maandag 4 december 2023

Voorzitter klimaattop ziet “geen wetenschap” achter eis tot afschaffen fossiele brandstoffen: “We zullen weer in grotten moeten leven”

 

Sultan Ahmed Al Jaber en de Ierse Mary Robinson. © ANP / EPA / YouTube/She Changes Climate

Sultan Ahmed Al Jaber (50), de voorzitter van de VN-klimaattop in Dubai (COP28), beweert dat er “geen wetenschap” zit achter de eis tot een geleidelijke en volledige afschaffing van olie, kolen en gas om de opwarming van de aarde te beperken tot 1,5 graden. Hij zegt ook dat de afschaffing van fossiele brandstoffen de wereld zal terugbrengen naar een “leven in grotten”.

KVDS 04-12-23, 10:41 Laatste update: 11:08

Al Jaber deed de uitspraken tijdens een live-event op 21 november, zo ontdekten de Britse krant ‘The Guardian’ en de onderzoeksjournalisten van het ‘Centre for Climate Reporting’.

De sultan toonde zich erg ontstemd na een tussenkomst van Mary Robinson, voormalig president van Ierland en speciaal gezant van de VN voor klimaatverandering. “We zitten in een absolute crisis die vrouwen en kinderen meer dan wie ook treft”, aldus Robinson. “En dat komt omdat we ons er nog niet toe verbonden hebben om fossiele brandstoffen volledig uit te faseren. Dat is de enige beslissing die COP28 moet nemen.”

Gepikeerd

Al Jaber reageerde gepikeerd. “Ik was bereid om naar deze bijeenkomst te komen als er een nuchter en volwassen gesprek gevoerd zou worden. Ik weiger mee te doen aan alarmerende discussies. Er bestaat geen wetenschap die zegt dat de uitfasering van fossiele brandstoffen de opwarming van de aarde zal beperken tot 1,5 graden. Laat me ook eens zien hoe een duurzame sociaal-economische ontwikkeling mogelijk is met een uitfasering van fossiele brandstoffen. We zullen weer in grotten moeten leven”

Bovenkant formulier

Onderkant formulier

Dat Al Jaber voorzitter is van de klimaattop, was de afgelopen weken voer voor discussie. Hij is CEO van het staatsoliebedrijf van Abu Dhabi (Adnoc) en oprichter van het staatsbedrijf voor hernieuwbare energie (Masdar). Vele waarnemers zien dat als een ernstig belangenconflict.

     Sultan Ahmed Al Jaber. © ANP / EPA

Kort voor de top bleek uit gelekte documenten ook dat de Verenigde Arabische Emiraten van plan waren om de klimaatbijeenkomst te gebruiken om contracten voor olie en gas te promoten bij de aanwezige regeringen.

Met zijn uitspraken gaat Al Jaber in tegen wat secretaris-generaal van de VN António Guterres afgelopen vrijdag zei op COP28. “De wetenschap is duidelijk: 1,5 graden is alleen mogelijk als we stoppen met het verbranden van alle fossiele brandstoffen. Niet verminderen, maar volledig uitfaseren, met een duidelijk tijdschema.”

    António Guterres. © Getty Images via AFP

../..

Rusland

Meer dan honderd landen steunen al een volledige uitfasering van fossiele brandstoffen. Andere zoals Rusland, Saudi-Arabië en China zijn tegen. Het is een van dé strijdpunten van de COP28.

Op de COP26 in 2021 werd voor het eerst beslist om het gebruik van kolen geleidelijk aan ‘volledig af te schaffen’, maar op het laatste moment werd dat nog geherformuleerd tot ‘af te bouwen’.

Bron: https://www.hln.be/buitenland/voorzitter-klimaattop-ziet-geen-wetenschap-achter-eis-tot-afschaffen-fossiele-brandstoffen-we-zullen-weer-in-grotten-moeten-leven~a0e5dbf2/

Griezelig nieuws voor de COVID-gevaccineerden

 12/09/2024 Een nieuw, angstaanjagend syndroom kan iedereen treffen, ongeacht leeftijd, die de prik krijgt. Een nieuw syndroom, het ‘ Post-A...