maandag 25 maart 2024

Artsen slaan alarm over ‘mysterieuze’ kankerepidemie: zo erg is het

Vooraanstaande artsen slaan alarm over een zorgwekkende toename in het aantal kankergevallen onder jonge mensen. Ze spreken van een ‘epidemie’, schrijft de Britse Daily Telegraph.

Clinici hebben gezegd dat ze de afgelopen jaren veel vaker kankers zien bij mensen jonger dan 45 jaar die zich normaal gesproken voordoen bij oudere patiënten, waaronder darmkanker.

Veel van deze mensen zijn fit en ogen gezond. 

Wetenschappers staan voor een raadsel.

Onduidelijkheid

Er heerst onduidelijkheid over de oorzaak van deze trend, hoewel de meeste onderzoekers het er wel over eens zijn dat waarschijnlijk meerdere factoren een rol spelen, aldus de krant.

Professor Andrew Beggs van de Universiteit van Birmingham heeft een kliniek voor kankerpatiënten die jonger dan 45 jaar zijn. Toen hij 20 jaar geleden begon als kankerchirurg had hij nauwelijks jongere patiënten, maar nu ziet hij ze regelmatig.

Geschokt

“Als ze hier komen zijn ze geschokt, omdat ze in veel gevallen geen klachten hadden en omdat ze op hun leeftijd helemaal niet bezig zijn met kanker,” zei professor Beggs.

Shivan Sivakumar, een andere professor van de Universiteit van Birmingham, zei dat er op dit moment sprake is van een kankerepidemie onder jonge mensen. “De oorzaak is onbekend, maar we zien meer patiënten met darmkanker.”

Over de auteur: Robin de Boer is economisch geograaf. Volg hem hier op Substack.

Griezelig nieuws voor de COVID-gevaccineerden

 12/09/2024 Een nieuw, angstaanjagend syndroom kan iedereen treffen, ongeacht leeftijd, die de prik krijgt. Een nieuw syndroom, het ‘ Post-A...