dinsdag 14 juni 2022

“Gebruik geen robotmaaiers ’s nachts”

 

Tijdens de gemeenteraad maandagavond, toen Cathy Matthieu de weesegeltjes voederde. 

© Groen

Schattig én triest tegelijk... Groen-raadslid voedert weesegeltjes op gemeenteraad in Kortrijk: “Gebruik geen robotmaaiers ’s nachts”

KORTRIJK  Vertederend zicht tijdens de gemeenteraad in Kortrijk. Groen-raadslid Cathy Matthieu had er vier babyegeltjes bij zich. Al is de boodschap allesbehalve schattig. Het zijn allemaal weesjes, omdat hun mama door een robotmaaier is gestorven. “Maak van Kortrijk de eerste stad in Vlaanderen waar je ’s nachts geen robotmaaiers mag gebruiken”, roept Cathy Matthieu op.

Peter Lanssens 14-06-22, 12:50 Laatste update: 14:18  HlN.be

 


Video op: https://www.hln.be/kortrijk/schattig-en-triest-tegelijk-groen-raadslid-voedert-weesegeltjes-op-gemeenteraad-in-kortrijk-gebruik-geen-robotmaaiers-s-nachts~ae8fc42c/

Veel mensen hebben de gewoonte om een robotmaaier ’s nachts op hun gazon los te laten. Maar ook Natuurpunt beveelt al langer aan om de toestellen op dat moment niet meer te laten werken. Ze zijn gevaarlijk voor nachtdieren die in de tuin eten zoeken. Zo rollen egels zich op als ze gevaar waarnemen waardoor ze aangereden worden door robotmaaiers, want die wijken niet. Met als gevolg diepe snijwonden op de rug of aan de snoet, vaak met de dood tot gevolg. 

We bevelen ondertus­sen aan om robotmaai­ers ‘s nachts enkel op te laden, en niet te laten maaien

Schepen Bert Herrewyn

“Echt triestig, want de egels zijn er de dodelijke slachtoffers van. Kortrijk kan de eerste stad in Vlaanderen worden met een verbod”, stelde Cathy Matthieu maandagavond tijdens de gemeenteraad in het historisch stadhuis. Ze is vrijwilliger bij centra voor Vogels en Wilde Dieren in Beernem en Merelbeke. Matthieu moet de babyegeltjes om de drie uur voederen. Ze kon dus niet anders dan ze mee te nemen naar de gemeenteraad. Zo hoopt ze meteen ook dat het stadsbestuur deze keer wél luistert, want ze pleitte eerder al voor een verbod op het inzetten van robotmaaiers ’s nachts.


Verscheidene gemeenteraadsleden wilden maandagavond maar al te graag een blik werpen op de babyegels. En ook schepen van Natuur Bert Herrewyn (Vooruit) vond ze ‘allemaal cuties’. Maar of er ook effectief een verbod komt? “We gaan met andere steden en gemeenten de haalbaarheid bekijken. Dat kan onder meer binnen de VVSG (Vereniging van Vlaamse Steden en Gemeenten, red.). Het is eventueel een optie, maar er zijn wel risico’s aan verbonden. Hoe is dat bijvoorbeeld afdwingbaar, en hoe kan je dat handhaven? We stemmen het eerst verder af, onder meer met Natuurpunt. We bevelen ondertussen sowieso aan om robotmaaiers ‘s nachts enkel op te laden en niet te laten maaien. Dat verspreiden we via sociale media en in de toekomst besteden we er ook nog eens aandacht aan in ons stadsmagazine, waar egels recent al in aan bod kwamen”, aldus schepen Bert Herrewyn.

LEES OOK:

Koppel steenmarters gespot nabij Astridpark: “Het zijn beschermde dieren, vangen of doden is verboden”

In deze twee faciliteitengemeenten mogen robotmaaiers ’s nachts niet meer rijden om egels te beschermen

Egels alsmaar vaker slachtoffers van robotmaaier: “Zet je maaier ‘s nachts uit”

 

Bron: https://www.hln.be/kortrijk/schattig-en-triest-tegelijk-groen-raadslid-voedert-weesegeltjes-op-gemeenteraad-in-kortrijk-gebruik-geen-robotmaaiers-s-nachts~ae8fc42c/

 

Griezelig nieuws voor de COVID-gevaccineerden

 12/09/2024 Een nieuw, angstaanjagend syndroom kan iedereen treffen, ongeacht leeftijd, die de prik krijgt. Een nieuw syndroom, het ‘ Post-A...