woensdag 13 oktober 2021

Macron wil coronapas in Frankrijk verlengen tot 31 juli 2022

 



De Franse regering wil het gebruik van de verplichte coronapas voor horeca en evenementen aanzienlijk verlengen. De voorziene einddatum zou volgens een controversieel wetsontwerp niet langer 15 november 2021 zijn, maar 31 juli 2022. Het voorstel is woensdag aan de Franse ministerraad voorgelegd.

mvdb 13-10-21, 12:41 Laatste update: 13:21 Bron: AFP

De Franse regering vreest een najaarsstijging van de besmettingen en wil die met de verlenging zoveel mogelijk beperken.

Persbureau AFP kon de tekst inzien. Na toetsing door de Franse Raad van State is het oorspronkelijke ontwerp licht gewijzigd. In de nieuwe versie moet de regering uiterlijk op 28 februari 2022 een verslag aan het parlement voorleggen, met daarin de voortgang van de genomen maatregelen. Ook moet duidelijk worden gerapporteerd waarom deze maatregelen nodig zijn.

Wie fraudeert met de passe sanitaire, riskeert volgens het wetsontwerp aanzienlijk zwaardere straffen: tot vijf jaar cel en boetes tot 75.000 euro. Critici bij zowel links en rechts stellen dat door het nieuwe wetsontwerp het debat over de kwestie in aanloop naar de presidentsverkiezingen geen doorgang vindt. Handig voor huidig president Emmanuel Macron, die in voorjaar 2022 voor een nieuwe ambtstermijn gaat.


Tot nu toe heeft 75,5% van de Franse bevolking, of zo’n 50,6 miljoen personen, een eerste coronaprik gekregen. 73,4% is volledig gevaccineerd.

In de afgelopen weken demonstreerden tienduizenden Fransen in verschillende steden tegen het gebruik van de gezondheidspas.

             1 augustus: protest in Parijs tegen het gebruik van de 'passe sanitaire'. © Photo News







Griezelig nieuws voor de COVID-gevaccineerden

 12/09/2024 Een nieuw, angstaanjagend syndroom kan iedereen treffen, ongeacht leeftijd, die de prik krijgt. Een nieuw syndroom, het ‘ Post-A...