zondag 1 oktober 2023

Vonnis over Icke doet veel wenkbrauwen fronsen (Nederland) : ‘Dit deugt niet’


De staatssecretaris van Justitie en Veiligheid mag van de rechtbank ‘complotdenker’ David Icke de toegang tot Nederland ontzeggen.

Volgens de staatssecretaris vormt Icke ‘een bedreiging voor de openbare orde’ en heeft hij uitlatingen gedaan ‘die kunnen bijdragen aan anti-overheidsextremisme’.

De staatssecretaris baseert zijn standpunt op twee rapporten en een analyse van de NCTV, waarin is opgenomen dat ‘het openlijk en kritiekloos bespreken van complottheorieën kan leiden tot sociale acceptatie van antisemitisme, xenofobie of racisme’.

Politiek gestuurd

De raadsman van Icke, Jeroen Pols, zegt dat de uitspraak politiek gestuurd is. “Men kon het zich niet veroorloven minister Yesilgöz in de problemen te brengen vlak voor de verkiezingen.”

“Het is geen verrassing. De zaak wordt afgedaan zonder dat er inhoudelijk op gereageerd wordt. Het past in wat we de afgelopen jaren gezien hebben en is een voorbeeld van SLAPP (Engels acroniem voor Strategic Lawsuit Against Public Participation). Dat is een rechtszaak die aangespannen wordt met het oogmerk om een kritische partij te intimideren en tot zwijgen te brengen,” reageert Pols.

Volgens hem was het geen optie om Icke gelijk te geven, omdat over twee maanden verkiezingen zijn. Dat was een schandaal geweest voor de minister van Justitie, nu partijleider voor de VVD.

Heel bijzonder

“Dit soort zaken mag niet gewonnen worden. Dit is politiek gestuurd. Soms lijkt het erop dat rechters hun werk willen doen, maar uiteindelijk bepaalt de NCTV het vonnis.”

Icke en Pols gaan het vonnis aanvechten bij de Raad van State.

“Heel bijzonder,” vindt oud-Kamerlid Ralf Dekker (FVD). “Rechtsregels worden enorm opgerekt om deze man de vrije toegang te kunnen ontzeggen. Dit deugt niet.”

Bizarre uitspraak

Volgens oud-politieagent en raadslid Haseena Bakhtali grenst de argumentatie aan magie. “Op deze manier kwamen vroeger vrouwen op de brandstapel terecht.” Ze spreekt van een glijdende schaal.

“Bizarre uitspraak,” zegt medisch adviseur Wendy Mittemeijer. “Ik maak me zorgen om Nederland. We kunnen niet meer vrijuit denken en spreken. Dat mag alleen een selectief groepje, en de mensen die kritiekloos meekletsten.”

Griezelig nieuws voor de COVID-gevaccineerden

 12/09/2024 Een nieuw, angstaanjagend syndroom kan iedereen treffen, ongeacht leeftijd, die de prik krijgt. Een nieuw syndroom, het ‘ Post-A...