zaterdag 18 februari 2023

Oekraïne Situatierapport – Aantallen verliezen, gebrek aan tanks, er is iets aan de hand

februari 18, 2023  1855  2

Illustratieve afbeelding van een Russische 2S5 Giatsint-S houwitser die vuurt. Bron: het Russische ministerie van Defensie.

Er is interessant nieuws over het aantal gesneuvelden in de oorlog in Oekraïne. Ivan Katchanovski vertaalde stukjes uit een Russischtalig verslag van de BBC:

“Op basis van open bronnen is de BBC erin geslaagd de namen van 14.709 Russische soldaten te achterhalen die zijn omgekomen in de oorlog in Oekraïne. Gedurende heel 2022 meldden Russische bronnen elke week ongeveer 250-300 doden. In januari zijn deze cijfers verdubbeld.” #Rusland 1/”

“Maar in slechts twee weken in februari slaagde de BBC Russian Service er samen met Mediazona (erkend als “buitenlandse agent” in Rusland) en een team van vrijwilligers in om de namen van 1.679 doden te bevestigen, wat vijf keer meer is dan de gebruikelijke wekelijkse aantallen.” Oekraïne #Oekraïne #Oekraïneoorlog 2/”

De oorlog begon in de achtste week van 2022. Er waren dus 44 weken in de rest van het jaar. Met 300 doden per week bedroeg het aantal gedode Russen tot eind 2022 13.200. (Deze aantallen omvatten waarschijnlijk het aantal gedode Wagner-huurlingen, maar waarschijnlijk niet die van de Donbas-militie.) schrijft Andrei.

De BBC telt vervolgens 2.400 doden in januari en 1.700 in februari.

Het totaal ligt dus onder de 20.000 het aantal dat Kolonel MacGregor en anderen hebben geschat voor de Russische kant. De BBC zegt te schatten dat het slechts de helft van de doden opvangt, maar geeft geen goede reden waarom dat zo zou zijn.

De dagelijkse verliezen aan Oekraïense zijde liggen veel hoger. De dagelijkse clobberlijst van het Russische ministerie van Defensie vermeldt ongeveer 400 gedode Oekraïners per dag. Dit komt overeen met de aantallen die de Oekraïense regering afgelopen zomer en herfst noemde.

Over de 358 dagen van de oorlog komt het totaal op ongeveer 143.000. De Russische rapporten omvatten niet het aantal Oekraïense militairen die gedood zijn door de huurlingen van Wagner in het gebied van Bakhmut. Dat aantal ligt waarschijnlijk ruim boven de 20.000.

In totaal liggen de aantallen in dezelfde orde van grootte als we eerder hebben besproken.

Ik, en ook anderen die dagelijks de clobberlijst lezen, hebben daarin veranderingen opgemerkt. Sinds het begin van het jaar heeft Rusland zich gericht op het tegengaan van artillerievuur. Een eerder Situatierapport maakte melding van het Penicillin passieve artillerie detectie systeem dat onlangs met groot succes is ingezet. Sindsdien meldde Rusland dagelijks gemiddeld 12 vernietigde Oekraïense artilleriestukken. (Dit is exclusief mortieren met een kleiner bereik.) Dit aantal ligt nu veel hoger dan vorig jaar.

Er zijn nog andere veranderingen die men kan aantonen met een paar regels uit het rapport van vandaag:

Richting Kupyansk:

De verliezen van de AFU bedroegen 80 militairen, drie gepantserde gevechtsvoertuigen, vier motorvoertuigen, één Msta-B houwitser en één Gvozdika gemotoriseerde houwitser.

Richting Krasniy Liman:

Meer dan 100 Oekraïense militairen, twee gepantserde gevechtsvoertuigen, twee motorvoertuigen, Akatsiya en Gvozdika gemotoriseerde houwitsers en D-20 en D-30 houwitsers zijn geëlimineerd.

Richting Donetsk:

Bij de aanval zijn tot 150 Oekraïense militairen, vijf gepantserde gevechtsvoertuigen, drie motorvoertuigen, één Grad MLRS en één Gvozdika gemotoriseerde houwitser geëlimineerd.

Richting Zuid-Donetsk en Zaporozhye:

De vijand leed verliezen van meer dan 50 gedode en gewonde Oekraïense militairen, vier gepantserde gevechtsvoertuigen, twee pick-up trucks en één D-20 houwitser.

In de richting Kherson zijn tot 20 Oekraïense militairen en vier Gvozdika

Naast de 400 gedode Oekraïense soldaten vermeldt het rapport 14 gepantserde gevechtsvoertuigen, 7 motorvoertuigen en 2 pick-up trucks als geëlimineerd. Het vermeldt nul tanks!!!

Dat is al ongeveer twee weken zo. Clobberlijsten die melding maken van geëlimineerde tanks zijn nu een zeldzaamheid geworden. Voorheen was er gewoonlijk één geëlimineerde tank voor elke twee of drie gepantserde gevechtsvoertuigen. Motorvoertuigen en pick-up trucks werden zelden genoemd.

Dat er geen tanks meer worden gezien en vernietigd aan het front kan een van twee redenen hebben. Oekraïne heeft geen bruikbare tanks meer OF het Oekraïense leger heeft alle tanks en sommige gepantserde gevechtsvoertuigen teruggeroepen om extra troepen te trainen en uit te rusten voor de aangekondigde grote tegenaanval.

Ik weet niet zeker wat het is. Maar aangezien Oekraïne voor het begin van de oorlog een groot aantal oude tanks in reserve had die konden worden opgeknapt, neem ik aan dat het de laatste reden is. Dit is buitengewoon slecht voor degenen die momenteel de Oekraïense frontlinie houden. Zij missen nu de wendbaarheid en vuurkracht voor eventuele lokale tegenaanvallen.

Er zijn andere tekenen dat er iets aan de hand is. De Wagner-groep heeft zich beklaagd over een acuut gebrek aan granaatvoorraden van het Russische leger. Ik geloof niet dat Rusland zonder granaten zit. Maar het gebruik van de artillerie is in het algemeen verminderd. Een goede gok is dat het Russische leger veldreserves aan het opbouwen is voor een komende grote aanval waarvoor veel munitie nodig is.

Er zijn andere tekenen voor een dergelijke aanval. Poetin houdt op 21 februari ’s middags een televisietoespraak. De volgende dag is er een parlementszitting, die alle aanvullende wetgeving kan goedkeuren die Poetin nodig heeft. Dan is er de Dag van de Verdediger van het Vaderland op de 23e

Vorige week benoemde Rusland nieuwe commandanten voor zijn vier militaire districten. Het zijn allemaal jonge 4-sterren generaals van 40 of begin 50 jaar. Om zich te bewijzen zullen zij zich waarschijnlijk agressief en gretig opstellen.

Alles bij elkaar lijkt dit een opbouw naar grotere actie. Het zou goed zijn voor Rusland om de oorlog af te ronden voor de presidentsverkiezingen van volgend jaar. Wat er ook gepland wordt, het kan ontworpen zijn om dat mogelijk te maken.


Copyright © 2023 door Frontnieuws.

https://www.frontnieuws.com/oekraine-situatierapport-aantallen-verliezen-gebrek-aan-tanks-er-is-iets-aan-de-hand/


Griezelig nieuws voor de COVID-gevaccineerden

 12/09/2024 Een nieuw, angstaanjagend syndroom kan iedereen treffen, ongeacht leeftijd, die de prik krijgt. Een nieuw syndroom, het ‘ Post-A...