zaterdag 6 juli 2024

Willem Engel gefeliciteerd met vrijspraak: ‘Een gevoelige tik op de vingers van het OM’


De rechtbank in Den Haag heeft Willem Engel donderdag vrijgesproken van opruiing en het negeren van een bevel van de politie. Er was een taakstraf en een voorwaardelijke boete geëist.

In oktober 2020 riep Engel in een livestream op om tijdens een demonstratie in Den Haag tegen de spoedwet agenten te arresteren. Volgens de rechter was dat niet opruiend omdat hij nadrukkelijk opriep om geen geweld te gebruiken en geen verzet te plegen.

Ook heeft Engel volgens de rechtbank geen bevel van de politie genegeerd omdat hij wel degelijk wegliep nadat de demonstratie was verboden. Kort daarna werd hij toch aangehouden door de politie.

Baken van hoop

Hij krijgt veel felicitaties. “Een gevoelige tik op de vingers voor het Openbaar Ministerie, dat de afgelopen jaren helaas niet onafhankelijk bleek,” zegt huisarts Els van Veen, die Engel feliciteert.

“Je hebt nooit aan ‘opruiing’ gedaan en steeds weer opgeroepen tot geweldloos verzet. Je bent een baken van hoop voor velen geweest, ook voor mij. Door mensen als jij kwam er steeds meer bewustwording, hopelijk ook bij het OM en de media. Want als zowel media als het OM niet meer onafhankelijk zijn, is onze vrijheid in het geding,” aldus Van Veen.

Rico Brouwer van Potkaars bespreekt het vonnis met journalist Djamila le Pair:

Dit gaat over veel meer dan Willem Engel alleen

Ook neuroloog Jan Bonte feliciteert Engel. Hij vindt het ‘geweldig nieuws’.

“Dat is de volgende tik op de vingers van het OM, de organisatie die steeds vaker als politiek instrument wordt ingezet om onwelgevallige standpunten en meningen de kop in te drukken. Is er dan toch nog hoop?” vraagt hij.

Dit gaat volgens hem over veel meer dan Willem Engel alleen. “Dit gaat over de vrijheid van meningsuiting, en vooral om de vrijheid om kritiek te mogen leveren op een totalitaire staat, die het volk een aanpak van een pandemie door de strot douwde die zij voor goed hield, daar geen kritiek op duldde en [waar zij] moeiteloos allerlei grondrechten voor opzij schoof. Daarbij gevoed door experts die vooral hun eigen belangen voor ogen hielden. Dat is wat hier op het spel staat. Blijkbaar bestaan er toch nog rechters die daar niet in meegaan.”

Over de auteur: Robin de Boer is economisch geograaf. Volg hem hier op Substack.

Griezelig nieuws voor de COVID-gevaccineerden

 12/09/2024 Een nieuw, angstaanjagend syndroom kan iedereen treffen, ongeacht leeftijd, die de prik krijgt. Een nieuw syndroom, het ‘ Post-A...