donderdag 24 februari 2022

ILE d'OLÉRON (Frankrijk) RIJDT EN STOOKT MET GERECYCLEDE FRITUUROLIE

 Nov122018



Zeldzaam model van circulaire economie op menselijke schaal die erin is geslaagd verzamelaars in de buurt van gebruikte oliën op te richten. We gaan aan boord van de oude Renault Master van de Roule ma Frite-vereniging op het eiland Oléron.

 

De oude Renault Master begint aan de brug die het continent verbindt met het eiland Oléron. Aan het stuur, Aymeric, glimlachend, waardeert het uitzicht. De ramen open, in een stralende ochtendzon...

'Een leuke setting om te werken ! "

En de collectie die hij gisteren deed was bijzonder goed: in de kofferbak zitten genoeg blikken olie om het busje naar Vladivostok te rijden ...

"1.200 liter is een record ! "

Aymeric Dominique werkt bij Roule Ma Frite 17 (RMF17). De vereniging die gebruikte voedseloliën inzamelt om ze een tweede leven te geven. De blauwe Master neemt het beheer over van de Dolus d'Oléron ecopole, waar de vereniging de verzamelde oliën behandelt.

"Vorig jaar 92.000 liter".

CIVIELE ONGEHOORZAAMHEID

In Frankrijk is het rijden op olie, met uitzondering, verboden, maar vooral om fiscale redenen (1). En toch besloten elf jaar geleden, op het eiland Oléron, de « rhuileux » niet alleen uit de schaduw te komen, maar ook de legitimiteit van hun actie te claimen en er een economische activiteit van te maken, ook al betekent dit illegaal handelen.

“In absolute termen wordt enkel gefilterde olie verkocht en is er niets illegaals aan de verkoop van gefilterde olie. Maar het zou van onze kant echt absurd zijn om het gebruik dat onze leden ervan hebben gemaakt te ontkennen, legt Elsa Dujoury, coördinator van de vereniging, uit. Aan de andere kant zijn we geen tankstation. Vanaf het begin hebben we onze wens bevestigd om een speler op het grondgebied te zijn op het gebied van recycling, om zowel op milieukwesties als op onzekerheid in termen van mobiliteit te reageren. ".

Je kunt 100% op olie rollen, maar je moet je motor aanpassen om voor te verwarmen vanwege de viscositeit van koude olie, waarschuwt Aymeric. Zonder aanpassing kun je naast diesel nog steeds tot 50% olie in de zomer in je tank doen. In de winter is het beter om bij een derde te blijven. (2)Aymeric

In de ecopoolhangaar lost Aymeric zijn lading. Hij pakt een van de blikken en giet de geelachtige vloeistof in een grote tank, door een metalen mand die als eerste filter fungeert.

In de blikken zijn er graillon, overgebleven gebakken, zelfs vorken of blikken. Maar de oliën zijn nu schoner. Vanaf het begin hebben we veel bewustmakingswerk gedaan bij de restauranthouders

In 2007 kwamen de activisten daarom niet in burgerlijke ongehoorzaamheid om pompbedienden te worden. Maar goed voor het creëren van een cyclus van territoriale olie, opgenomen in het overheidsbeleid. "Zodra de statuten van de vereniging werden gepubliceerd, werden Customs en Ademe (3) gewaarschuwd voor ons bestaan", herinnert Grégory Gendre zich, een van de initiatiefnemers van het avontuur (4).

Het fijne team neemt de gekozen functionarissen en de snelheidsadministratie en zal zelfs in de ministeriële diensten haar ongehoorzaamheid opeisen. "Wat een verkozen ambtenaar zal zeggen:" Ik ben tegen recycling en terugwinning van afval en tegen het creëren van niet-offshoring banen " ? "

RMF17 maakt zoveel mogelijk media-ruis. De strategie werkt: de activiteit van de vereniging wordt getolereerd door de administratie. Maar het is de erkenning van de sector, niet de simpele tolerantie van de activiteit waarop de activisten beweren. De cursus is in 2010 lokaal overschreden. In dat jaar hebben verzamelaars 17.000 liter olie teruggewonnen bij 71 restauranthouders. Lokale verkozen functionarissen zien het werk en geven een beurs vrij voor de vereniging.

De activiteit van RMF17 wordt officieel van openbaar nut en volledig geïntegreerd in de Agenda21 van de Gemeenschap van Gemeenten van het eiland Oléron.

HET GELE GOUD !

Frituurolie is inderdaad niet alleen goedkope brandstof - als het niet wordt belast. Het is ook een biobrandstof, dat wil zeggen dat er geen oliewinning nodig is. Het heeft een bijna nul koolstofbalans bij gebruik en de vervuilende emissies zijn minder dan diesel. Bovendien vereist de productie ervan niet rechtstreeks het gebruik van landbouwgrond, in tegenstelling tot bijvoorbeeld biodiesel geproduceerd uit koolzaad- of oliepalmplantages.

Het komt allemaal van afval ! Een kortsluitnetwerk maakt het daarom mogelijk om, met minimale investeringen, het olieafvalprobleem aan te pakken, banen te creëren en bio-uitgezonden brandstof te leveren voor alle soorten gebruik, te beginnen met brandstof.

En mijn frietjes rollen doet de omgeving geen dienst

Restauratoren zijn blij ons te zien, er is een doorn uit hun voeten nodig !Aymeric

Met de "ontvoeringvoucher" die Aymeric en zijn collega's hen ondertekenen, kunnen ze inderdaad de recycling van hun gebruikte olie rechtvaardigen, zoals de wet vereist. Omdat de service van RMF17 gratis of bijna is, geven koks er de voorkeur aan om niet heen en weer te gaan naar het recyclingcentrum of om te verbieden door olie in de gootsteen te gooien ...

De activiteit van RMF17 veroorzaakte dus onverwachte effecten op het eiland: de ingrepen om de door vetten geblokkeerde leidingen te ontstoppen, werden gehalveerd !

Volgens de vereniging vertegenwoordigt dit een economie van circa 5.000 euro per jaar voor de gemeenschap. 'En in zuiveringsinstallaties doden vetten bacteriën die water behandelen. Ons werk verlicht daarom ook dat van zuiveringsinstallaties ', voegt Aymeric toe.

In de hangar is de eerste filtratietank nu vol.

Aymeric tilt 1.000 liter op met een palletbak en giet de inhoud in een tweede tank, waar de olie minstens een maand zal bezinken. Het wordt dan gefilterd op 20 micron en vervolgens op 1 micron om te worden verkocht aan leden van de vereniging 0,75 euro per liter. Het zal dus tanks en ketels leveren. Onder de gebruikers bevindt zich ook de gemeente Dolus d'Oléron, die haar wagenpark in olie beheert.

Toegegeven, de gekozen vertegenwoordigers van het grondgebied hebben nog geen "Lokaal Comité voor het beheer van gebruikte voedseloliën" opgericht, zoals voorgesteld door de vereniging (5), maar RMF17 wordt steeds essentiëler en breidt haar activiteiten in Charente-Maritime uit.

Het heeft onlangs een nieuwe overeenkomst ondertekend met de Rochefort Ocean Agglomeration Community. Vandaag verzamelt het team olie van in totaal 350 koks. Met slechts 2,5 voltijdse banen wordt ze gedwongen verzoeken van te ver uit elkaar gelegen restaurants te weigeren, zoals in La Rochelle en Niort.

NUTTIGHEID VERSUS PROFITABILITEIT

Het is niet alleen de blik op frituurolie die is veranderd. Er zijn ook motorisaties van voertuigen in omloop: de injecties op de diesels die sinds de jaren 2000 zijn gebouwd, zijn te kwetsbaar geworden om ongeraffineerde olie te ondersteunen, zelfs in kleine hoeveelheden.

Het wagenpark dat op "pure plantaardige olie" kan rijden, wordt daarom onverbiddelijk teruggebracht tot Oléron zoals elders. De vraag naar olie neemt daardoor af, terwijl het volume van de collecties van jaar tot jaar groter is.

Resultaat: de vereniging, die meer dan olie heeft, wordt gedwongen haar gedecanteerde olie buiten het grondgebied te verkopen, olie die zal eindigen in biodiesel, in een Spaanse, Italiaanse, Franse pomp, wie weet ?
'Het is een uitlaatklep die ons niet tevreden stelt, maar het is beter dan niets', zegt Aymeric. Om het olieverbruik te verplaatsen, werkt de vereniging aan de ontwikkeling van milieuvriendelijke biodiesel die door alle dieselmotoren kan worden gebruikt, zelfs de meest recente.

De lus zou dus worden gesloten, de lokaal ingezamelde olie zou lokaal, zonder winstoogmerk worden gebruikt, met als doel deze met voorrang toe te wijzen aan het publiek dat het het meest nodig heeft, namelijk de slachtoffers van brandstofarmoede of mobiliteitsproblemen.

Maar er is er een « hic ”om dit model wijdverspreid te maken. Wil de activiteit, zelfs zonder winstoogmerk, levensvatbaar zijn, dan moet ze worden vrijgesteld van brandstofbelasting. 

Verzamelaars doen inderdaad aan basiswerk met kleine olievoorraden - 20 liter hier, 50 liter daar - die nooit zullen worden ingezameld door Suez-tankers, bedoeld voor industriële bioraffinaderijen. Dit lokaal werk maakt schaalvoordelen dus onmogelijk en kost tijd: het kan niet winstgevend zijn, zoals het geval is bij de Total biobrandstof die aan de benzinepomp wordt verkocht.

Als de douane vandaag echter de ogen sluit voor de belastingen die verband houden met door RMF gedistribueerde brandstoffen, lijdt het geen twijfel dat ze deze zullen openen als de activiteit van RMF en andere lokale inzamelaars zich meer ontwikkelt.

De oplossing bestaat: erken het sociale en ecologische nut van lokale inzamelaars, een hulpprogramma dat hen het recht op belastingvrijstelling zou kunnen bieden. Vervolgens dromen we van een Roule ma Frite in elk dorp, een schuur met een klein fritkot ernaast, waar we de dienstregelingen van bussen en treinen, beschikbare fietsen, carpoolaankondigingen zouden vinden. ..

Als laatste redmiddel zouden we kunnen vol tanken. We zouden dan weten naar wie het geld gaat en waar de brandstof vandaan komt.

 

Fabien Ginisty

Meer informatie over : Roule ma frite.


1 - De CTBT, interne verbruiksbelasting voor energieproducten, vormt de 4e staatsinkomsten na btw, inkomstenbelasting en vennootschapsbelasting.
Zo bedraagt van CTBT moment € 0,60 / diesel liter.

2 - Dit geldt voor dieselmotoren met indirecte injectie met een injectiepomp van het merk Bosh.
Lees ook L’âdf n ° 80 van november 2013 (voor verzamelaars ...).

3 - Agentschap voor milieu en energiebeheer.

4 - En 2014, Grégory Gendre a été élu maire de Dolus, notamment pour son opposition à l’implantation d’un McDonald’s sur l’île. >>>>>> Lire le papier de notre précédent numéro.

5 - Dit advies “Zou het mogelijk maken om de eisen en behoeften van het grondgebied zo goed mogelijk te beheren.  Deze laatste zou verantwoordelijk zijn voor het valideren van het gebruik van lokaal verzamelde en geherwaardeerde oliestromen door alle belanghebbenden (particulier, openbaar en associatief) in staat te stellen zich uit te drukken en de aanpak op te nemen in het soevereine apparaat dat verband houdt met de 'regionale planning', legt Roule ma Frite uit

 

Griezelig nieuws voor de COVID-gevaccineerden

 12/09/2024 Een nieuw, angstaanjagend syndroom kan iedereen treffen, ongeacht leeftijd, die de prik krijgt. Een nieuw syndroom, het ‘ Post-A...