dinsdag 31 oktober 2023

Huizenbezitters moeten verplicht renoveren en dit gaat het kosten

Dit jaar voerde de regering van Vlaanderen een renovatieplicht in. Uit onderzoek blijkt dat deze maatregel een gemiddeld gezin tot zo’n 80.000 euro gaat kosten.

Vanaf nu moeten huizen in Vlaanderen binnen vijf jaar na verkoop aan een zogeheten EPC-score voldoen. Hiermee wordt verwezen naar de energieprestatiecoëfficiënt. Huizenbezitters die daar niet aan voldoen, riskeren een boete tot maximaal 200.000 euro of zelfs een onbewoonbaarverklaring.

35 miljoen woningen

De regering beweert dat dit moet van Europa, maar dat blijkt niet te kloppenschrijft Lode Goukens voor website Doorbraak. De renovatieplicht bestaat nergens in Europa, ook niet in Nederland.

Wel is er in maart dit jaar een soort Europese renovatieplicht goedgekeurd waar 35 miljoen woningen in de EU onder zouden vallen. Die renovatieplicht zou huizenbezitters in Duitsland alleen al 254 miljard euro kosten, becijferde de bank KfW. Deze Europese renovatieplicht is nog niet rond en het is nog maar de vraag of hij er ook daadwerkelijk gaat komen.

Moet dat nou?

“De Vlaamse regering zadelt de huiseigenaren op met een fors bedrag aan verbouwingskosten. Vaak tienduizenden euro’s voor een energiebesparing van jaarlijks enkele honderden euro’s. Moet dat nou?” vraagt Goukens.

Auteur Steven Arrazola de Oñate reageert: “Helaas is de Vlaamse regering al even totalitair als onze federale Vivaldi-maffia.”

Straks ook bij ons?

Over de auteur: Robin de Boer is economisch geograaf. Volg hem hier op Substack.

Griezelig nieuws voor de COVID-gevaccineerden

 12/09/2024 Een nieuw, angstaanjagend syndroom kan iedereen treffen, ongeacht leeftijd, die de prik krijgt. Een nieuw syndroom, het ‘ Post-A...