zondag 26 mei 2024

Geen deal: W.H.O. slaagt er niet in wereldwijd pandemieverdrag veilig te stellen

 mei 26, 2024  11

   Frank Schwichtenberg / Wikimedia / (CC BY-SA 4.0 DEED)

Geen overeenkomst. Dat was de boodschap voor het hoofd van de Wereldgezondheidsorganisatie (W.H.O.) Tedros Adhanom Ghebreyesus op vrijdag nadat zijn voorstel voor een wereldwijd pandemieverdrag werd verworpen na twee jaar vergaderen achter gesloten deuren in Genève, Zwitserland, schrijft Simon Kent.

AP meldt dat Roland Driece, co-voorzitter van de onderhandelingsraad van de W.H.O. voor de overeenkomst, erkende dat landen niet in staat waren om een overeengekomen voorstel te leveren. W.H.O. had gehoopt dat een definitief ontwerpverdrag zou kunnen worden overeengekomen tijdens de jaarlijkse bijeenkomst van ministers van Volksgezondheid die maandag begint in Genève.

“We zijn nog niet waar we gehoopt hadden te zijn toen we aan dit proces begonnen,” zei hij, eraan toevoegend dat het afronden van een internationale overeenkomst over hoe te reageren op een pandemie van cruciaal belang was “in het belang van de mensheid”, zelfs nu een groot aantal landen het niet eens is met het basisprincipe dat ongekozen, onverantwoordelijke gezondheidsbureaucraten op de een of andere manier belangrijke mondiale beslissingen over overheidsbeleid kunnen nemen.

Eerder deze maand schreven Republikeinse senatoren van de VS een brief aan de regering Biden, waarin ze aanvoerden dat het ontwerpverdrag zich richtte op zaken als “het vernietigen van intellectuele eigendomsrechten” en “het versterken van de WHO.” Ze drongen er bij Biden op aan het verdrag niet te ondertekenen.

Driece zei dat de Wereldgezondheidsvergadering volgende week de deelnemers zou aansporen om “de juiste beslissingen te nemen om dit proces voort te zetten” om op een dag een pandemieovereenkomst te bereiken “omdat we die nodig hebben.”

 

Tijdens een druilerige slotdag van de onderhandelingen benadrukte het hoofd van de Wereldgezondheidsorganisatie: “Dit is geen mislukking.”

“We zullen alles proberen – in de overtuiging dat alles mogelijk is – en dit laten gebeuren omdat de wereld nog steeds een pandemieverdrag nodig heeft,” zei Tedros. “Omdat veel van de uitdagingen die tijdens COVID-19 een ernstige impact veroorzaakten, nog steeds bestaan.”

Ondanks de wens van de carrièrebureaucraten van de W.H.O. om het plan door te zetten, had het Britse ministerie van Volksgezondheid al gezegd dat het alleen zou instemmen met een akkoord als het zou voldoen aan de Britse nationale belangen en soevereiniteit.

De medevoorzitters van het verdragsproces gaven niet aan wat de oorzaak was van de impasse, maar diplomaten zeiden dat er grote meningsverschillen bleven bestaan over het delen van informatie over ziekteverwekkers die opduiken en het delen van technologieën om ze te bestrijden, aldus het AP-rapport.

Precious Matsoso, de andere covoorzitter van de onderhandelingsraad van de W.H.O. voor het pandemieverdrag, zei dat er nog steeds een kans was om tot een overeenkomst te komen en dat de inspanningen zouden doorgaan – ondanks het onvermogen om vrijdag tot een overeenkomst te komen.

“We zullen ervoor zorgen dat dit gebeurt, want als de volgende pandemie toeslaat, zal ze ons niet sparen,” zei ze.

 

Copyright © 2024 vertaling door Frontnieuws.

https://www.frontnieuws.com/geen-deal-w-h-o-slaagt-er-niet-in-wereldwijd-pandemieverdrag-veilig-te-stellen/

Griezelig nieuws voor de COVID-gevaccineerden

 12/09/2024 Een nieuw, angstaanjagend syndroom kan iedereen treffen, ongeacht leeftijd, die de prik krijgt. Een nieuw syndroom, het ‘ Post-A...