woensdag 22 juni 2022

Boerenprotest legt Nederlandse snelwegen stil: “We zijn niet opgewassen tegen deze machines”

 

 ©  ANP ROBIN VAN LONKHUIJSEN

Boerenprotest legt Nederlandse snelwegen stil: “We zijn niet opgewassen tegen deze machines”

Het Nederlands dorp Stroe krijgt vandaag maar liefst 20.000 tot 30.000 tractoren over de vloer. Landbouwers uit heel het land komen er protesteren tegen de stikstofambities van de regering.

Dario Van Fleteren

V22/06/2022 om 14:41

“Ik kan niet naar de boerendemo. De NCTV (de Nationale Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid, red.) geeft mij een negatief advies.” Een parlementslid van regeringspartij D66 werd afgeraden om naar de boeren in Stroe te gaan luisteren. Zijn veiligheid kan niet worden gegarandeerd. Even later kreeg VVD-Kamerlid Thom Van Campen dezelfde boodschap. Het toont aan hoe gespannen de situatie is.

Uit alle hoeken van het land trekken boeren richting Stroe. Vandaag wordt het dorpje met 1.500 inwoners overspoeld door zo’n 20.000 tot 30.000 tractoren. Daarvoor kiezen de landbouwers de kortste weg: de snelweg. Boze boeren negeren massaal het verbod om die op te rijden. Op zeker zes snelwegen rijden hordes landbouwvoertuigen richting Stroe. “We zijn niet opgewassen tegen deze machines”, reageert de politie machteloos bij de publieke omroep NOS.

Stikstof

De inzet van de protesten is de Nederlandse stikstofaanpak. De boeren vrezen dat ze hun activiteiten zullen moeten staken door ambitieuze plannen om stikstofvervuiling terug te dringen. Voor jonge boeren is het een kwestie van overleven, maken ze duidelijk in de Nederlandse media. “Het is de vierde keer in twee jaar tijd dat ik protesteer”, zegt een jonge landbouwer aan NOS. “Onze toekomst gaat naar de kloten”, merkt een andere op.

De Nederlandse minister van Natuur en Stikstof heeft begrip voor het protest, al staat de doelstelling van 50 procent stikstofreductie in 2030 voor haar buiten kijf. Het gros van de Nederlandse bevolking steunt de oproep van de landbouwers. Ook de VVD, de partij van minister-president Mark Rutte die de minister voor Natuur en Stikstof levert, is verdeeld over de kwestie.

In Vlaanderen hebben boeren dezelfde kopzorgen. Vlaams minister van Leefmilieu Zuhal Demir (N-VA) wil absoluut het stikstofprobleem aanpakken, maar krijgt felle tegenstand van de landbouwsector. Veel boeren vrezen dat ze hun activiteiten zullen moeten staken en dat recente investeringen een maat voor niets waren.

Bron: https://www.gva.be/cnt/dmf20220622_94570220


‘Schwabinet’ zet leger in tegen protesterende boeren: ‘Bang dat ze zijn hier’

Vanuit het hele land trekken boeren naar het Gelderse Stroe om te demonstreren tegen de stikstofplannen van het kabinet. De organisatoren willen ‘Den Haag de rug toekeren’. Ze vinden de plannen ‘onhaalbaar, onuitvoerbaar, onnodig en ongewenst’.

Aanleiding voor de demonstratie is een omstreden plan dat stikstofminister Christianne van der Wal onlangs naar de Kamer stuurde over het terugdringen van de stikstofuitstoot.

Er was woensdagochtend ook een boerenprotest op het Malieveld in Den Haag. Kamerleden Wybren van Haga, Pepijn van Houwelingen en Gideon van Meijeren waren daarbij aanwezig.

Ze sluiten gewoon de hele stad weer af

In Den Haag is het leger ingezet. “Het militair materieel dat nog niet naar Oekraïne is gestuurd, zet het Schwabinet nu in om onze boeren te onderdrukken,” twittert Van Houwelingen.


Dowie jr., eigenaar van broodjeszaak Broodje van Dootje, deelt op social media foto’s van blokkades die zijn klaargezet. “Ze sluiten gewoon de hele stad weer af,” klaagt hij. “Bang dat ze zijn hier. Dit heeft weinig met Veteranendag te maken.” Die wordt aanstaande zaterdag gehouden.

Het leger wordt weer gebruikt tegen de eigen bevolking

Sandrine Thelosen, politiek redacteur van De Nieuws BV, schrijft: “Den Haag houdt rekening met bezoek. Zowel op de Herengracht als hier op het Korte Voorhout staan politie en leger.” Lokale media melden dat er containerwagens van het leger klaarstaan om de stad af te sluiten als dat nodig is.


Militairen die containers bij het Malieveld plaatsten, zeiden dat ze bezig waren met een ander project, maar tussendoor dit project moesten doen, bedoeld om de boeren tegen te houden. “Dus het leger wordt weer gebruikt tegen de eigen bevolking.”

(Video verwijderd? Klik hier...)

‘Onthutsende’ podcast: stikstofprofessor legt uit hoe we gemanipuleerd worden door RIVM en politiek

Het stikstofmodel van het RIVM klopt niet. Dat stelt professor Han Lindeboom van de Wageningen Universiteit. Hij is gepromoveerd op stikstof en richtte als D66-lid de focusgroep Stikstof op.

D66-Kamerlid Tjeerd de Groot probeerde de publicatie van de focusgroep tegen te houden en zei over hun bevindingen: “Dat moet je niet verder vertellen, want dat is koren op de molen van Thierry Baudet.”

Toen de D66-focusgroep Stikstof het rapport op eigen houtje naar alle Kamerleden in de Commissie Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit stuurde, mochten ze niet langer de naam D66 voeren.

(Video verwijderd? Klik hier...)

RIVM weigert het aan te passen

In het radioprogramma Op z’n Kop! zegt Lindeboom tegen Marianne Zwagerman en Rick van Velthuysen dat het RIVM al meer dan een jaar op de hoogte is van fouten in het stikstofmodel en die ook toegeeft. Op basis van de wél kloppende gegevens kleurt het Waddengebied bijvoorbeeld groen in plaats van rood, aldus de professor. Het RIVM weigert het aan te passen.

“Fijn dat er nog normale wetenschappers zijn,” reageert Telegraaf-verslaggever Wierd Duk. “Gelukkig zijn er ook nog wetenschappers/journalisten die wel hun mond open durven te doen,” voegt artiest en ex-verpleegkundige Marga Bult toe.

Bizar

FVD-voorman Thierry Baudet zegt: “Explosief.” Schrijver Leon de Winter stelt: “Deze podcast […] is informatief en compleet onthutsend: stikstofprofessor legt uit dat we gemanipuleerd worden door RIVM en de politiek. Het doel is om via stikstof een politieke keuze te legitimeren: die voor ‘circulaire landbouw’.”

“Bizar. Professor en stikstofdeskundige mocht binnen de D66-werkgroep niet het echte verhaal naar buiten brengen en werd gecensureerd door Tjeerd de Groot. Leve de vrije wetenschap? Zolang ze maar wel zeggen wat D66 wil. Bah!” twittert raadslid Ralf Sluijs.

Griezelig nieuws voor de COVID-gevaccineerden

 12/09/2024 Een nieuw, angstaanjagend syndroom kan iedereen treffen, ongeacht leeftijd, die de prik krijgt. Een nieuw syndroom, het ‘ Post-A...