De tweede ronde van de Franse verkiezingen is zondag verrassend uitgemond in een zege voor het linkse blok Nieuw Volksfront. De partij van Marine Le Pen, die de eerste ronde had gewonnen, werd de derde partij, na de centrumalliantie van de Franse president Macron.
Aangezien geen van de partijen een absolute meerderheid in het Franse lagerhuis heeft behaald die nodig is om te regeren, is het onduidelijk hoe Frankrijk een regering zal vormen. De Franse premier Attal heeft zijn ontslag ingediend bij de president.
Enige nuance is wel op zijn plaats
De Rotterdamse wethouder Ronald Buijt (Leefbaar Rotterdam) merkt op dat enige nuance in de linkse zege wel op zijn plaats is.
De partij RN van Le Pen haalde met afstand de meeste stemmen (37,4 procent), zelfs een miljoen méér dan vorige week (34 procent), merkt Buijt op. “Door het districtenstelsel én het verbond tussen Macron met (radicaal-)links wordt RN qua zetels de derde partij.”
“Media spreken van een ‘verrassende uitslag’ in Frankrijk, maar dat is het natuurlijk helemaal niet. Le Pen haalde in de eerste ronde 34 procent en werd veruit de grootste. Links en Macron haalden samen 50 procent. Zij besloten maar één kandidaat tegenover de kandidaat van Le Pen te zetten. Frankrijk staat roerige tijden te wachten. Bijzonder dat veel linkse politici euforisch zijn. Dit is het resultaat van een zeer brede angstcampagne.”
De vloed wordt gesaboteerd
Europarlementslid Gerolf Annemans (Vlaams Belang) voorzag vorige week al: “In de dagen die nu komen, zullen we zien of het zogenaamde centrum rond Macron zich zal verbinden met het (linkse en extreemlinks) socialisme om de echte verandering tegen te houden. Als dat het geval zou zijn, gaat Frankrijk de weg op van Vlaanderen: de bevolking stemt rechts, maar krijgt socialisme.”
Na de uitslag van de tweede ronde schreef Annemans: “Het Franse kiessysteem dus. De vloed wordt gesaboteerd, maar is niet eeuwig tegen te houden. Volhouden is de boodschap.”
Dat gaat niet goed komen
Ook blogger Jan Gajentaan wijst erop dat RN verreweg de grootste partij is in stemmen, maar derde in zetels door de uitsluitingstactiek van links. “Zo wordt ruim 10 miljoen Fransen iedere vorm van invloed ontzegd, uit naam van de democratie. Dat gaat niet goed komen.”
In Groot-Brittannië gebeurde iets soortgelijks. De Liberale Democraten werden bij de Britse verkiezingen de derde partij met 72 zetels (3,5 miljoen stemmen). De Reform-partij van Nigel Farage haalde vijf zetels. De partij werd qua stemmenpercentage weliswaar de derde van het land, maar vanwege het kiesdistrictenstelsel vertaalde zich dat niet in een evenredig aantal zetels.
“Het systeem is kapot,” schreef Farage na de verkiezingen op X.
Over de auteur: Robin de Boer is economisch geograaf. Volg hem hier op Substack.