zondag 19 november 2023

Rusland schakelt over op gasverwarming op het platteland – Europa schakelt over op houthaarden in de stad

 november 18, 2023   4146  14  

De afgelopen dagen is de internationale situatie gestabiliseerd van slecht tot verschrikkelijk, en daarom heb ik, omdat er niet veel verandert, geen verzoeken voor interviews van internationale omroepen gehad. Maar een paar ontwikkelingen om me heen hier in Brussel hebben me aan het denken gezet over een essay dat ik nu met de lezers wil delen, schrijft Gilbert Doctorow.

Opnieuw staat voor mij centraal hoe de Groene Agenda een ravage aanricht in de Europese levenskwaliteit en in de economie. In bredere zin is het probleem dat de Europese elites die de touwtjes in handen hebben, het konijnenhol van het ideologiegedreven beleid een paar meter verder zijn ingegaan dan hun Amerikaanse tegenhangers. De economische belangen van de middenklasse en de lagere klassen tellen niet mee. Het Bruto Binnenlands Product wordt als vanzelfsprekend beschouwd als je hier en daar maar genoeg met debetgeld gefinancierde subsidies rondgooit om bedrijfsleiders op te vrolijken. En we rollen verder richting het … Stenen Tijdperk.

Wat me op gang bracht was de aanblik van een paar kubieke meter gespleten boomstammen die me de weg versperden op het trottoir toen ik mijn caddy met boodschappen de heuvel op trok over het korte pad terug naar mijn huis. In het voorbijgaan ging een vrouw van middelbare leeftijd verder met het laden van deze boomstammen in plastic kratten om ze naar haar appartement te dragen.

Het dumpen van gekloofde boomstammen voor een huis heb ik een paar jaar geleden voor het laatst gezien, toen een vrachtwagen een halve lading, 10 kubieke meter, gekloofde berkenstammen deponeerde op de oprit van ons datsja-huis in Orlino, een gehucht 80 km ten zuiden van Sint Petersburg, Rusland. In die tijd kreeg elk huis in de gemeenschap dat ’s winters bewoond was zulke leveringen. Maar zelfs toen al werden sommige van onze buren aangesloten op het Gazprom-netwerk en gingen ze over op verwarming op aardgas.

Sinds het begin van de Speciale Militaire Operatie in Oekraïne en de Europese boycot van Russisch pijplijngas is de ‘vergassing’ van het Russische platteland een prioritaire taak geworden in opdracht van Vladimir Poetin. Een groot deel van het gas dat Europa niet langer afneemt, wordt nu gebruikt om de huizen van Russische plattelandsbewoners en provinciesteden te verwarmen.

Zoals we weten, wordt nieuwe Russische gasproductiecapaciteit naar compressie-installaties geleid voor levering van LNG wereldwijd door zeetankers. Ik heb het nu uitsluitend over gas dat in Europees Rusland en West-Siberië werd geproduceerd voor Europese markten. Gas in het Verre Noorden was vanaf het begin bedoeld voor LNG-export. Gas in Oost-Siberië werd vanaf het begin geproduceerd voor de Chinese en andere Aziatische markten. Er moet nog steeds een verbindingspijpleiding worden aangelegd om het Russische pijpleidingennetwerk van de westelijke grenzen naar de Stille Oceaan te verenigen.

En wat zie ik nu in Brussel? Een eigenaar van een appartement in een gebouw dat duidelijk wordt bediend door een olie- of gasgestookte verwarming, gebruikt houtblokken voor de verwarming! Er is geen reden om verbaasd te zijn dat advertenties voor te koop of te huur staande woningen op de secundaire markt in Brussel ‘een werkende open haard’ vermelden als een punt van trots voor potentiële klanten. En esthetiek heeft niets te maken met deze keuze.

Deze nieuwe trend in de stad volgt ongeveer een jaar op de trend in de Brusselse voorsteden. Onze dochter, die een huis op 20 km van Brussel bezit, heeft een jaar geleden geïnvesteerd in een upgrade van haar open haard en heeft elke gelegenheid aangegrepen om hout te halen van bomen die door vrienden zijn omgehakt om deze winter warm te blijven.

De ironie van het lot wil dat het groene regime dat nu de macht deelt op gewestelijk en federaal niveau in België, toeziet op een verschuiving terug naar … het Stenen Tijdperk. En dat allemaal door de uitvoering van wrede sancties tegen Rusland vanwege zijn geschil met Oekraïne, dat op zijn beurt weer voortkwam uit een conflict over de structuur van de Europese veiligheid tussen Rusland en de NAVO. De Groenen behoorden tot de luidruchtigste Rusland-bashers, hoewel eerlijk gezegd bijna alle Belgische en Europese elites hierover dezelfde mening waren toegedaan. Een beetje gezond verstand en eigenbelang hadden de terugkeer naar het Stenen Tijdperk kunnen voorkomen, maar voor gezond verstand is geen plaats in ideologisch gedreven beleid.

Van de internationale dimensie van onze ellende vandaag naar de strikt lokale dimensie, richten mijn gedachten zich op de verschrikkelijke effecten van de Groene Agenda op gewone burgers, als ik verder ga met de nieuwste eisen die worden opgelegd aan iedereen die een woning te koop zet in België of een aankoop overweegt. Ik denk aan het indienen van een certificaat van energieprestatie. De classificaties gaan van A, dat de kenmerken heeft van een hermetisch afgesloten graftombe, tot G, dat de kenmerken heeft van leven in de vrije natuur. Dat de plussen en minnen van het wonen in een hermetisch afgesloten tombe voor discussie vatbaar zijn, lijkt niemand te interesseren. Blijkbaar hebben onze elites niet gehoord over de levenscyclus van microscopische spinnen in onze huizen die een hekel hebben aan luchtstromen. En ze zijn vergeten of hebben nooit gelezen hoe onze 19e-eeuwse voorouders rotsvast geloofden in de gezondheidswaarde van open ramen.

De hele kwestie kwam plotseling onder mijn aandacht toen we besloten dat het tijd was om te ‘downsizen’ en te verhuizen van ons herenhuis in Brussel naar een appartement. De certificering (PEB, in het Frans) werd uitgevoerd en gisteren las ik de resultaten in een pdf-bestand dat vriendelijk werd doorgestuurd door onze makelaar. Natuurlijk kwam ons oude huis binnen op het niveau ‘G’ en de erkende schatter gaf een lange beschrijving van wat er moet gebeuren om onze ramen van dubbel glas te voorzien, zonder de regels voor het behoud van het oorspronkelijke uiterlijk van oude huizen te overtreden; hoe we de vloeren en plafonds moeten isoleren; hoe we de kleine elektrische boiler van 50 liter die het hele huis van warm water voorziet en die we een jaar geleden hebben gekocht, moeten vervangen door een nieuw apparaat dat werkt volgens ‘dynamische’ principes, enz. enz.

Al zijn aanbevelingen zijn in overeenstemming met het overheidsbeleid dat is ingevoerd om het energieverbruik te verminderen, ongeacht de kapitaalkosten voor huiseigenaren. Volgens mij zou het vijftig jaar of meer duren om de kosten die je zou maken als je de aanbevelingen van de PEB-specialist opvolgt, terug te verdienen door jaarlijkse besparingen op verwarmings- en elektriciteitskosten.

Hoewel de echte wereld niets te maken heeft met deze regelgeving, is de realiteit dat wij bescheiden mensen een schijntje aan stookolierekeningen hebben betaald omdat ons oude huis hele dikke bakstenen muren heeft en omdat we een rijtjeshuis zijn en slechts twee gevels blootstaan aan de elementen. Ja, we hebben grote ramen, die zorgen voor de ‘helderheid’ die een positief kenmerk is in de beschrijving van het huis aan potentiële kopers. Ja, het zijn ramen met enkel glas. Maar, en dit is een ‘maar’ die geen rol speelt in de schattingen, de grootste ramen, zoals bijvoorbeeld die in de ‘jardin d’hiver’ kamer die uitkijkt op de kleine tuin, zijn uitgerust met de houten luiken die je ’s nachts kunt laten zakken voor geluids- en warmte-isolatie. Deze luiken waren in heel Frankrijk de norm ten tijde van de bouw in 1895.

Ik ga hier niet verder op in. Mijn punt is simpel: het is niet alleen in Duitsland dat huiseigenaren in opstand komen tegen de door de Groenen opgelegde regels voor huisverwarming en de overstap naar warmtepompen. Hier in België worden dezelfde vreselijke uitgaven opgelegd aan huiseigenaren in andere gebieden, inclusief, tussen haakjes, het aanmoedigen van de installatie van zonnepanelen op daken, zonder rekening te houden met het voor de hand liggende klimatologische feit dat we een groot aantal bewolkte en regenachtige dagen hebben.

En nu, te midden van deze schijnheilige beleidsvorming ten gunste van goede isolatie van huizen en schone energieverwarming, zie ik om me heen dat het verwarmen met houtblokken uit het Stenen Tijdperk terrein wint omdat mensen proberen warm te blijven zonder failliet te gaan.


Copyright © 2023 vertaling door Frontnieuws.

https://www.frontnieuws.com/rusland-schakelt-over-op-gasverwarming-op-het-platteland-europa-schakelt-over-op-houthaarden-in-de-stad/

Griezelig nieuws voor de COVID-gevaccineerden

 12/09/2024 Een nieuw, angstaanjagend syndroom kan iedereen treffen, ongeacht leeftijd, die de prik krijgt. Een nieuw syndroom, het ‘ Post-A...