegeven 614 kilometer was. Dat is een tekort van 30%. Op de snelweg was de tekortkoming 38%.

Deze  www.wintonsworld.com-gegevens  voor elk voertuig zijn het resultaat van een week rijden over dezelfde landwegen en snelwegen onder vergelijkbare omstandigheden. De gegevens tonen tekortkomingen in de autoroute en de batterij van meer dan 30 andere elektrische voertuigen.

Deze negatieve resultaten zouden geen verrassing moeten zijn, gezien de basiswetenschap.

Nick Molden, CEO van Emmssions Analytics, verwoordde het probleem als volgt.

“Luchtweerstand (weerstandskracht) is evenredig met het kwadraat van de snelheid. Weerstand correleert (negatief) met bereik. Dus bereik zal meer dan evenredig afnemen naarmate de snelheid toeneemt. Voertuigontwerp kan andere factoren veranderen, zoals de weerstandscoëfficiënt (Cd), wat de reden is dat Tesla zich zo heeft gericht op aerodynamica,” zei Molden.

“Als alle andere factoren gelijk blijven, zal de luchtweerstand bij 130 km/u 164% hoger zijn dan bij 80 km/u (50 mph), wat een snelheidstoename van 63% is”, aldus Molden.

Peter Wells, hoogleraar Bedrijfsduurzaamheid aan de Cardiff Business School, vat het probleem als volgt samen.

“Het bereik daalt enorm bij hoge snelheid. Voor een elektrische auto is de extra energie die nodig is om van 60 mph naar 75 mph te gaan verbazingwekkend en verdubbelt het energieverbruik vrijwel om al die lucht uit de weg te krijgen,” vertelde Wells me in een interview een paar jaar geleden.

Bron: https://dissident.one/werkelijke-actieradius-van-elektrische-voertuigen-tot-50-lager-dan-geadverteerd

DMSO – eeuwenoude en krachtige remedie herontdekt

  12 oktober 2024door  dr. Peter F. Mayer 6,7 minuten leestijd         DMSO – eeuwenoude en krachtige remedie herontdekt   Met de Pand...