maandag 13 november 2023

Topcardioloog zegt hardop wat iedereen denkt over al die mensen met hartproblemen


Sep Vanmarcke moest door een hartprobleem stoppen met wielrennen. Hij vroeg zich af: “Is het toeval dat dit allemaal na corona gebeurt?” Ook diverse andere profrenners kampen met hartproblemen.

“We zijn nog aan het leren, maar corona heeft er volgens mij veel meer mee te maken dan we denken,” zegt de Spaans-Belgische topcardioloog Pedro Brugada in een interview met ’t Pallieterke. “Het probleem is dat het enorm moeilijk is om dat wetenschappelijk te bewijzen. Er zijn toch veel patiĆ«nten die door corona, of door het vaccin, meer hartproblemen krijgen.”

Echt serieuze hartproblemen

Het is volgens Brugada, de cardioloog van Soudal Quick-Step, een feit dat die patiĆ«nten bestaan. “Is het een effect van het vaccin, van corona of is het gewoon toeval? Dat moet nog verder onderzocht worden. We weten wel dat bepaalde mensen echt serieuze hartproblemen hebben gekregen.”

Viroloog Marc Van Ranst vond het nodig om op het interview met Brugada, die sinds september is gestopt als professor aan de VUB, te reageren. “Er zijn heel veel mensen die na een corona-episode hartproblemen krijgen. Het vaccin beschermt voor een heel groot deel tegen deze hartproblemen. De cardiale bijwerkingen van het vaccin zijn uiterst zeldzaam en genezen in de overgrote meerderheid van de gevallen spontaan,” beweert hij.

Die amper weet hoe een hart eruitziet

Neuroloog Jan Bonte dient hem van repliek. “Als u last van uw hart heeft, luistert u niet naar een vermaard cardioloog. Welnee, u raadpleegt een viroloog. Die amper weet hoe een hart eruitziet, en werkelijk niets weet over het hoe en wat van een hartspierontsteking. Maar die desondanks stelt dat vaccinatie tegen COVID-19 beschermt tegen een hartspierontsteking veroorzaakt door het virus. Een bewering die hij helemaal niet kan staven, want er is geen enkele studie die dit onderzocht heeft,” merkt Bonte op.

Over de auteur: Robin de Boer is economisch geograaf. Volg hem hier op Substack.

Griezelig nieuws voor de COVID-gevaccineerden

 12/09/2024 Een nieuw, angstaanjagend syndroom kan iedereen treffen, ongeacht leeftijd, die de prik krijgt. Een nieuw syndroom, het ‘ Post-A...