Het paar zei dat ze door de beproeving het vertrouwen in de autoriteiten verloren nadat ze de politie belden om de verstekeling te melden. Dhr. Masters ontdekte de man toen ze terugkeerden naar het VK nadat ze in Frankrijk waren geweest om antiek te kopen, meldt The Express.
Een echtpaar dat aangifte deed van een migrant die zich in hun auto verstopte toen ze terugkwamen van een zakenreis naar Frankrijk, kreeg een boete van £ 3.000.
Antiekhandelaar Jane Cave, die te gast was in het BBC- programma The Bidding Room, en haar echtgenoot Ed Masters werden verantwoordelijk gehouden voor het niet beveiligen van hun busje, waardoor een jongeman stiekem aan boord kon glippen.
Ze kregen een boete opgelegd op basis van de Clandestine Entrant Civil Penalty Scheme van de overheid. Deze regeling stelt toeristen en commerciële chauffeurs bloot aan boetes als ze hun voertuig niet goed beveiligen.
Het tweetal zegt dat ze door de beproeving het vertrouwen in de autoriteiten hebben verloren nadat ze de politie hadden gebeld om de verstekeling te melden.
Meneer Masters ontdekte de man toen ze terugkeerden naar het Verenigd Koninkrijk, nadat ze vanuit Frankrijk antiek hadden gekocht.
Vermoedelijk is de man ingestapt toen ze op 23 november vorig jaar in Calais voor lange wachtrijen stonden.
Meneer Masters had gehoord dat iemand probeerde in de achterbak van de auto te klimmen en waarschuwde hem, maar hij moet ongemerkt weer naar binnen zijn geglipt voordat ze Calais verlieten.
Ze vertelden dat bij de Franse paspoortcontrole het busje zelfs werd gecontroleerd en dat ze werden weggestuurd.
Maar toen ze later op de A11 bij Barton Mills, Suffolk, reden, hoorden ze geluiden uit de achterkant van de bus.
Dhr. Masters zei: “We hoorden gebonk aan de zijkant. Ik wist niet zeker waar het vandaan kwam.”
Zijn vrouw belde de politie, terwijl meneer Masters de achterkant controleerde en een jongeman aantrof die zich in de auto had verstopt met een mobiele telefoon. Hij sprong uit de auto, sprong over de middenberm en vluchtte achter een benzinestation.
De politie kwam snel ter plaatse en vond hem. Hij werd op grond van de immigratiewetten aangehouden.
Als onderdeel van hun onderzoek doorzocht de politie het voertuig vervolgens twee uur lang.
De heer Masters zei: “(Dat) had grondig moeten gebeuren aan de grens in Calais.”
Het echtpaar werkte volledig mee aan het onderzoek en was geschokt toen ze later een brief ontvingen van de Britse grensbewaking, waarin stond dat ze een boete van £ 3.000 hadden gekregen omdat ze onbewust een migrant het land hadden binnengesmokkeld.
Volgens hem was het zijn fout dat hij de grensbeambten in Calais niet had verteld over de eerdere poging om in zijn busje te stappen.
Maar het echtpaar zegt dat ze zo ijverig waren als ze konden zijn en dat de Franse zoektocht de verantwoordelijkheid droeg, en dat ze zich nu als criminelen voelden.
Hij zei: “We dachten allemaal dat we het juiste hadden gedaan door de Britse politie te bellen en hen op de hoogte te stellen van de situatie, maar ik wist niet wat de gevolgen van dit alles zouden zijn.”
Hij voegde toe: “Als ik hem gewoon op een parkeerplaats had afgezet en hen niet had ingelicht, waren we £ 3.000 beter af geweest. Volstrekte waanzin.”
Sindsdien is hij ook nog eens extra nauwlettend in de gaten gehouden door de Britse grensbewaking en naar eigen zeggen is hij vier keer op verschillende luchthavens aangehouden.
Een woordvoerder van het ministerie van Binnenlandse Zaken zei: “We zetten ons volledig in om te voorkomen dat mensen illegaal het land binnenkomen en om hard op te treden tegen mensensmokkelaars.
“Het Clandestine Entrant Civil Penalty Scheme is bedoeld om ervoor te zorgen dat chauffeurs alle redelijke stappen ondernemen om illegale migratie tegen te gaan en mensensmokkelaars te dwarsbomen.”