donderdag 5 oktober 2023

Waarom vrouwen langer leven dan mannen

oktober 5, 2023

Vrouwen in ontwikkelde landen kunnen momenteel gemiddeld tien jaar langer leven dan mannen. Dat is een feit, schrijft Dr. Vernon Coleman.

De oudste persoon in de geschiedenis was een vrouw, mevrouw Jeanne Calment, die in 1997 op 122-jarige leeftijd overleed.

Dat is een feit.

Negen keer zoveel vrouwen als mannen halen hun 100e verjaardag.

Dat is een feit.

Mannen in de leeftijd van 55 tot 64 jaar hebben twee keer zoveel kans om aan een ongeluk of hartziekte te sterven als vrouwen van dezelfde leeftijd en vier keer zoveel kans om zelfmoord te plegen.

Dat is een feit.

Algemeen wordt aangenomen dat vrouwen langer leven dan mannen vanwege een genetische superioriteit. De meeste mensen geloven zelfs dat vrouwen altijd al langer geleefd hebben dan mannen.

Dat zijn mythen.

Tot het begin van de 20e eeuw was de levensverwachting voor mannen vrijwel gelijk aan de levensverwachting voor vrouwen.

Feit is dat het verschil pas in de 20e eeuw is ontstaan.

En ik denk dat het verschil gemakkelijk verklaard kan worden. Het feit dat vrouwen nu langer leven dan mannen heeft helemaal niets te maken met genetica of hormonen. Het heeft allemaal met levensstijl te maken.

Hier zijn de redenen waarom mannen nu eerder sterven dan vrouwen.

1. Gedurende het grootste deel van de 20e eeuw pushte de gemiddelde man zichzelf veel harder dan de gemiddelde vrouw deed. Er waren natuurlijk uitzonderingen bij beide geslachten, maar over het algemeen hadden mannen het gevoel dat ze zichzelf hard moesten inspannen om te “slagen”. (De definitie van “succes” varieerde van gemeenschap tot gemeenschap.) De resulterende hoge stressniveaus hebben bijgedragen aan een hoge incidentie van hartaandoeningen en hebben het immuunsysteem van miljoenen mannen beschadigd – waardoor grote aantallen mannen uitzonderlijk kwetsbaar zijn geworden voor vele soorten kanker.

2. Roken is decennialang vooral een ‘mannelijke’ gewoonte geweest. Gedurende het grootste deel van de 20e eeuw was het aantal mannelijke rokers veel groter dan het aantal vrouwelijke rokers. De populariteit van het roken onder mannen verklaart voor een deel de hogere incidentie van hartaandoeningen en sommige veel voorkomende vormen van kanker onder mannen.

3. In de hele 20e eeuw was de kans groter dat mannen te veel aten dan vrouwen en dat ze verkeerde (vaak vette) voedingsmiddelen aten. Vrouwen zijn zich over het algemeen meer bewust van de voordelen van gezond eten dan mannen. Bovendien zijn vrouwen zich van oudsher veel meer bewust van hun omvang dan mannen, en afslankclubs zijn altijd populairder geweest bij vrouwen dan bij mannen.

4. In de eerste driekwart van de 20e eeuw werden de meeste financiĆ«le zorgen binnen een huwelijk door de man gedragen. Veel vrouwen zagen nooit het loonzakje of de bankgegevens van hun man. Een opmerkelijk aantal vrouwen wist zelfs nooit hoeveel hun man verdiende. Zorgen maken over geld is een van de meest voorkomende stressfactoren – en leidt met name tot een slechte gezondheid.

5. Over het algemeen zijn mannen niet bereid – of bewust – om op te letten op afwijkingen aan hun lichaam. Al tientallen jaren onderzoeken vrouwen routinematig hun eigen lichaam – op zoek naar afwijkingen of vroege tekenen van ziekte. Mannen daarentegen zijn van oudsher niet bereid om dit te doen. Er zijn enorme bedragen uitgegeven om vrouwen te leren hoe ze hun eigen borsten moeten onderzoeken (om borstkanker op te sporen). Er is vrijwel niets uitgegeven om mannen te leren hoe ze hun testikels moeten onderzoeken (om teelbalkanker op te sporen).

Vrouwen zijn veel enthousiaster over het leren van de basisbeginselen van zelfhulp. Veel meer vrouwen dan mannen zijn op de hoogte van alternatieve geneeswijzen. Bovendien hebben vrouwen geleerd dat ze meer bereid zijn om hulp te zoeken bij een professional in de gezondheidszorg als ze symptomen of tekenen hebben gevonden die kunnen wijzen op een onderliggend gezondheidsprobleem. Waarom vinden vrouwen het zoveel gemakkelijker om medisch advies te vragen dan mannen? Ik vermoed dat de verklaring eenvoudig is. Vrouwen die zwanger worden, zijn gewend om tijdens hun zwangerschap medische hulp te zoeken. En het is meestal de moeder (en niet de vader) die zieke kinderen meeneemt naar de dokter.

6. Artsen zijn een belangrijke oorzaak van ziekte in onze moderne samenleving, maar er zijn momenten waarop hun hulp levensreddend kan zijn, want hoe eerder iemand medisch advies inwint, hoe groter de kans dat de arts het probleem naar tevredenheid kan behandelen. Bij dit alles komt nog het feit dat artsen jarenlang hun medische middelen hebben geconcentreerd op gezondheidsproblemen die uitsluitend vrouwen treffen (zoals baarmoederhalskanker en borstkanker) en gezondheidsproblemen (zoals prostaatkanker) die uitsluitend mannen treffen, vrijwel hebben genegeerd.

7. Alcohol was voor het grootste deel van de 20e eeuw een “mannending”. Alcoholisme – en door alcohol veroorzaakte schade – kwam vroeger veel vaker voor bij mannen dan bij vrouwen. Het vrouwelijk lichaam is gevoeliger voor alcohol, maar overmatig drinken was van oudsher iets dat eerder mannen dan vrouwen trof.

8. Werkverslaving was voor het grootste deel van de 20e eeuw bijna uitsluitend een mannenprobleem. Gedreven door ambitie, competitiedrang en de behoefte om te slagen, hebben miljoenen mannen zichzelf tot het uiterste gedreven. Veel mannen zijn gestorven – of chronisch invalide geworden – door hun werkverslaving.

9. Gedurende de hele 20e eeuw waren mannen over het algemeen niet bereid om met iemand over hun problemen te praten. Een man maakt misschien grapjes met zijn beste vriend, of praat met hem over zijn baas, zijn favoriete voetbalteam of zijn auto, maar het is onwaarschijnlijk dat hij zijn hart zal openen, of bereid zal zijn om zijn diepste gevoelens te delen. De gemiddelde vrouw daarentegen heeft er niet zoveel moeite mee om haar hart open te stellen en haar angsten, hoop en aspiraties met haar beste vriendin te delen. Het delen van persoonlijke angsten is een goede manier om de schade die angsten kunnen aanrichten te beperken. De gemiddelde man kropt zijn angsten en zorgen op – waardoor die angsten en zorgen veel schade kunnen aanrichten. Door haar angsten te delen, beperkt de gemiddelde vrouw de schade drastisch.

10. Als mannen aan lichaamsbeweging doen, is dat meestal fysiek strijdlustig en potentieel schadelijk. Voetbal leidt bijvoorbeeld waarschijnlijk tot allerlei lichamelijke verwondingen. De lichaamsbeweging die mannen doen, is meestal ook competitief van aard. Als mannen bijvoorbeeld golf of squash spelen, zijn ze vaak vastbesloten om te winnen. Het resultaat van dit alles is dat wanneer mannen aan lichaamsbeweging doen, dit waarschijnlijk lichamelijk en geestelijk schadelijk is. Vrouwelijke vormen van lichaamsbeweging zijn daarentegen zachtaardiger en minder competitief. Vrouwen nemen deel aan fitness- of aerobicslessen of gaan dansen. Zij hebben baat bij hun trainingsprogramma’s.

Opmerking: Morgen zal ik uitleggen waarom de dingen aan het veranderen zijn en waarom vrouwen in de toekomst niet langer zullen leven dan mannen.

Dit essay is overgenomen uit `How to Live Longer’ door Vernon Coleman – verkrijgbaar via de boekhandels op www.vernoncoleman.com en www.vernoncoleman.org.


Copyright © 2023 vertaling door Frontnieuws.

https://www.frontnieuws.com/waarom-vrouwen-langer-leven-dan-mannen/ 

Griezelig nieuws voor de COVID-gevaccineerden

 12/09/2024 Een nieuw, angstaanjagend syndroom kan iedereen treffen, ongeacht leeftijd, die de prik krijgt. Een nieuw syndroom, het ‘ Post-A...