donderdag 6 juli 2023

Vandenbroucke, het wit konijn uit de toverhoed van Conner Rousseaux heeft een belangenconflict .........

    © BELGA

Vandenbroucke wil Covidmails niet vrijgeven en blokt wet af die hem daartoe kan verplichten: “Hij heeft belangenconflict”

Minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (Vooruit) gooit al een jaar lang alles in de strijd om zijn Covidmails te beschermen. HLN vroeg die e-mails op via de Wet op Openbaarheid van Bestuur en kreeg al twee positieve adviezen, maar de minister blijft tegenwerken. Ook op politiek niveau: hij verzet zich hevig tegen een nieuwe wet die hem ertoe kan verplichten de mails te bezorgen. Minister Vandenbroucke ontkent dat hij met een belangenconflict zit.

Jeroen Bossaert 06-07-23, 06:00 Laatste update: 07:49

 185 REACTIES

Al meer dan een jaar probeert HLN inzage te krijgen in mails die minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (Vooruit) verstuurde tijdens de coronacrisis. Het gaat om het mailverkeer tussen hem, GEMS-voorzitter Erika Vlieghe en corona-commissaris Pedro Facon. Zij speelden een hoofdrol in het beheer van de grootste gezondheidscrisis die ons land ooit gekend heeft. Inzage in hun correspondentie vindt HLN van belang om te kunnen inschatten hoe bepaalde beslissingen tot stand kwamen en om daarover te kunnen berichten. Het beroept zich daarvoor op de Wet op Openbaarheid van Bestuur (WOB).

Ongelijk

Minister Vandenbroucke is het daar niet mee eens. Hij vindt dat HLN misbruik maakt van de wet en dat het te veel inspanning kost om duizenden mails op een correcte manier openbaar te maken. Vorig jaar wees hij daarom twee keer een verzoek tot vrijgave af, maar de Commissie voor Toegang tot Bestuursdocumenten (CTB) gaf hem in oktober ongelijk. De commissie vond de argumenten van de minister niet pertinent genoeg. Dat advies is echter niet bindend en dus mocht Vandenbroucke het negeren. In november deed hij dat effectief.

Een auditeur van de Raad van State boog zich over de kwestie en ook die oordeelde dat de argumenten van de minister niet overeind bleven. Hij adviseerde om de beslissing van Vandenbrou­c­ke te vernieti­gen.

Bron & lees verder op : https://www.hln.be/binnenland/vandenbroucke-wil-covidmails-niet-vrijgeven-en-blokt-wet-af-die-hem-daartoe-kan-verplichten-hij-heeft-belangenconflict~a47e2c0c/


Griezelig nieuws voor de COVID-gevaccineerden

 12/09/2024 Een nieuw, angstaanjagend syndroom kan iedereen treffen, ongeacht leeftijd, die de prik krijgt. Een nieuw syndroom, het ‘ Post-A...