vrijdag 24 februari 2023

De Grote Illusies van de leiders van de westerse democratieën crashen op een nederlaag in Oekraïne

 februari 24, 2023  1101   3

  

La Grande Illusion was de film van Renoir uit 1937 die de tragische fouten toonde van de aristocraten van de Europese rijken in de Eerste Wereldoorlog. De film verwees op zijn beurt naar een Brits geschrift uit 1910, The Great Illusion, waarin werd beweerd dat oorlog irrationeel en onmogelijk was in het beschaafde Europa omdat het indruiste tegen de belangen van de Britse Imperial Liberal Rules Based Order, schrijft Jeff Rich.

De dreigende nederlaag van Oekraïne, de NAVO en de VS door Rusland legt soortgelijke tragische fouten en grote illusies bloot.

Maar hoe kan ik zeggen “dreigende nederlaag” in Oekraïne? Elke lezer van het grote nieuws in het Westen zou dit oordeel bespotten nu de verjaardag van de invasie nadert. Maar ik geef al commentaar op deze oorlog in The Burning Archive podcast sinds vóór het conflict van februari 2022.

Rusland is de oorlog duidelijk aan het winnen. Het verslaat niet alleen Oekraïne, maar ook de NAVO en de VS. Het wint de oorlog militair. Het heeft een overweldigend artillerieoverwicht en staat op het punt Bakhmut in te nemen. Rusland heeft de economische oorlog doorstaan, de “sancties uit de hel” die “de roebel in puin zouden veranderen.” Het heeft de Amerikaanse illusie dat Rusland een “tankstation is dat zich voordoet als een land” ontmaskerd. Rusland en zijn strategische partner China zijn diplomatiek aan de winnende hand. Poetin heeft de westerse illusie gelogenstraft dat Joe Biden een “Verenigde Naties van Democratieën” in WOII-stijl zou kunnen samenstellen om Rusland te isoleren. De grootste democratie ter wereld, India, zei resoluut en beleefd: “Nee, de wereld is ingewikkelder en multipolairder dan dat.”

 

Zelfs in de informatieoorlog is het Westen vooruitgelopen op zijn aanvoerlijnen. Ondanks de schijnbare Amerikaanse dominantie en ongekende beperkingen van de “open samenleving” van het Westen, zoals het verwijderen van veel Russische mediakanalen, keert Rusland de blitzkrieg van de informatieoorlog van het Westen langzaam in zijn voordeel. Het legt gewoon de waarheid bloot. Oekraïne is geen democratie. Oekraïne heeft echt een probleem met extreme etno-nationalistische ideologieën. Oekraïne zet zijn burgers onder druk om snel te sterven in Donbass om de Amerikaanse berichtgeving over de oorlog te stutten. Oekraïne heeft sinds 2014 echt duizenden burgers beschoten en gedood. Amerika heeft, zoals Seymour Hersh meldde en de ABC nog moet melden, de Nordstream-pijpleidingen opgeblazen. En Amerika deed dat, volgens de bronnen van Hersh, in een geheime operatie die het Congres omzeilde en zijn eigen NAVO-bondgenoot schaadde. Dankzij de onafhankelijke media zal de waarheid de ontploffing overleven.

Toch is de publieke perceptie dat Oekraïne aan de winnende hand is, en niets fout kan doen. We moeten Oekraïne “bijstaan” zolang dat nodig is. Onlangs heeft het Australische parlement een foto geënsceneerd van de eenheid van parlementsleden die met de Oekraïense vlag staan. De publieke perceptie wordt gevoed met voortdurende propaganda, zoals het Bear Grills “interview” met Zelensky. Wanneer het echt slechte nieuws komt, na de val van Bakhmut en het slopende offensief van het Russische leger, kan de schok voor de publieke opinie even ingrijpend zijn voor de wereldorde als de mislukkingen van de Eerste Wereldoorlog of de val van Singapore en Kaboel.

Misschien geloofden de Amerikaanse en geallieerde leiders hun eigen propaganda dat zij elke oorlog konden winnen toen zij deze oorlog uitlokten door te proberen Ruslands koningin op Brzezinski’s grote schaakbord te nemen. Maar nu spreken tenminste enkele “realisten” zich uit, zij het heimelijk in de wandelgangen van Washington. Het document van de Rand Corporation over “Avoiding a Long War” waarschuwt dat overdreven optimisme over succes in de oorlog de oorlog zal verlengen, en dat de oorlog niet in het belang van de VS is. Het berispt minister Blinken beleefd als “te zeer gericht op één dimensie van het oorlogstraject”.

 

Overmoed over succes in oorlog lokt oorlog uit, zorgt voor lange oorlogen en komt voort uit de grote illusies van nationale elites. Geoffrey Blainey maakte dit punt in 1973 in Causes of War, en het rapport van de Rand Corporation en de “realistische” factie in Amerika halen hem vandaag aan.

Natuurlijk hebben veel critici (waaronder mijn bescheiden podcast) deze illusies sinds februari 2022 blootgelegd. Jeffrey Sachs. John Mearsheimer. Paul Keating. Tony Kevin. Geoffrey Roberts. Seymour Hersh. Vele, vele anderen die beschamend worden aangevallen als “Russische propagandisten”.

De waarheid zal de illusie verdrijven. Het kan weken duren. Het kan maanden of jaren duren. Maar ooit zal er een afrekening komen. Het einde van de Eerste Wereldoorlog was niet goed voor de misleide Europese imperiale elites. Het einde van de oorlog in Oekraïne zal niet goed zijn voor de imperiale Amerikaanse elites. Zij hebben te lang de virtuele realiteit van gemanipuleerd nieuws gesponnen – “Amerika maakt zijn eigen realiteit” – om de realiteit van een veranderde multipolaire wereld aan te kunnen.

Ze zijn incompetent gebleken in het voeren van oorlog met een gelijke, in het voeren van diplomatie met onafhankelijke naties, in het opzetten van economieën die mensen dienen in plaats van bubbels, en, ten slotte, in het vertellen van de eerlijke waarheid aan hun eigen volk. Tragisch genoeg zullen de grote illusies van deze leiderselite de dienstplichtige soldaten van Oekraïne overleven, die overbodige natie die zichzelf verraadde op zoek naar Amerikaanse glorie.


Copyright © 2023 vertaling door Frontnieuws.

https://www.frontnieuws.com/de-grote-illusies-van-de-leiders-van-de-westerse-democratieen-chrasen-op-een-nederlaag-in-oekraine/

Griezelig nieuws voor de COVID-gevaccineerden

 12/09/2024 Een nieuw, angstaanjagend syndroom kan iedereen treffen, ongeacht leeftijd, die de prik krijgt. Een nieuw syndroom, het ‘ Post-A...