maandag 30 september 2024

Schoof en Maxima samen met Gates bij de VN: ‘Wie roept deze lui tot de orde?’


Premier Dick Schoof had op de Algemene Vergadering van de VN een onderonsje met koningin Maxima en miljardair Bill Gates.

Het was de eerste keer dat Schoof als minister-president de VN toesprak. Hij had in New York ook een gesprek met de secretaris-generaal van de VN, Antonio Guterres.

Maxima heeft een nieuwe functie gekregen en werd in New York benoemd tot speciale pleitbezorger van de VN-secretaris-generaal voor financiële gezondheid.

Antidemocratisch en anti-rechtstatelijk

“In een wereld van economische onzekerheid, conflicten en klimaatverandering zijn financiële diensten van cruciaal belang om mensen te helpen hun leven en toekomst in eigen hand te houden,” zei Guterres.

Gates was vol lof over het werk van de koningin: “Zonder Maxima’s inzet zouden we nooit zo ver gekomen zijn, haar visie brengt ons ver.” Zijn stichting is financieel partner van haar werk.

“Schoof en Maxima samen met Gates bij de VN – drie personen waar nóóit iemand op heeft gestemd, maar die wel denken te kunnen bepalen wat er gebeurt in ons land. Ronduit antidemocratisch en anti-rechtstatelijk,” vindt rechtsfilosoof Raisa Blommestijn.

Zij die spelletjes met ons spelen

“Wie roept deze lui tot de orde? Wie beschermt onze democratie?” vraagt ze.

“Zij die spelletjes met ons spelen,” zegt journalist Joost Niemoller over het drietal.

Zonder democratische afstemming

Docent en auteur Fred van ’t Ent wijst erop dat Schoof in New York was om het ‘Pact for the Future’ te ondertekenen. Ze bespraken onderwerpen zoals duurzame ontwikkeling, vrede en veiligheid en technologie. “Oftewel: nog meer globalisatie, nog veel meer miljarden vanuit de zakken van de burgers naar miljardairs en het permanente verlies van vrijheden,” aldus Van ’t Ent.

Daar heeft Schoof namens Nederland voor getekend. “Dat doet hij zonder democratische afstemming met Nederlanders of het parlement. Schoof doet dat dus zonder enige democratische legitimiteit.”

Over de auteur: Robin de Boer is economisch geograaf. Volg hem hier op Substack.

DMSO – eeuwenoude en krachtige remedie herontdekt

  12 oktober 2024door  dr. Peter F. Mayer 6,7 minuten leestijd         DMSO – eeuwenoude en krachtige remedie herontdekt   Met de Pand...