maandag 1 april 2024

EU aanklagers beginnen corruptieonderzoek Von der Leyen – Politico

Rechercheurs onderzoeken privé-sms'jes tussen de voorzitter van de Europese Commissie en de CEO van Pfizer.

april 1, 2024   4 

   European Parliament / Wikimedia (CC BY 2.0 DEED)

De hoogste openbare aanklagers van de EU hebben een lopend corruptieonderzoek naar de voorzitter van de Europese Commissie, Ursula von der Leyen, overgenomen, meldde Politico maandag op basis van een niet nader genoemde woordvoerder van het parket van Luik in België.

Het onderzoek heeft betrekking op de aankoop van bijna 2 miljard Pfizer Covid-19 vaccindoses voor de EU op het hoogtepunt van de pandemie van het coronavirus. De aanklager beweert dat het hoofd van de EC onderhandelde over de miljardenovereenkomst met de CEO van de farmaceutische gigant, Alber Bourla, onder vier ogen via sms-berichten voordat de klinische tests voor het vaccin waren afgerond, bericht Politico.

Von der Leyen heeft geweigerd om de inhoud van deze berichten vrij te geven en beweert dat ze ze niet kan vinden.

Rechercheurs van het Europees Openbaar Ministerie (EPPO), die de afgelopen maanden aan de zaak hebben gewerkt, zijn naar verluidt van mening dat Von der Leyen zich schuldig zou kunnen maken aan “inmenging in openbare functies, vernietiging van SMS-berichten, corruptie en belangenverstrengeling,” volgens juridische documenten die door Politico zijn ingezien.

Ondanks de beschuldigingen en ondanks het feit dat Von der Leyen zelf heeft toegegeven dat ze bijna een maand lang privé heeft gecommuniceerd met Bourla voordat ze de deal van bijna €20 miljard ondertekende, is er nog geen formele aanklacht ingediend tegen de EC-chef.

De zaak wordt gesteund door de regeringen van Polen en Hongarije, die ook officiële klachten hebben ingediend over Von Der Leyen’s rol in de onderhandelingen over het vaccin, aldus de bronnen van Politico. De krant merkte echter op dat Warschau de klacht introk nadat de pro-EU regering van premier Donald Tusk vorig jaar aan de macht kwam.

 

De New York Times, die in 2021 voor het eerst meldde dat er inderdaad privégesprekken hadden plaatsgevonden tussen Von Der Leyen en Bourla voorafgaand aan de ondertekening van de vaccinovereenkomst, heeft ook een rechtszaak aangespannen tegen de EC omdat deze weigert de inhoud van de sms-berichten openbaar te maken en een verzoek om toegang tot documenten heeft afgewezen.

De zaak tegen het hoofd van de EC heeft volgens EU-functionarissen “extreem veel publieke belangstelling” gewekt door de bezorgdheid dat het blok aanzienlijk meer Covid-vaccins heeft gekocht dan nodig was.

In december vorig jaar meldde Politico dat de EU-staten minstens 215 miljoen doses hadden gedumpt, wat de belastingbetaler maar liefst €4 miljard ($4,3 miljard) had gekost. Desondanks zullen de vaccins onder het contract met Pfizer naar de EU blijven stromen, in ieder geval tot 2027.


Copyright © 2024 vertaling door Frontnieuws. 

https://www.frontnieuws.com/eu-aanklagers-beginnen-corruptieonderzoek-von-der-leyen-politico/

 

Coronacrisis toont het falen van de EU aan – natiestaten handelen veel beter

Ondanks een aanlooptijd van meer dan twee maanden na de uitbraak in Wuhan en waarschuwingen van de WHO, heeft de Cronavirus-pandemie de ongeveer 514 miljoen mensen in de EU met volle kracht getroffen. De EU was niet bereid haar grenzen op tijd te sluiten of vluchten vanuit de hotspots in China en Iran tegen te … Meer lezen overCoronacrisis toont het falen van de EU aan – natiestaten handelen veel beter

Frontnieuws

https://www.frontnieuws.com/coronacrisis-toont-het-falen-van-de-eu-aan-natiestaten-handelen-veel-beter/


Griezelig nieuws voor de COVID-gevaccineerden

 12/09/2024 Een nieuw, angstaanjagend syndroom kan iedereen treffen, ongeacht leeftijd, die de prik krijgt. Een nieuw syndroom, het ‘ Post-A...