zaterdag 18 maart 2023

‘Europese dictatuur dendert door’: digitale identiteit wordt ons zonder debat door de strot geduwd


Er komt geen apart debat in het Europees Parlement over het plan om een Europese digitale identiteit (eID) in te voeren. Europarlementariër Rob Roos (JA21) vroeg tevergeefs een stemming aan.

De Tweede Kamer wilde deze app niet, maar staatssecretaris Van Huffelen stemde er in Brussel toch mee in. De app, die al je persoonlijke data aan elkaar koppelt, brengt grote risico’s met zich mee.

(Video verwijderd? Klik hier...)

Absurd

Een ruime meerderheid van het Europees Parlement ziet geen reden om hierover te debatteren. Alleen SGP, JA21, ChristenUnie, FVD en PvdD steunden het verzoek van Roos.

“Absurd dat het Europarlement niet eens wil debatteren over het EU-plan voor een Europese DigiD, maar het direct op een akkoordje wil gooien met de EU-landen. Ja, onder andere met de Nederlandse staatssecretaris die hiervoor het verzet van de Tweede Kamer negeert,” twittert Europarlementariër Bert-Jan Ruissen (SGP).

Hij waarschuwt dat er een risico is dat er op veel plaatsen om je Europese DigiD zal worden gevraagd.

Schandelijk

Roos is fel tegen de digitale identiteit. “Ik heb nog steeds geen idee voor welk probleem de digitale identiteit een oplossing zou zijn. Maar ik zie wel heel duidelijk welke problemen dit kan veroorzaken.”

Columnist Marianne Zwagerman reageert: “Het wordt ons zonder fatsoenlijk debat door de strot geduwd.”

“De Europese dictatuur dendert door. De Tweede Kamer heeft duidelijk gezegd dat Nederland dit niet wil, maar zelfs ons hoogste democratische orgaan wordt gewoon terzijde geschoven. Schandelijk is het,” voegt het Haagse raadslid Ralf Sluijs toe.

Griezelig nieuws voor de COVID-gevaccineerden

 12/09/2024 Een nieuw, angstaanjagend syndroom kan iedereen treffen, ongeacht leeftijd, die de prik krijgt. Een nieuw syndroom, het ‘ Post-A...