donderdag 24 februari 2022

Russisch oppositieleider Navalny vanuit gevangenis: "Oorlog in Oekraïne is afleidingsmanoeuvre”

 

Navalny (rechtstaand in het midden) op een eerdere hoorzitting vanuit de gevangenis. © Photo News

De belangrijkste Russische oppositieleider Aleksej Navalny heeft vanmorgen tijdens een hoorzitting vanuit de gevangenis gezegd dat hij gekant is tegen de Russische inval in Oekraïne. Hij noemde het “een manoeuvre dat de aandacht moet afleiden van de economische stilstand en sociopolitieke problemen in Rusland”.

KVDS 24-02-22, 12:40 Laatste update: 14:16

 

Navalny zit al meer dan een jaar vast in een strafkamp voor het schenden van zijn voorwaardelijke vrijlating in een oude corruptiezaak. Vorige week nog werden nieuwe aanklachten tegen hem geformuleerd, die kunnen resulteren in een extra celstraf van tien jaar.

 “Ik ben tegen deze oorlog”, zei Navalny tegen de rechter, volgens het onafhankelijke Russische mediakanaal Mediazona en The Moscow Times. “Ik denk dat deze oorlog de bedoeling heeft om de aandacht af te leiden van de binnenlandse problemen van Rusland. Het zal alleen leiden tot nog grotere armoede.”

“Bandieten”

Na een onderbreking door de rechter, voegde hij er nog aan toe. “Ik beschouw hen die deze oorlog ontkend hebben als bandieten en dieven. Ik ben in de politiek gegaan om dit criminele regime van dieven te bestrijden.”

Ook heel wat bekende figuren in Rusland hebben hun oppositie tegen de oorlog in Oekraïne al duidelijk gemaakt. Het gaat onder meer om zangers, acteurs, televisiepresentatoren, regisseurs, producers, schrijvers, sporters en YouTubers. Ze vervingen onder meer hun foto op Instagram door een zwart vlak. 

Beelden uit verscheidene grote Russische steden tonen ook banners en graffiti met de boodschap ‘nee tegen oorlog’. Op verschillende plaatsen vonden de afgelopen dagen al kleine protestacties plaats, die door de Russische politie uiteen werden gedreven. 

 

Griezelig nieuws voor de COVID-gevaccineerden

 12/09/2024 Een nieuw, angstaanjagend syndroom kan iedereen treffen, ongeacht leeftijd, die de prik krijgt. Een nieuw syndroom, het ‘ Post-A...