zondag 30 januari 2022

Dit was de reden dat ziekenhuizen de show opvoerden van overlopende ziekenhuizen

ziekenhuizen

Foto: Ministerie van Defensie CC0

Dit was de reden dat ziekenhuizen de show opvoerden van overlopende ziekenhuizen

Perverse financiĆ«le prikkels in het ziekenhuis: een publiek geheim in de sector is dat ook in ziekenhuizen richting het einde van het jaar bestuurders roepen dat er meer omzet gedraaid moet worden – net als in reguliere bedrijven, valt te lezen in NRC. Een hoge omzet geeft ziekenhuizen namelijk een sterke onderhandelingspositie richting verzekeraars.

Dit is de reden dat er paniek over IC-bedden was de laatste maanden van het jaar, terwijl er helemaal niet zoveel coronapatiĆ«nten op de IC lagen, schrijft columniste Marianne Zwagerman. Hartchirurgen en andere witte jassen vochten om de bedden om hun omzet te kunnen halen. Zo plat is het, zegt ze.

Showtje opvoeren

In de podcast Op z’n Kop! zei Zwagerman: “Die ziekenhuizen zijn nu een beetje dat showtje aan het opvoeren dat de ziekenhuizen overlopen, maar dat is feitelijk niet waar. De ziekenhuizen liggen niet helemaal vol.”

Hoe werkt het? Een chirurg spreekt met de zorgverzekeraar af dat hij 200 operaties mag doen per jaar. Doet hij er meer, dan krijgt hij niet meer geld. Doet hij er minder, dan krijgt hij minder geld en het jaar erop een lagere target, licht Zwagerman toe.

Het ziekenhuis maakt volume- en prijsafspraken met de zorgverzekeraar. Wordt er niet geleverd, dan wordt volgend jaar gekort. Er moet dus gebuffeld worden.

Griezelig nieuws voor de COVID-gevaccineerden

 12/09/2024 Een nieuw, angstaanjagend syndroom kan iedereen treffen, ongeacht leeftijd, die de prik krijgt. Een nieuw syndroom, het ‘ Post-A...