donderdag 7 september 2023

Hier zijn 3 reusachtige datacenters gepland voor Tristate City: ‘Dit moeten we niet willen’


In de Duitse deelstaat Nordrijn-Westfalen zijn drie reusachtige datacenters gepland voor Tristate City. Dat zegt voormalig raadslid van de Duitse Groenen Beate Schmidt-Härlen tegen De Andere Krant.

Schmidt-Härlen trekt aan de bel: bezwaren van burgers tegen bestemmingsplannen worden terzijde geschoven en de media zwijgen. “De besluitvorming is schimmig.”

Het is de bedoeling dat de datacenters in Grevenbroich, Bedburg en Bergheim komen te staan. Het datacenter in Grevenbroich, een zogeheten hyperscaler, moet 40 meter hoog worden, gaat 23 hectare aan grond opslokken en heeft 50 megawatt aan energie nodig, net zoveel als een stad met 350.000 inwoners.

Niet meer welkom

Schmidt-Härlen, partijloos gemeenteraadslid van Grevenbroich, zegt dat de datacenters nodig zijn voor de ontwikkeling van Tristate City.

Toen ze nog bij de Groenen zat, had ze al kritiek geuit op de plannen voor het datacenter. Ze kreeg letterlijk te horen dat ze toestemming moest geven, anders was ze niet meer welkom in de fractie.

Ik denk niet dat we dit moeten willen

De realisatie van Tristate City loopt volgens haar via de gemeentebesturen. Die houden wijselijk hun mond om Europese subsidies niet mis te lopen.

Schmidt-Härlen zegt verder dat voor dit project waardevolle natuur en de beste landbouwgrond wordt opgeofferd. Daarnaast laat deze geasfalteerde lap grond van 30 voetbalvelden geen regenwater meer door. “Nee, ik denk niet dat we dit moeten willen.”

Tristate City is een project dat Nederland, Vlaanderen en het Duitse Nordrijn-Westfalen moet laten omvormen tot een megastad.

Griezelig nieuws voor de COVID-gevaccineerden

 12/09/2024 Een nieuw, angstaanjagend syndroom kan iedereen treffen, ongeacht leeftijd, die de prik krijgt. Een nieuw syndroom, het ‘ Post-A...