zondag 22 september 2024

De EU heeft zichzelf plotseling gerealiseerd hoe erg ze zichzelf in de nesten heeft gewerkt

Mario Draghi's 'concurrentierapport' zegt dat de economische situatie van het blok erbarmelijk is... maar schrikt ervoor terug om de schuldige aan te wijzen.

 september 22, 2024   1

    European Parliament / Wikimedia / (CC BY 2.0)

De EU bevindt zich een echte existentiële crisis. Iemand heeft haar economie echt verknald en de schuldige is opvallend afwezig in een nieuw rapport waarin de slachting wordt beschreven. Zijn er geen spiegels in Brussel?

Voormalig president van de Europese Centrale Bank en Italiaanse premier Mario Draghi heeft na een jaar werken op verzoek van de Europese Commissie van de ongekozen ‘Koningin’ Ursula von der Leyen een nieuw rapport over ‘economisch concurrentievermogen’ gepubliceerd. En het is een echte pageturner, een van de grote mysteries van onze tijd, schrijft Rachel Marsden.

Je bladert ademloos door het 400 pagina’s tellende document op zoek naar de schuldige voor het enorme economische bloedbad dat Draghi beschrijft. “Voor het eerst sinds de Koude Oorlog moeten we echt vrezen voor ons zelfbehoud,” zei hij tegen verslaggevers in Brussel. Wat dacht je ervan om te beginnen met niet actief aan zelfvernietiging te doen?

Draghi zei dat het blok wanhopig China en de VS moet bijhouden, maar daar niet in slaagt. Misschien heeft het iets te maken met het feit dat de EU snel naast Uncle Sam sprong voor de rit op regimeverandering snelweg, maar nu zichzelf terugvindt als vuil langs de kant van de weg en zijn eigen weg wil gaan.

“Nu zijn de omstandigheden veranderd”, zei Draghi. “De wereldhandel vertraagt. China is eigenlijk heel erg aan het vertragen, maar het is veel minder open voor ons geworden en het concurreert eigenlijk op alle vlakken met ons op de wereldmarkten. We zijn onze belangrijkste leverancier van goedkope energie, Rusland, kwijtgeraakt. En nu moeten we voor het eerst sinds de Tweede Wereldoorlog weer aan onze defensie beginnen.”

Blijkbaar zijn de jokers die Europa regeren vanuit de grote tent in Brussel geschokt om te ontdekken dat ze het slachtoffer zijn geworden. Wie kan zoiets gedaan hebben?

Je moet houden van het gebruik van het passieve hier. Ze zijn hun goedkope energie uit Rusland “kwijtgeraakt.” Alsof het gewoon uit hun zak is gevallen als een stel huissleutels op de terugweg van de winkel.

Als je naar Draghi luistert, zou je ook denken dat de EU niet echt heeft gekozen voor “ontkoppeling” van China als strategie, aangemoedigd door Washington, omdat Washington Europa helemaal voor zichzelf wilde, voordat EU-functionarissen het omdoopten tot “ont-risken” toen ze zich realiseerden hoe dom het zou zijn om China als belangrijkste handelspartner en klant van het blok volledig van zich te vervreemden.

En nu, o jee, moet de EU weer aan haar eigen defensie gaan denken, zei Draghi, in plaats van het alleen maar te gebruiken om wat natuurlijke hulpbronnen los te schudden uit alle plaatsen met toevalligerwijs gelokaliseerde terroristische problemen.

Het Oekraïne-conflict is een even handig excuus om op kosten van de belastingbetaler meer wapens te maken voor de eigen defensie van de EU, nadat de oude rommel uit de kasten is gehaald. Dat is maar goed ook, want meer wapens maken is op dit moment het enige echt gemakkelijke antwoord om de economie te verbeteren, te oordelen naar de erbarmelijke staat van zaken die in dit nieuwe rapport wordt beschreven. Toch kan de EU niet eens de militair-industriële zwendel goed doen.

Draghi heeft erop gewezen dat de EU-leden eigenlijk idioten zijn omdat ze het grootste deel van hun wapens in het buitenland kopen, waarvan bijna twee derde uit de VS komt. Het is een groot raadsel waarom Washington het feestje in Oekraïne gaande wil houden terwijl het geld verdient aan het opdrijven van de wapenaankopen voor EU-leden onder het mom dat hun voormalige belangrijkste economische levensader en energieleverancier (Rusland) plotseling een grote bedreiging voor hen was. De bonus: Europa afhankelijker maken van de VS voor duurder gas.

Het hele rapport staat vol met juweeltjes, zoals deze: “Als Europa niet productiever kan worden, zullen we gedwongen worden om te kiezen. We zullen niet tegelijk een leider in nieuwe technologieën, een baken van klimaatverantwoordelijkheid en een onafhankelijke speler op het wereldtoneel kunnen worden. We zullen ons sociale model niet kunnen financieren. We zullen sommige, zo niet al onze ambities moeten terugschroeven. Dit is een existentiële uitdaging…”

Draghi gaat maar door over al die grote ambities zoals het leiden van nieuwe technologie en een klimaat- en sociaal icoon zijn, terwijl de Europese elites tegen het plebs schreeuwen dat ze de verwarming en airconditioning lager moeten zetten om Poetin een hak te zetten en milde winters toejuichen alsof we in de donkere eeuwen leven. Draghi zei ook dat de EU nog eens 800 miljard euro (890 miljard dollar) nodig heeft, wat neerkomt op ongeveer 4,5% van het BBP van het hele blok, alleen maar om wereldwijd concurrerend te blijven. En dat concurrentievermogen kan alleen worden bereikt door alles wat ze de afgelopen tweeënhalf jaar door zelfveroorzaakte idiotie hebben verknald om indruk te maken op hun vriendin Vladimir Zelensky (alias president van Oekraïne) nu grondig los te schroeven. Draghi zei ook dat de hoeveelheid geld die nodig is om de EU nu concurrerend te maken zo enorm is dat privé-investeringen gewoon niet genoeg zijn. En je weet wat dat betekent.

Maar wat als de belastingbetalers in de EU niet willen meewerken, omdat ze er genoeg van hebben om voor al deze blunders te betalen, zoals blijkt uit de recente verkiezingen in de EU, waar anti-establishment partijen in opmars zijn. Nou, hier is Draghi met een pleidooi. Laat de violen maar horen: “Waarom maken we ons zo druk over groei? Ja, we moeten deze behoeften financieren en deze behoeften zijn belangrijk, maar waarom zijn ze zo belangrijk? Nou, ze zijn belangrijk omdat ze te maken hebben met onze fundamentele waarden, welvaart, gelijkheid, vrede en democratie in een duurzame wereld. En de EU bestaat om ervoor te zorgen dat de Europeanen daadwerkelijk kunnen profiteren van deze fundamentele rechten. En als Europa deze niet langer aan zijn burgers kan bieden, heeft het zijn bestaansrecht verloren.”

Oké, smeer het glijmiddel erop, mensen – hij geeft een poging tot verleiding. Koningin Ursula zal ongetwijfeld snel langskomen om de “bad cop” te spelen.

Dus eigenlijk heeft de ‘braintrust’ van de EU “voor Oekraïne” een hoop geld opgeblazen en de economie gedereguleerd , maar nu moeten de Europeanen het goed vinden om nog meer geld te geven, omdat het helemaal voor hun eigen bestwil is. Deze keer komt het goed. Beloofd. Net als met die ex die je een keer te vaak in je leven hebt laten terugkruipen.

Ondertussen heeft von der Leyen het over de noodzaak van economische voorzieningszekerheid en zegt Draghi dat de EU meer vrienden nodig heeft. Het liefst vrienden die toevallig tonnen aan hulpbronnen hebben waar ze vriendelijk mee kunnen doen. En hij zegt ook dat sommige landen dat al op eigen houtje proberen te verkrijgen, maar dat het beter zou zijn als de EU de leiding zou nemen. Draghi voegde eraan toe dat het blok “onder ons bestuur klappen uitdeelde.”

Het lijkt er meer op dat het zichzelf recht in het gezicht slaat, keer op keer, als het recente beleid en de prestaties van de EU een indicatie zijn.


Copyright © 2024 vertaling door Frontnieuws.
https://www.frontnieuws.com/de-eu-heeft-zichzelf-plotseling-gerealiseerd-hoe-erg-ze-zichzelf-in-de-nesten-heeft-gewerkt/
Andere artikels:

DMSO – eeuwenoude en krachtige remedie herontdekt

  12 oktober 2024door  dr. Peter F. Mayer 6,7 minuten leestijd         DMSO – eeuwenoude en krachtige remedie herontdekt   Met de Pand...