donderdag 16 november 2023

Migratiedeskundige (Nl.) rekent voor: zoveel kost een asielzoeker de schatkist – ‘dit zijn verpletterende cijfers’


De Kamercommissie voor Immigratie en Asiel/JBZ-Raad hield dinsdag een deskundigenbijeenkomst over de Spreidingswet. Tijdens de bijeenkomst gingen 13 deskundigen in op de praktische gevolgen van de wet.

Het wetsvoorstel geeft gemeenten de wettelijke taak om asielopvangvoorzieningen te bieden. Daarom wordt het ook wel de dwangwet genoemd.

Tijdens de bijeenkomst onthulde statisticus en migratiedeskundige Jan van de Beek hoeveel één asielzoeker de schatkist kost.

(Video verwijderd? Klik hier...)

Dat zijn enorme bedragen

Hij verzamelde een ongelooflijke hoeveelheid microdata van alle Nederlanders. “En dan kom je in 2023 uit op 800.000 euro per asielmigrant,” zei hij in de Senaat. “In werkelijkheid zijn die kosten nog groter.”

Gemiddeld kwamen er over de afgelopen 40 jaar zo’n 20.000 asielmigranten per jaar naar Nederland. Dan kom je uit op 24 miljard euro per jaar, becijferde Van de Beek. “Dat zijn enorme bedragen.”

Rem

“Als er één vorm van immigratie is die echt de bijl aan de wortel van de verzorgingsstaat legt, dan is het asiel. De afgelopen 10 jaar zat van de niet-schoolgaande asielzoekers de helft tot twee derde in de bijstand. Dat zijn verpletterende cijfers. Die kosten zijn echt enorm.”

Als je die verzorgingsstaat in stand wilt houden, zul je daar echt de rem op moeten zetten, benadrukte Van de Beek.

Over de auteur: Robin de Boer is economisch geograaf. Volg hem hier op Substack.

Griezelig nieuws voor de COVID-gevaccineerden

 12/09/2024 Een nieuw, angstaanjagend syndroom kan iedereen treffen, ongeacht leeftijd, die de prik krijgt. Een nieuw syndroom, het ‘ Post-A...