dinsdag 1 februari 2022

Franse organisaties organiseren ‘vrijheidskonvooi’ richting Brussel naar Canadees voorbeeld

 


In de Canadese hoofdstad Ottawa zijn de straten al dagen geblokkeerd door het Freedom Convoy dat zaterdag toekwam. © AP

Franse organisaties organiseren ‘vrijheidskonvooi’ richting Brussel naar Canadees voorbeeld

Op Franse sociale media roepen organisaties die gekant zijn tegen coronamaatregelen op tot de creatie van een ‘Vrijheidskonvooi’ van vrachtwagens, tractoren en auto’s, dat zich in de loop van deze maand richting Brussel zal begeven om er te protesteren tegen de coronarestricties. Het idee is ingegeven door het gelijkaardige ‘Freedom Convoy’ dat vorige week dwars door Canada richting hoofdstad Ottawa trok.

kv 01-02-22, 18:43 Laatste update: 18:54 Bron: Le Figaro, BBC News

 Onder meer de Franse politicus Jean-Frédéric Poisson, voorzitter van de rechtse partij Via en aanhanger van de extreemrechtse onafhankelijke presidentskandidaat Eric Zemmour, liet op sociale media verstaan dat hij achter een initiatief naar Canadees voorbeeld staat. Ook Florian Philippot, de voormalige nummer twee van het extreemrechtse Front National (nu Rassemblement National), drukte zijn steun uit voor de actie in Canada.



Sinds het voorbije weekend duikt de hashtag #Convoidelaliberté (Frans voor #Vrijheidskonvooi) steeds vaker op op sociale media. De Franse Facebookgroep ‘Le convoi de la liberté’ telt sinds zijn oprichting op 26 januari al meer dan 112.000 leden. Rémi Monde, woordvoerder van ‘Convoi France’, zou in contact staan met andere Europese bewegingen en zijn instructies verspreiden via een Telegram-kanaal. De bedoeling is dat gelijkaardige konvooien uit heel Europa tegen midden februari naar Brussel afzakken. “Na overleg met elk Europees land is de bijeenkomst uitgesteld tot 14 februari om de verst verwijderde landen de kans te geven zich bij ons aan te sluiten”, luidt het.

Canada

De voorbije week reden honderden truckers vanuit het westen van Canada richting hoofdstad Ottawa in het oosten van het land. Onderweg sloten andere auto’s en vrachtwagens zich bij hen aan. Uiteindelijk kwam het konvooi van duizenden mensen het voorbije weekend toe aan het Canadese parlementsgebouw. Aanvankelijk protesteerden truckers tegen de vaccinatieverplichting voor vrachtwagenchauffeurs die goederen leveren over de grens met de Verenigde Staten, maar het protest groeide uit tot een algemene demonstratie tegen de coronamaatregelen. Ook vandaag zijn een groot aantal trucks en demonstranten nog steeds ter plaatse

Handelszaken in het centrum van de stad zijn al dagenlang dicht en de politie riep de bevolking gisteren op om het centrum van Ottawa te vermijden vanwege “verkeer, lawaai en veiligheidsredenen”.

De betoging verliep in het algemeen vreedzaam, al waren er hier en daar incidenten. Zo onderzoekt de politie videobeelden van een vrouw die danst op het Graf van de Onbekende Soldaat aan de herdenkingsboog die de slachtoffers van de Eerste Wereldoorlog eert. Verder zwaaiden sommige demonstranten ook met nazisymbolen en vergeleken anderen de coronamaatregelen met de Jodenvervolging. 

De Canadese premier Justin Trudeau weigerde de demonstranten te ontmoeten. “Vrijheid van meningsuiting, vergadering en vereniging zijn hoekstenen van de democratie, maar nazi-symboliek, racistisch beeldmateriaal en ontheiliging van oorlogsmonumenten zijn dat niet”, zei hij in een reactie. “Dit is niet het verhaal van onze pandemie, ons land, onze mensen. Mijn focus ligt op de Canadezen en op door deze pandemie te geraken.”

Nederland

Het voorbije weekend reden er op verschillende plaatsen in Nederland ook al vrijheidskonvooien door de straten. Die begaven zich niet naar de hoofdstad, maar op het Telegram-kanaal ‘Convoy Nederland Nieuws’ werd opgeroepen om “een rondje te toeren in de provincie”, waarbij “alles en iedereen op wielen” welkom was.

LEES OOK:

Duizenden betogen nog steeds in Canadese hoofdstad Ottawa tegen coronamaatregelen

‘Vrijheidskonvooien’ rijden door Nederland

https://www.hln.be/buitenland/franse-organisaties-organiseren-vrijheidskonvooi-richting-brussel-naar-canadees-voorbeeld~ac19df45/

Griezelig nieuws voor de COVID-gevaccineerden

 12/09/2024 Een nieuw, angstaanjagend syndroom kan iedereen treffen, ongeacht leeftijd, die de prik krijgt. Een nieuw syndroom, het ‘ Post-A...