zaterdag 8 april 2023

EU: Fabrikanten hoeven niet aan te geven dat voedsel insecten bevat

April 8, 2023   4548   27  

De voedselpolitiek van de klimaatalarmbeweging is de laatste jaren geradicaliseerd – van het aanbevelen van minder vlees en meer groenten tot het dwingen van mensen om over te schakelen op het eten van insecten. Om deze trend te versnellen, hoeft de voedselproducent niet te verklaren dat zijn producten de controversiële insecten bevatten, schrijft Mats Dagerlind.

 

Duidelijke, nauwkeurige en volledige etikettering van alle levensmiddelen is al lang een leidend beginsel. De consument wordt geacht het recht te hebben te weten wat hij of zij binnenkrijgt, welke grondstoffen, additieven, hoeveelheden van een reeks stoffen, vitaminen en calorieën. Maar nu staat zogenaamd het voortbestaan van de planeet op het spel en om de ondergang van een vermeende klimaatcatastrofe te voorkomen, worden er uitzonderingen gemaakt.

Om de aarde te redden, is de boodschap dat we allemaal onze oude gewoonten moeten laten varen en progressief moeten denken. We moeten stoppen met vliegen, autorijden en nog veel meer. Zelfs onze eetgewoonten moeten veranderen, wil de aarde over enkele decennia niet hetzelfde lot ondergaan als Mars.

De boodschap: eet insecten – of de wereld vergaat

Minder vlees eten of zelfs vegetariër of veganist worden is niet langer voldoende. De toekomst van de planeet hangt nu af van de overstap naar een dieet op basis van insecten. Maar degenen die willen aandringen op deze verandering van dieet, stuiten op problemen met de houding van de burgers.

Het blijkt dat veel mensen bezwaren hebben tegen het eten van krekels en larven, en er is niet genoeg tijd om de houding van conservatieven en andersdenkenden te veranderen wanneer het klimaatarmageddon om de hoek loert. Daarom willen de autoriteiten nu een andere oplossing proberen.

 

Als voedselproducenten niet hoeven te vermelden dat hun producten insecten bevatten, zullen veel mensen die hun bezorgdheid hebben geuit deze producten kopen en consumeren zonder te weten wat ze in hun mond stoppen. In een later stadium zou dit kunnen worden onthuld en zouden de anti-insectenactivisten ervan kunnen worden overtuigd dat het slechts mentale blokkades waren die hen ervan weerhielden om te helpen de planeet te redden.

Geen noodzaak om producten te etiketteren

De EU, bekend om haar vele verstrekkende en gedetailleerde richtlijnen, ook in de voedselsector, is niet van plan om voedselproducenten te dwingen om op het etiket of anderszins aan te geven dat hun producten insecten bevatten.

Dit werd bevestigd door Stella Kyriakides, EU-commissaris voor gezondheid en voedselveiligheid, in antwoord op een vraag van SD-lid Charlie Weimers (Zweden Democraten). Het besluit komt kort nadat Brussel krekels en larven toestond in producten die bestemd zijn voor menselijke consumptie.

“De Commissie heeft momenteel geen plannen voor aanvullende etiketteringsvoorschriften voor levensmiddelen die insecten bevatten,” verduidelijkte Kyriakides.

Volgens de Europese Commissie garandeert de bestaande wetgeving voldoende dat consumenten worden geïnformeerd over de inhoud van levensmiddelen.

Keuzevrijheid in gevaar

Bij de publicatie van de toelating werd aangekondigd dat de overstap naar “alternatieve eiwitbronnen” een vrije keuze zou zijn. Het doel is echter om de overgang te versnellen en meer mensen ertoe aan te zetten hun eetgewoonten te veranderen door de inhoud van de producten niet op het etiket te vermelden.

In een gesprek met Breitbart Europe toonde Weimers zich bezorgd dat het ontbreken van duidelijke voorschriften voor het etiketteren van producten die insecten bevatten zal leiden naleving en dat veel mensen niet zullen weten wat ze eigenlijk eten.

Onthulling van de Methode

 

“De Europese Commissie is onoprecht door het gebruik van insecten gelijk te stellen aan elke andere bron van milieuvriendelijke eiwitten in de voedselproductie,” aldus het Zweedse parlementslid.

Verder vergeleek Weimer de gebeurtenissen in de EU met de dystopische film Soylent Green en stelde dat niet alles genormaliseerd moet worden, zelfs niet in naam van klimaatbescherming.

“Veel mensen voelen zich ongemakkelijk bij het eten van insecten en larven, en daar heb ik begrip voor. Voedingsmiddelen die geleedpotigen bevatten, moeten duidelijk en zichtbaar op de voorkant worden vermeld – niet alleen de Latijnse naam van het insect in de ingrediëntenlijst – zodat consumenten een geïnformeerde keuze kunnen maken.”

Schoolkinderen worden gedwongen krekels en larven te eten

Mevrouw Kyriakides ontkent dat de Europese Commissie onder invloed staat van het World Economic Forum (WEF), waar de grootste druk vandaan komt om omwille van het klimaat over te schakelen op het eten van insecten. Ook wil ze niet toegeven dat de Europese Commissie de consument probeert te misleiden door de industrie niet te verplichten haar insectenproducten duidelijk te etiketteren.

Insecten-pushers zijn ook bekritiseerd omdat ze kinderen als hun belangrijkste doelgroep en boegbeelden gebruiken, wat in het algemeen ook kenmerkend is voor de klimaatalarmistenbeweging. In landen als het Verenigd Koninkrijk en Nederland zijn kinderen op scholen gedwongen om krekels en larven te eten, in de hoop dat ze zich niet zullen uitspreken en volgzamer zullen zijn. Men hoopt ook dat kinderen als volgende stap hun ouders zullen overtuigen om insecten te gaan eten.

Hongarije voert etikettering in

Een land dat geen onduidelijkheid in supermarkten accepteert over welke producten insecten bevatten, is Hongarije. Op nationaal niveau voert het nu een verplichte etikettering van al deze producten in, zodat geen enkele consument het risico loopt iets te kopen en op te eten waarvoor hij of zij niet bewust heeft gekozen.

Landbouwminister István Nagy van het land bekritiseerde de EU ten tijde van het besluit en maakte duidelijk dat de regering het Hongaarse volk zal beschermen als Brussel het laat afweten.

De Europese Commissie brengt onze gastronomische tradities en eetgewoonten in gevaar.”


Copyright © 2023 vertaling door Frontnieuws.

https://www.frontnieuws.com/eu-fabrikanten-hoeven-niet-aan-te-geven-dat-voedsel-insecten-bevat/


Griezelig nieuws voor de COVID-gevaccineerden

 12/09/2024 Een nieuw, angstaanjagend syndroom kan iedereen treffen, ongeacht leeftijd, die de prik krijgt. Een nieuw syndroom, het ‘ Post-A...