zaterdag 23 juli 2022

Na dit interview kijk je nooit meer hetzelfde naar de oorlog in Oekraïne


Eind vorige maand kreeg het Russische leger na weken van felle gevechten de strategische Oekraïense stad Severodonetsk volledig in handen. De burgemeester zei dat het Oekraïense leger zich uit de stad had teruggetrokken.

De bevrijding van Severodonetsk was een belangrijk doel van Rusland, dat vrijwel de gehele regio Loehansk in handen heeft. Het behouden van de stad werd door president Zelenski eerder nog gezien als cruciaal voor de toekomst van de Donbass.

De Duitse journalist Alina Lipp sprak met één van de inwoners van Severodonetsk, een jongeman. Die zei dat het Oekraïense leger ‘niks goeds heeft gedaan’. Hij voegde toe dat de Oekraïense soldaten dronken waren, huizen doorzochten en pakten wat ze pakken konden.

Ze hebben een hekel aan ons

De Amerikaanse journalist Patrick Lancaster liet eerder al zien dat Severodonetsk volledig is verwoest en dat bijna geen enkel gebouw onbeschadigd is. De jongeman zei tegen Lipp dat het Oekraïense leger de stad maandenlang heeft gebombardeerd.

Er werd humanitaire hulp verleend in een school, zei hij. De Oekraïense soldaten zeiden tegen mensen: ‘Kom, we geven jullie eten en onderdak.” Vervolgens werd het hele gebied platgebombardeerd door de Oekraïners.

Op de vraag waarom ze dat hebben gedaan, antwoordde hij: “Ze hebben een hekel aan ons.”

Ze hebben hier alles gebombardeerd

Op 24 februari, toen Rusland de speciale militaire operatie opstartte, ‘ging het hier helemaal los’, zei de jongeman. “Alle buitenwijken zijn vier maanden lang beschoten. Ze hebben hier alles gebombardeerd. Het maakte hun niet uit of er mensen waren of niet. En ze zeiden dat het de Russen waren.”

Lipp merkte op dat men in het Westen zegt dat de Russen woningen bombarderen en burgers doden. De Russen hebben ook huizen geraakt omdat Oekraïense soldaten zich daar schuilhielden, benadrukte de getuige.

Griezelig nieuws voor de COVID-gevaccineerden

 12/09/2024 Een nieuw, angstaanjagend syndroom kan iedereen treffen, ongeacht leeftijd, die de prik krijgt. Een nieuw syndroom, het ‘ Post-A...