vrijdag 2 juni 2023

Viktor Orban heeft gelijk: Het tegenoffensief wordt een bloedbad voor Oekraïne

 juni 2, 2023  1156   3  

 

Hoe de gebeurtenissen na het komende NAVO-gesteunde tegenoffensief van Kiev ook verlopen, het lijdt geen twijfel dat het een bloedbad voor Oekraïne wordt, precies zoals Orban voorspelde. Dit maakt het tot een tragedie van epische proporties omdat het niet zo hoeft te zijn, maar er is vrijwel zeker geen kans dat de VS alles zal afblazen, op grond van hun binnenlandse politieke berekeningen. Tegen de tijd dat dit conflict eindigt, zullen er nog tienduizenden Oekraïners dood zijn, zo niet honderdduizenden, schrijft Andrew Korybko.

De Hongaarse premier Viktor Orban waarschuwde dat het komende NAVO-gesteunde tegenoffensief van Kiev een bloedbad voor Oekraïne zal worden, wat voorspelbaar een nieuwe ronde westerse tirades tegen hem uitlokten, maar niettemin een accurate inschatting is. Volgens hem veroordeelt de demografische wanverhouding tussen deze twee voormalige Sovjetrepublieken de veel kleinere tot een nederlaag, vooral omdat van de aanvallende partij doorgaans drie keer zoveel slachtoffers worden verwacht als van de verdedigende.

Aangezien hij schatte dat Oekraïne ongeveer 5-7 keer minder inwoners heeft dan Rusland, waarschijnlijk inclusief de miljoenen die uit de voormalige Sovjetrepubliek zijn gevlucht, zou het komende tegenoffensief rampzalig kunnen zijn voor het voortbestaan van Oekraïne als natie als het te veel verliezen lijdt. Daarom zei Orban: “We moeten er alles aan doen om vóór de start van een tegenoffensief de partijen ervan te overtuigen dat een staakt-het-vuren en vredesbesprekingen noodzakelijk zijn.”

Helaas, aangezien “Biden’s Re-Election Hinges On The Success Of Kiev’s Counteroffensive” (“De herverkiezing van Biden hangt af van het succes van het tegenoffensief van Kiev”), is de teerling om puur politieke redenen al geworpen en is er vrijwel zeker geen kans dat het kanon van Tsjechov daarom niet afgevuurd zal worden. Sterker nog, het kan zelfs in vier richtingen tegelijk worden afgevuurd, precies zoals de Union State verwacht, zoals blijkt uit de waarschuwingen die de Wit-Russische president Aleksandr Loekasjenko en FSB-baas Aleksandr Bortnikov deelden tijdens de vergadering van GOS-veiligheidschefs van donderdag in Minsk.

 

De eerste wees op de coupplannen van het Westen tegen hem, terwijl de tweede de NAVO ervan beschuldigde achter de recente sabotagedaden in hun twee landen te zitten. Bortnikov voegde er ook aan toe dat het blok probeert Moldavië mee te krijgen in de NAVO-Russische proxyoorlog door Gagauzië en Transnistrië binnen te vallen. Deze drie fronten – Wit-Rusland, Moldavië en Rusland – zouden dus überhaupt allemaal tegelijk in actie kunnen komen, net als het primaire front langs de demarcatielijn in de voormalige Oekraïense gebieden die Kiev als de zijne beschouwt.

De VS hebben er wanhopig behoefte aan dat hun proxy terrein wint op een van deze vier fronten, wat dan als een “overwinning” kan worden verkocht aan de kiezers in de aanloop naar de verkiezingen van volgend najaar. Daarom hebben de leiders van de VS de politieke beslissing genomen om het tegenoffensief te lanceren, ondanks het bloedbad dat Orban voorspelde. Alle partijen zijn het erover eens dat vredesbesprekingen onvermijdelijk een einde zullen maken aan het conflict, maar de VS zullen Oekraïne niet toestaan aan dit proces deel te nemen totdat het een “overwinning” behaalt die voldoet aan de verwachtingen van de kiezers na de 75 miljard dollar die ze Kiev hebben gegeven.

Alles minder dan dat kan de herverkiezing van Biden en de vooruitzichten van zijn collega-Democraten, die ook aan de volgende verkiezingen zullen deelnemen, in gevaar brengen. Dat gezegd hebbende, is de kans dat Kiev ook maar enig terrein zal winnen op een van deze potentiële fronten extreem klein door de “logistieke race”/”uitputtingsslag” van de NAVO met Rusland die secretaris-generaal Jens Stoltenberg half februari verklaarde. De dynamiek is in het voordeel van Rusland, zoals blijkt uit de overwinning in de Slag om Artjomovsk (Bakhmut), wat een slecht voorteken is voor Kiev.

 

Bovendien erkende zelfs de Britse minister van Defensie Ben Wallace in zijn laatste interview met de Washington Post hoe moeilijk het is voor het blok om het tempo, de omvang en de reikwijdte van de gewapende steun aan Oekraïne vol te houden. Hoewel hij beloofde dat de steun in enigerlei vorm zal worden voortgezet, vertelde hij zijn gesprekspartner volgens de citaten dat “we de realiteit hebben gezien, en die is dat we allemaal uitgeput raken”. Dit suggereert dat buitenlandse militaire hulp aan Oekraïne vroeg of laat zal worden ingeperkt, omdat er gewoon niet veel meer is om weg te geven.

Met dat in het achterhoofd zal het voor Oekraïne onmogelijk zijn om enig terrein te behouden dat het tijdelijk zou kunnen winnen in het geval het een grootschalige invasie van de Union State lanceert, omdat dat een uitbreiding van de steun vereist, niet de vermindering die in de nabije toekomst wordt verwacht. Rusland en Wit-Rusland zouden de volledige kracht van hun gecombineerde legers naar dat front gooien om hun tegenstanders te overweldigen als dat gebeurt, wat zou kunnen leiden tot de ineenstorting van Oekraïne en de daaropvolgende capitulatie voor alle eisen van Moskou.

De VS gedraagt zich echter niet als een rationele speler, dus ze zouden nog steeds het ergste scenario kunnen riskeren dat tegen hun eigen belangen ingaat, hoewel ze ook de inzet zouden kunnen verhogen als dat werkelijkheid wordt door de militaire ineenstorting van Oekraïne te gebruiken als voorwendsel om NAVO-troepen naar de frontlinies te sturen om het conflict te bevriezen. Aangezien de troepen van het blok al in dat land zijn gestationeerd en daar waarschijnlijk voor onbepaalde tijd zullen blijven, zou Oekraïne dus onder hun nucleaire paraplu vallen, ondanks het feit dat het geen formeel lid is.

NAVO-hoofd vreest oorlog met Rusland terwijl VS drone-aanvallen op Russisch grondgebied goedkeurt

 

Hoe de gebeurtenissen na het komende NAVO-gesteunde tegenoffensief van Kiev ook verlopen, het lijdt geen twijfel dat het een bloedbad voor Oekraïne wordt, precies zoals Orban voorspelde. Dit maakt het tot een tragedie van epische proporties omdat het niet zo hoeft te zijn, maar er is vrijwel zeker geen kans dat de VS alles zal afblazen, op grond van hun binnenlandse politieke berekeningen. Tegen de tijd dat dit conflict eindigt, zullen er nog tienduizenden Oekraïners dood zijn, zo niet honderdduizenden.


Copyright © 2023 vertaling door Frontnieuws.

https://www.frontnieuws.com/viktor-orban-heeft-gelijk-het-tegenoffensief-wordt-een-bloedbad-voor-oekraine/

Griezelig nieuws voor de COVID-gevaccineerden

 12/09/2024 Een nieuw, angstaanjagend syndroom kan iedereen treffen, ongeacht leeftijd, die de prik krijgt. Een nieuw syndroom, het ‘ Post-A...