vrijdag 6 oktober 2023

Na inname van het COVID-vaccin: Dit gebeurt er 2 weken later

 oktober 6, 2023

 

    © Freepik

Volgens een nieuw onderzoek bood het Novavax-vaccin weinig bescherming tegen COVID-19-infectie.

Twee weken na de tweede dosis van de primaire serie van twee doses was de effectiviteit tegen infectie slechts 31 procent, zo berekenden onderzoekers in Italië, schrijft Zachary Stieber.

De geschatte effectiviteit nam in de loop van de tijd af, wat overeenkomt met het patroon dat bij veel COVID-19-vaccins wordt gezien.

Wanneer rekening werd gehouden met de tijd sinds de vaccinatie, begonnen mensen van nul tot 29 dagen na een tweede dosis met 41 procent bescherming tegen infectie. Die bescherming daalde tot 39 procent tussen 30 en 59 dagen na vaccinatie, en tot 21 procent van 60 tot 89 dagen. Na 89 dagen bedroeg de bescherming 28 procent. Er werden geen schattingen gegeven voor bescherming na 120 dagen.

De bescherming tegen symptomatische infectie werd hoger geschat.

Die bescherming werd geschat op 48 procent vanaf nul tot 29 dagen na een tweede dosis. Het daalde op een gegeven moment naar 44 procent voordat het zich vestigde op 55 procent na 89 dagen na vaccinatie.

Het onderzoek werd gepubliceerd door de American Medical Association.

De onderzoekers gebruikten een referentiegroep van gevaccineerde mensen in plaats van ongevaccineerde mensen, die gewoonlijk worden gebruikt.

De schattingen van de basisdoeltreffendheid waren afkomstig van mensen die drie tot tien dagen eerder met één dosis waren gevaccineerd.

Onderzoekers zeiden dat ze “aannamen dat het risico op infectie in de eerste 14 dagen na toediening van de eerste dosis vergelijkbaar was met dat van ongevaccineerde personen, volgens informatie uit het onderzoek dat leidde tot de autorisatie van NVX-CoV2373 en met behulp van een methodologische aanpak die eerder in andere onderzoeken is gerapporteerd”.

Maar Dr. Harvey Risch, emeritus hoogleraar epidemiologie aan de Yale School of Public Health, zei dat de methode gebrekkig was omdat studies hebben aangetoond dat het risico op infectie in feite hoger is in de dagen na vaccinatie met de mRNA-vaccins van Pfizer of Moderna. Het vaccin van Novavax is een vaccin op basis van eiwitten.

“Studies van de mRNA-vaccins leveren bewijs dat het risico van SARS-CoV-2 infectie verhoogd is in de 10-14 dagen na elke vaccindosis. Een dergelijke verhoging in de huidige studie zou de berekende (maar nog steeds toegegeven lage) werkzaamheid van het vaccin kunstmatig verhogen,” vertelde Dr. Risch, die niet bij het onderzoek betrokken was, via e-mail aan The Epoch Times.

“De auteurs zouden moeten aantonen dat de infectiepercentages tijdens deze postvaccinatie-intervallen empirisch vergelijkbaar waren met de infectiepercentages bij ongevaccineerde mensen van vergelijkbare leeftijd in de geografische gebieden van de studie tijdens de follow-up periode om de schattingen van de werkzaamheid van het vaccin die hier worden getoond serieus te kunnen nemen,” voegde Dr. Risch eraan toe.

Dr. Alberto Mateo-Urdiales, van de afdeling Infectieziekten van het Istituto Superiore di Sanità in Rome en een van de auteurs, reageerde niet op een verzoek om commentaar. Novavax reageerde ook niet.

Onderzoekers zeiden in het onderzoek dat het gebruik van een gevaccineerde referentiegroep “helpt om vertekeningen te voorkomen die voortkomen uit onbekende of ongemeten verschillen in risicogedrag tussen gevaccineerden en niet-gevaccineerden.”

Beperkingen van het artikel zijn onder andere het gebrek aan schattingen na 120 dagen en het onvermogen om bescherming tegen ziekenhuisopname of overlijden te schatten vanwege het lage aantal van dergelijke gebeurtenissen onder de studiepopulatie.

De onderzoekers rapporteerden geen belangenconflicten. Het onderzoek werd ondersteund door financiering van de Europese Unie.

Meer over het onderzoek

De onderzoekers schatten dat een enkele dosis van het Novavax-vaccin nog slechtere bescherming bood.

Ze schatten de bescherming tegen infectie op 23 procent en tegen symptomatische infectie op 31 procent.

De onderzoekers keken ook naar schattingen die gebruik maakten van een basislijn van mensen die nul tot 14 dagen eerder een eerste dosis hadden gehad.

Deze schattingen waren lager voor de volledig gevaccineerden dan wanneer de uitgangswaarde van drie tot 10 dagen werd gebruikt, of voor degenen die een primaire serie hadden voltooid.

Tegen infecties begonnen de schattingen bij 29 procent voordat ze zo laag doken als 5 procent.

Tegen symptomatische infecties begonnen de schattingen bij 34 procent en daalden daarna tot 28 procent.

Over het geheel genomen werd, gebruikmakend van de andere baseline, de bescherming tegen infecties geschat op 17 procent, en de bescherming tegen symptomatische infecties op 35 procent.

De onderzoekers analyseerden vaccinatiegegevens van het Italiaanse Nationale Vaccinatieregister en testgegevens van een nationaal surveillancesysteem. Ze koppelden de gegevens om te komen tot een gevaccineerde populatie van 20.903 mensen die tussen 28 februari 2022 en 4 september 2022 twee doses Novavax-vaccin kregen. De mediane leeftijd was 52 jaar. De mensen werden gevolgd tot 25 september 2022.

Tot de uitsluitingen behoorden mensen met een eerdere COVID-19-infectie en mensen die één of meer injecties met een ander vaccin hadden gekregen.

Het onderzoek kwam er nadat de Amerikaanse Food and Drug Administration een bijgewerkte formulering voor het Novavax-vaccin had goedgekeurd.

De Amerikaanse regelgevende instanties baseerden zich op gegevens van eerdere versies van de injectie van het bedrijf. Uit deze onderzoeken bleek dat de effectiviteit tegen symptomatische infectie maar liefst 90 procent was.

Die gegevens geven aan dat het vaccin effectief zal zijn tegen nieuwe varianten, aldus het agentschap. De eerste injectie van Novavax was gericht op oudere varianten, terwijl de bijgewerkte injectie gericht is op XBB.1.5, een subvariant van Omicron die in de Verenigde Staten grotendeels is verdrongen.

“De goedkeuring van Novavax vandaag betekent dat mensen nu kunnen kiezen voor een op eiwitten gebaseerde niet-MRNA-optie om zich te beschermen tegen COVID-19,” zei John Jacobs, president en CEO van Novavax, in een verklaring.


Copyright © 2023 vertaling door Frontnieuws. 

https://www.frontnieuws.com/na-inname-van-het-covid-vaccin-dit-gebeurt-er-2-weken-later/

Griezelig nieuws voor de COVID-gevaccineerden

 12/09/2024 Een nieuw, angstaanjagend syndroom kan iedereen treffen, ongeacht leeftijd, die de prik krijgt. Een nieuw syndroom, het ‘ Post-A...