donderdag 20 april 2023

Europarlementariërs waarschuwen voor gevaren digitale euro: ‘Stoppen met dit project!’

Woensdag werd in het Europees Parlement gedebatteerd over de digitale euro. Verschillende Europarlementariërs waarschuwden voor de gevaren van digitaal geld.

Europarlementslid Marcel de Graaff (FVD) wees erop dat de burger straks een rekening heeft bij de Europese Centrale Bank (ECB).

De ECB kan niet failliet gaan en dat geeft zekerheid bij financiële shocken, maar het geeft de overheid ook verschrikkelijk veel macht om de burger te controleren en te dwingen, aldus De Graaff.

(Video verwijderd? Klik hier...)

Social credit system

De grootste zorg van de burger is dat de overheid in de toekomst kan beperken waaraan de burger zijn geld uitgeeft. Zoals vleesproducten en brandstoffen. Of dat we een vorm van social credit system krijgen zoals in Canada waarbij je rekening wordt geblokkeerd als je kritisch bent op de regering, vervolgde de Europarlementariër.

De digitale euro moet volgens hem aan de volgende eisen voldoen: aankopen moeten niet herleidbaar zijn naar het product, het saldo moet ook direct als contant geld opneembaar zijn en het saldo moet niet programmeerbaar zijn. “Dit moet wettelijk worden vastgesteld.”

(Video verwijderd? Klik hier...)

Risico’s en onzekerheden zijn te groot

SGP-Europarlementariër Bert-Jan Ruissen ging nog een stap verder. Hij vindt dat we moeten stoppen met dit project.

“Van alle kanten groeit de kritiek op de digitale euro. En dat is ook heel begrijpelijk,” zei Ruissen, die toevoegde dat de ECB met deze digitale euro een enorme machtspositie krijgt.

Hij zei verder dat een recente analyse van de ECON-commissie van het Europees Parlement laat zien dat er helemaal geen markt voor de digitale euro bestaat. “Ik zou zeggen: laten we deze bezwaren serieus nemen en stoppen met dit project. De risico’s en onzekerheden zijn eenvoudigweg te groot.”

Griezelig nieuws voor de COVID-gevaccineerden

 12/09/2024 Een nieuw, angstaanjagend syndroom kan iedereen treffen, ongeacht leeftijd, die de prik krijgt. Een nieuw syndroom, het ‘ Post-A...