De reclamewereld gebruikt dit dagelijks: langzaam wordt ons denken zo bewerkt dat we geloven in hun world of make believe. Continu wordt ingespeeld op het hebben of krijgen van een goed gevoel.
Misleidende reclame is ernstig, maar als mind control tegen de bevolking wordt gebruikt door grote bedrijven, onderwijsinstellingen, mediabedrijven in samenwerking met overheden, vind ik dat ronduit misdadig te noemen, zei psycholoog en jurist André Rozendaal afgelopen week tijdens de raadsavond in Horst aan de Maas.
(Video verwijderd? Klik hier...)
Klimaatagenda, Agenda 2030
“Al helemaal als het doel is om een onmenselijke politieke ideologie op te leggen, als een soort reclame te verpakken en te verwoorden in prachtig klinkende agenda’s en zogenoemd noodzakelijke transities.”
De klimaatagenda, Agenda 2030 zijn er voorbeelden van, merkte Rozendaal op. “Dit gedachtegoed heeft het denken van mensen wereldwijd inmiddels zo bewerkt dat er bijna geen kritische vraag meer over kan en mag worden gesteld.”
Mind control heeft wat dat betreft zijn werk uitstekend gedaan, aldus Rozendaal.
Hoe werkt die beïnvloeding precies? In de basis gaat het om inspelen op emoties en het op die manier langzaam maar zeker uitschakelen van je gezonde verstand, je intuïtie en het geweten, legde hij uit.
Het gebeurt nu in onze samenleving
Het gaat ongeveer als volgt: zorg voor een echt of denkbeeldig probleem – denk bijvoorbeeld aan ziektes, oorlog, terreur, honger of klimaatproblemen. Zaai veel angst in de media, breng de mensen in een paniekstand. Bevorder individuele en collectieve gevoelens van angst, schuld, onzekerheid, hulpeloosheid en woede. Hoe meer emotie, hoe minder het verstand wordt gebruikt. Overspoel het publiek 24/7 met nieuwsberichten over de ernst van de problemen, de gevaren en natuurlijk de mogelijke oplossingen. Stuur bij te veel publieke weerstand de plannetjes gewoon wat bij. Tuig het dus groots op: media, politiek, onderwijs, wetenschap, rechtspraak. Verwacht vervolgens dat iedereen er wel aan meewerkt en speel in op ‘erbij willen horen’. Tot slot maak je de keuze eenvoudig: óf je bent voor óf je bent tegen. En degene die als tegen wordt bestempeld, probeer je te negeren, censureren, demoniseren of misschien zelfs te dehumaniseren. En als het echt kan, probeer je ‘m strafrechtelijk te vervolgen.
“Het gebeurt echt. Voorbeelden zijn er genoeg,” benadrukte Rozendaal. “Het gebeurt nu in onze samenleving en in de wereld.
Hersenspoeling
Psycholoog en psychiater Joost Meerloo schreef er in 1956 (!) een boek over getiteld ‘Hersenspoeling’. “Het is actueler en belangrijker dan ooit tevoren om het echt eens te bestuderen.”
Het is hoog tijd dat we deze vormen van mind control leren doorzien en ook stoppen. Door bij alles wat ons wordt verteld kritische vragen te stellen en niets voor waar aan te nemen, zei Rozendaal nog.
Over de auteur: Robin de Boer is economisch geograaf. Volg hem hier op Substack.