maandag 21 maart 2022

'Democratische' Zelensky toont ware gezicht

 22/03/2022


De Oekraïense president Volodymyr Zelensky – in het Westen vaak gezien als toonbeeld van democratie – verbood zondag elf oppositiepartijen. In zijn streven naar controle over de ‘informatieve ruimte’ legde hij ook de vrije media verder aan banden.

 

De Oekraïense president Volodymyr Zelensky blijkt minder democratisch ingesteld dan vaak wordt aangenomen. Dit weekend verbood hij elf oppositiepartijen. Ook maakte hij voorlopig een einde aan onafhankelijke televisiezenders in Oekraïne.

 

Elf oppositiepartijen verboden

Zelensky liet zich van zijn meest democratische kant zien door maar liefst elf oppositiepartijen te verbieden, die hij ervan beschuldigt banden te hebben met Rusland. Hij kondigde deze maatregel zondag aan in een videoboodschap.

 

"De activiteiten van politici die gericht zijn op verdeeldheid of samenzwering zullen niet slagen, maar zullen een harde reactie krijgen," zo waarschuwde Zelensky. Hij voegde daaraan toe: “Daarom heeft de nationale veiligheids- en defensieraad besloten, gezien de grootschalige oorlog met Rusland en de politieke banden die een aantal politieke partijen met deze staat hebben, om alle activiteiten van een aantal politieke partijen op te schorten tijdens de staat van beleg."

 

Één van de elf partijen die zijn verboden is Oppositieplatform - Voor Leven. Deze partij behaalde in 2019 bij de verkiezingen 13 procent van de stemmen en won daarmee 43 zetels. Het is de grootste oppositiepartij van Oekraïne en staat bekend als pro-Russisch en sceptisch ten aanzien van de Europese Unie. Partijleider Viktor Medvedchuk werd vorig jaar al aangeklaagd voor verraad, waarvoor hij onder huisarrest werd geplaatst. Kort na de Russische inval ontsnapte hij echter. Het is onbekend waar hij momenteel verblijft.

 

Einde onafhankelijke TV

Naast het verbieden van oppositiepartijen heeft Zelensky de vrije media verder aan banden gelegd. In zijn strijd tegen ‘desinformatie’ tekende hij zondag een decreet dat alle nationale televisiezenders in één platform samenbrengt, onder de veelzeggende naam United News. Hiermee komt er voorlopig een einde aan onafhankelijke TV in Oekraïne. Zelensky motiveerde zijn besluit door te wijzen op het belang van een ‘verenigd informatiebeleid’ tijdens de staat van beleg.

 

Deze stap van Zelensky betekent een verdere inperking van mediavrijheid in Oekraïne. In februari verbood hij al de televisiezenders ZIK, NewsOne en 112 Ukraine, nadat hij hen ervan beschuldigde pro-Russisch te zijn. Hij trok hun uitzendlicenties in en bevroor hun tegoeden. De Internationale Federatie van Journalisten (IFJ) veroordeelde dit scherp en noemde het ‘een buitengerechtelijk en politiek gemotiveerd verbod en een flagrante aanval op de persvrijheid, die dringend moet worden teruggedraaid’.

 

Het is duidelijk dat Zelensky belang hecht aan controle over wat mensen mogen zien, lezen en horen. Vorige week sprak hij al zijn dankbaarheid uit richting Meta, moederbedrijf van Facebook en Instagram, voor hun ‘steun in de informatieve ruimte’. Het bedrijf censureert Russische media, maar staat toe dat gebruikers – binnen de context van de oorlog – oproepen tot geweld tegen Russen

 

https://www.blckbx.tv/buitenland/democratische-zelensky-toont-ware-gezicht

 

Blckbx.tv



De Oekraïense president Zelenski gaat binnenkort de Tweede Kamer toespreken via een videoverbinding, mogelijk deze week al. De Oekraïense ambassadeur legde het idee voor aan Kamervoorzitter Vera Bergkamp.

Eerder hield Zelenski toespraken voor het parlement van onder meer Duitsland, Groot-Brittannië en Israël. Ook mocht hij het Europees Parlement toespreken. Zelenski vergeleek de situatie in Oekraïne met de Holocaust, tot grote woede van de Israëlische minister van Communicatie. “De oorlog is verschrikkelijk, maar de vergelijking met de verschrikkingen van de Holocaust en de eindoplossing is schandalig,” zei minister Yoaz Hendel.

WEF-vrindje Rutte

Ook Europarlementariër Marcel de Graaff (FVD) laat zich zeer kritisch uit. “Deze dictator zit daar dankzij de nazi’s van Azov, heeft alle oppositie verboden, media de nek omgedraaid en bijna de Derde Wereldoorlog gestart,” schrijft De Graaff.

“Dus krijgt hij een platform van WEF-vrindje Rutte. Walgelijk!” aldus het Europarlementslid.

Nazistische trekjes

“Indien de Tweede Kamer een evidente dictator met nazistische trekjes een luisterend oor geeft en verder met geld ondersteunt, zijn jullie niet meer dan viezigheid onder mijn zool,” voegt rechtswetenschapper Sidney Springer toe.

In eerdere speeches bedankte Zelenski landen voor de steun die Oekraïne heeft ontvangen en drong hij aan op meer maatregelen tegen Rusland. Mogelijk zal hij de Kamer oproepen om meer werk te maken van het bevriezen van banktegoeden van Russische oligarchen.

https://www.ninefornews.nl/dictator-zelenski-gaat-tweede-kamer-toespreken-walgelijk/ 

Griezelig nieuws voor de COVID-gevaccineerden

 12/09/2024 Een nieuw, angstaanjagend syndroom kan iedereen treffen, ongeacht leeftijd, die de prik krijgt. Een nieuw syndroom, het ‘ Post-A...