vrijdag 23 december 2022

Oversterfte op de Balearen: + 400% in 2022

alain9349

23/12/2022 10:16  uur

3 minuten om te lezen


Volgens gegevens van de Spaanse gezondheidsmonitor (MoMo) is het aantal sterfgevallen op de Balearen (Mallorca, Menorca, Ibiza en Formentera) in 2022 met 400 procent gestegen ten opzichte van het eerste jaar van de pandemie.

De Balearen hebben dit jaar een enorme stijging van het aantal sterfgevallen meegemaakt, met 398,6 procent ten opzichte van 2020 en met 92,49 procent ten opzichte van 2021, bevestigde MoMo.

Joan Carles March, specialist in volksgezondheid en preventieve geneeskunde, zei dat er in 2020 om alle redenen 288 meer sterfgevallen waren dan verwacht, waarvan 28 toe te schrijven aan het warme weer.

In 2021 werden 746 extra sterfgevallen geregistreerd door alle oorzaken, waarvan 60 kunnen worden toegeschreven aan hitte of koude. In 2022 zijn tot en met november alleen al 1.436 extra sterfgevallen door alle oorzaken geregistreerd, waarvan 72 door hitte.

"Sinds 1 januari 2020 heeft MoMo 2.469 meer sterfgevallen op de eilanden vastgesteld dan verwacht door alle oorzaken en 161 sterfgevallen die toe te schrijven zijn aan extreme hitte of koude", aldus March.

Hij wees er ook op dat "als we 2022 in detail bekijken, de maanden augustus en juli de maanden zijn met het grootste overschot aan sterfgevallen door alle oorzaken: respectievelijk 228 en 216."

De gecumuleerde sterfgevallen in juni (173), september (150), januari (134), februari (108) en oktober (97) zijn ook significant, zei hij.

March dat er verschillende redenen zijn voor dit hoge aantal sterfgevallen.

"Een daarvan is het tekort aan gezondheidszorg, met vertragingen bij afspraken van enkele dagen tot twee weken", aldus de gezondheidsdeskundige.

"Er is een slecht beheer van chronische patiënten, met een aanzienlijke daling van het aantal follow-upbezoeken gedurende meer dan twee jaar.

"Er zijn ook late diagnoses geweest van verschillende pathologieën, variërend van hartaanvallen tot beroertes en kanker, terwijl tegelijkertijd de bevolking vergrijst," voegde hij eraan toe.

March zei dat "meer verrassend en verontrustend is het cijfer voor 2021, waar, volgens het Carlos III Gezondheidsinstituut, er een overschot aan sterfgevallen in Spanje was van bijna 25.000 mensen, waarvan de oorsprong niet gedetailleerd is.

"Dit cijfer groeit in 2022, want volgens Eurostat (een ander meetsysteem dan MoMo) was Spanje - met 48.000 sterfgevallen - het land van de Europese Unie met het hoogste sterfteoverschot tussen maart en juni van dit jaar, vergeleken met het gemiddelde voor dezelfde periode in de voorgaande vier jaar."

De Spaanse volksgezondheidsdeskundige merkte op dat "één theorie gelooft dat de verhoogde sterfte te maken heeft met de capaciteit van de SARS-CoV-2 virusinfectie."

Hij zei echter dat "de verhoogde sterfte in 2021 en 2022 vooral te wijten zal zijn aan een toename van beroertes, myocardinfarct, longtrombo-embolie en de coronavirusinfectie zelf."

March merkte op dat "er enkele theorieën zijn - zeer wijdverbreid in bepaalde fora en die ik niet geloof - die suggereren dat de oorzaak van de overmatige sterfte te wijten is aan complicaties als gevolg van de massale vaccinatie tegen COVID-19."

Hij voegde eraan toe: "De oversterfte in 2021 en vooral in 2022 geeft aanleiding tot veel speculatie," maar volgens hem "leidt onwetendheid tot speculatie, die gevolgd wordt door geruchtenstroom en uiteindelijk hebben we theorieën naar ieders smaak."

Daarom is volgens hem "een serieus en grondig onderzoek dringend noodzakelijk om uit te zoeken waarom Spanjaarden in het algemeen, en Balearen in het bijzonder, overmatig sterven."

Het Spaanse regionale ministerie van Volksgezondheid heeft geweigerd de MoMo gegevens te evalueren.

"We zijn van mening dat we geen kwalitatieve analyse kunnen maken van een kwantitatief rapport," zeiden ze.

"We kunnen niet speculeren over wat er achter deze stijging kan zitten, omdat we veel informatie missen en we als publieke en officiële instantie niet kunnen speculeren."

 

Bron: https://www.tegenwind.tv//post/oversterfte-op-de-balearen-400-in-2022 

Griezelig nieuws voor de COVID-gevaccineerden

 12/09/2024 Een nieuw, angstaanjagend syndroom kan iedereen treffen, ongeacht leeftijd, die de prik krijgt. Een nieuw syndroom, het ‘ Post-A...