donderdag 2 december 2021

Nog wat nieuws uit België . . .

 

 

 ©  BELGA

“Dit Overlegcomité heeft echt wonden geslagen. Deze manier van beslissingen nemen werkt niet meer”: een reconstructie

Het ergste Overlegcomité ooit. Zo omschrijven betrokkenen de vergadering van vrijdag. Die ging, zoals verwacht, bijna uitsluitend over het sluiten van de scholen. Jan Jambon was achteraf tevreden met een sluiting de week vóór de kerstvakantie. Frank Vandenbroucke vond dat “een teleurstellend compromis”. Het wijst op vuurwerk achter de schermen. “Op een gegeven moment dacht ik dat ze elkaar te lijf zouden gaan.”

Hannes Heynderickx


De Croo: "Moeten erkennen dat we er niet gaan komen met enkel vaccinatie"

"Laat me beginnen met de feiten", antwoordt premier De Croo. "De epidemiologische situatie verbetert niet, en de belasting in de ziekenhuizen blijft hoog. De druk is enorm in de zorg, maar ook in andere domeinen zoals het onderwijs. Ik ben gecontacteerd door een directrice die het heeft over grote bezorgdheid en die zegt: zoals nu komt het niet goed. Wel, hoe komt het nu goed? Met een systematisch aanpak. Ik heb dan ook aan de experts gevraagd om advies, en morgen een Overlegcomité bij elkaar geroepen. Gezien de situatie is het normaal dat we overleggen. Ik ga niet vooruitlopen op de beslissingen die we moeten nemen, maar vingerwijzen helpt ons niet vooruit. We moeten eensgezind samenwerken. Maar laat ons duidelijk zijn: er mogen geen heilige huisjes zijn. Iedereen zal zijn verantwoordelijkheid moeten tonen. Zullen dit de laatste maatregelen worden? Dat is niet te voorspellen, het virus verandert steeds zoals met de omikronvariant. We hebben meteen maatregelen genomen tegen die variant, maar het is voorbarig om mij uit te spreken over de gevolgen voor de vaccinatiecampagne. Dat blijft wel onze belangrijkste voorzorgsmaatregel, maar dat is niet genoeg. We hebben lang gedacht dat we er daarmee zouden komen. Dat vaccins onze verdedigingsmuur zou zijn, die het virus volledig zou afblokken. De realiteit is anders. We moeten erkennen dat we dat verkeerd ingeschat hebben. Vaccinatie is niet het eindstation, er zijn bijkomende maatregelen nodig."


NVDR.: en dan wetende dat deze zogezegde pandemie met CDS al lang uit de wereld was geholpen, arm arm mensDOM . . .

 

Dedecker: "Weet u wat een Chinese marteling is?"

"Weet u wat een Chinese marteling is, meneer de premier?", aldus Jean-Marie Dedecker als oppositielid. "Dat is als men een gevangene telkens een druppel op je hoofd laat vallen, tot je volgzaam wordt. Dat is wat u aan het doen bent. Wanneer stopt het pestgedrag?"

Servais Verherstraeten (CD&V) maakt dan wel deel uit van de meerderheid, ook hij is erg kritisch. "De Vlaamse minister-president zegt de ene dag dat er versoepeld moet worden, en de andere dag dat er verstrengd moet worden. De mensen verdienen duidelijkheid. Wij zullen u steunen, premier, als u die duidelijkheid verschaft. Maar dan wel meteen ineens voor de hele kerstperiode."

 

PVDA vraagt onmiddellijke schorsing Covid Safe Ticket

De PVDA roept op tot de onmiddellijke schorsing van het Covid Safe Ticket (CST) in Wallonië. De partij doet dat nadat een rechtbank van Namen dinsdag beslist heeft dat het CST onwettig is. "Deze maatregel is niet doeltreffend, ondemocratisch en verdeelt de bevolking. De regering moet het geweer van schouder veranderen en opnieuw investeren in de eerstelijnszorg en preventie", zei de fractieleider van de partij in het Waalse parlement, Germain Mugemangango. Die eist dat er tijdens de plenaire vergadering van het parlement volgende woensdag een actualiteitsdebat over de kwestie komt.

"Er is ons beloofd dat dit instrument het mogelijk zou maken om de pandemie in te dammen en ziekenhuizen te ontlasten. Dat blijkt niet het geval. Het Covid Safe Ticket heeft de bevolking alleen maar verdeeld, waarbij de niet-gevaccineerden ten onrechte worden geviseerd", voegt die eraan toe.

 


“Er worden politieke spelletjes gespeeld”: politicologen fileren schouwspel over strengere coronamaatregelen

Een nieuwe week, een nieuw Overlegcomité. Het lijkt dezer dagen wel alsof onze politici steeds achter de feiten aanlopen in de strijd tegen het coronavirus...


Politie mag Covid Safe Ticket niet scannen, en dus zijn hun pv’s goed voor de vuilnisbak

Het is niet toegelaten voor politieagenten om nog Covid Safe Tickets (CST) te scannen. Dat staat in een omzendbrief voor politiediensten en parketten. In een aantal politiezones in het land werd dat wel gedaan, onder meer in Brussel. “Tientallen pv’s van overtreders gaan daar nu de vuilnisbak in. Dan kan je het CST beter afschaffen”, zeggen politiebronnen.

 

Griezelig nieuws voor de COVID-gevaccineerden

 12/09/2024 Een nieuw, angstaanjagend syndroom kan iedereen treffen, ongeacht leeftijd, die de prik krijgt. Een nieuw syndroom, het ‘ Post-A...