donderdag 13 januari 2022

Het morele failliet van de Vlaamse socialisten

 Het morele failliet van de Vlaamse socialisten

Kasper Goossens  -  13/01/2022

         

      © Aangeboden door Business AM

Vooruit wil strijden voor verplichte vaccinatie tegen Covid-19. Via sociale media verspreiden de socialisten nu de redenen waarom dat voor hun de enige, en beste exit uit de pandemie is. Enige nuance daarbij is toch wel op zijn plaats.

 Aan Vlaamse zijde kiest, buiten Vooruit, ook CD&V resoluut voor een verplichte vaccinatie. Vlaams Belang en PVDA zijn dan weer steevast tegen een verplichting. De andere Nederlandstalige partijen, Open VLD, Groen en N-VA, wachten de debatten in de kamer af voor ze een standpunt innemen. Vooruit is, zeker bij monde van minister van Volksgezondheid, de partij die zich het meest roert over de vaccinatieverplichting. Daarom ook een uiteenzetting van de argumenten die zij aanwenden om de vaccinaties te verplichten.

 1.     Omdat we zorg dragen voor elkaar

Puntje één staat meteen gelijk aan onwaarheid één. Als verduidelijking valt te lezen: “Gevaccineerden beschermen niet enkel zichzelf, maar ook de mensen in hun omgeving. Dat is solidariteit”. Hoewel solidariteit met je medemens zeker een goede zaak is, lijkt het weinig waarschijnlijk dat vaccinaties hierbij gaan helpen. Tijl De Bie, professor aan de Universiteit Gent, kaartte in onderstaand Twitterdraadje al aan dat er (nog steeds) weinig studies zijn die bewijzen dat een vaccinatie anderen beschermt. De enige mensen die door uw vaccinatie geholpen werden, is het zorgpersoneel in de ziekenhuizen. En nu Omikron veel minder ziekmakend en minder dodelijk lijkt te zijn, en zelfs op het niveau van een gewone griepgolf komt, lijkt ook dat argument achterhaald.

 2. Om alle sectoren open te houden

Sinds de sluiting van de cultuursector door het Overlegcomité is duidelijk dat dit ook weer een onwaarheid is. Toen nog werd geloofd dat de vaccins wondermiddelen waren en 70 procent vaccinatiegraad de “poorten naar het rijk van de toekomst” zouden openen, kon dit echter zeker een argument voor vaccinatie zijn.

Nu de politiek maatregelen lijkt te nemen aan de hand van een partijtje darts of blad-steen-schaar, vervalt dat argument. Van de Belgen die ouder zijn dan 18 is 88 procent volledig gevaccineerd en heeft al 57 procent een derde boosterprik ontvangen. Toen de beslissing over de cultuursector werd genomen lagen die cijfers weliswaar lager, maar die verschillen zijn in deze context verwaarloosbaar.

3. Om een lockdown te vermijden

Ook dit lijkt er bij gezet om toch maar aan vijf redenen te geraken. De eerste twee dosissen konden lockdowns niet vermijden, dan zal een derde prik ook het wondermiddel niet worden. Lockdowns werden gebruikt om de druk op de zorgsector gefaseerd te doen verlopen. Door het aantal besmettingen tijdelijk te verminderen, voorkom je dat een tsunami in één keer wordt losgelaten op de ziekenhuizen. Lockdowns vervangen die tsunami door een langere periode van kleinere golven, waardoor het totaal verdraagbaarder is.

Dat is het medicijn dat door overheden wereldwijd op dezelfde manier werd ingezet. Vaccins zijn echter ook een medicijn tegen overbelasting van de zorg, en lopen daarmee zij aan zij met lockdowns. Verplichte vaccinatie als reden om een lockdown te vermijden, lijkt dan ook een enigszins scheve redenering.

Om dit kracht bij te zetten, is Israël het beste voorbeeld. Dat land voert al sinds het begin van de Covid-vaccinaties elk lijstje aan: het is al zo ver gevorderd in de vaccinatiecampagne dat het een vierde prik wil voor ouderen. “Wat een luxe!”, zou u denken. Maar niets is minder waar: ondertussen registreert ook Israël nieuwe records qua aantal besmettingen, met wel 41.000 per dag. Premier Naftali Bennett toont zich echter een goed wetenschappelijk onderlegd leider, en verklaarde op een persconferentie: “Een lockdown zal niets uithalen, dat deed het nergens ter wereld.”

4. Om onze ziekenhuizen te beschermen

Dat dit niet gewoon puntje één is, is echt stuitend. Ziekenhuizen en zorgpersoneel ontlasten is de enige maatschappelijke reden om je te laten vaccineren: alle andere redenen zijn louter persoonlijk.

Het is bewezen, en valt op te maken uit cijfers, dat gevaccineerden minder vaak in het ziekenhuis belanden en minder vaak sterven aan Covid-19. Toch lijken de vaccins minder goed te werken tegen de nieuwe Omikronvariant, die gelukkig ook wel vrij milde symptomen teweegbrengt.

5. Om onze vrijheid te herwinnen

Nog een onwaarheid om mee af te sluiten. Het herwinnen van de vrijheid heeft niets te maken met verplichte vaccinatie, en zelfs niet met vaccinatie tout cours. De maatregelen die werden genomen zijn de verantwoordelijkheid van de politiek, die die verantwoordelijkheid met deze zin handig willen doorschuiven naar de bevolking. Maar het is wel degelijk de politiek die maatregelen neemt, de ene al juister dan de andere. Het is nu aan hen om ook een uitweg te bedenken uit de pandemie. Zelfs over de simpelste maatregelen, zoals het uitfaseren van het Covid Safe Ticket (dat weinig veiligheid biedt, integendeel zelfs), werd nog met geen woord gerept.

Dat de roep om verplichte vaccinatie op dezelfde dag op de social media van Vooruit werd gedeeld als de nieuwe inzichten van de Wereldgezondheidsorganisatie, die van mening is dat vaccins niet het beste exitplan uit deze pandemie zijn, is enigszins cynisch te noemen. Dat minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (Vooruit) ondertussen doodleuk meedeelt dat binnenkort een boosterprik nodig zal zijn voor een geldig CST, is dat evenzeer.

Kers op de taart was echter de uitspraak van Vooruit-voorzitter Conner Rousseau bij Terzake: “Je kan een algemene vaccinatieverplichting organiseren met boetes, maar daar zijn we tegen. Dus je gaat mensen nog altijd naar de supermarkt, de dokter of de apotheek laten gaan, maar je gaat wel gevaccineerden belonen om hun steentje bij te dragen.” Dat 93 procent van de Vlamingen, of 88 procent van alle Belgen, beloont zal worden met het terugkrijgen van hun vrijheden en grondrechten, is toch een ietwat speciale uitspraak van Rousseau. Zeker voor iemand die zelf rechten studeerde.

(jvdh)

 

Griezelig nieuws voor de COVID-gevaccineerden

 12/09/2024 Een nieuw, angstaanjagend syndroom kan iedereen treffen, ongeacht leeftijd, die de prik krijgt. Een nieuw syndroom, het ‘ Post-A...