vrijdag 29 december 2023

Oversterfte schiet pijlsnel omhoog: ‘Zo’n extreme stijging is nog nooit vertoond’

Tot vorige week konden mensen een herhaalprik tegen corona halen (Nederland). Ondertussen gebeurt er iets opmerkelijks: de oversterfte schiet pijlsnel omhoog.

Statisticus Herman Steigstra heeft de ongecorrigeerde oversterfte verwerkt in een grafiek. De blauwe lijn toont het aantal overlijdens, de blauwe band de prognose van het CBS. Als de lijn hoger ligt dan de band, overleden er meer mensen dan verwacht.

Deze week is er opeens ruim 800 meer oversterfte dan vorige week, 1143 meer dan verwacht, ontdekte Steigstra.

Zeer verontrustend

“Zo’n extreme stijging is nog nooit vertoond,” schrijft hij op X. “Zoveel oversterfte hebben we niet meer gezien sinds de eerste golf in 2020.”

Hij houdt nog een slag om de arm: het is niet uit te sluiten dat het hier om een administratieve fout gaat. “Even een weekje aanzien, maar wel zeer verontrustend.”

De explosieve lijnen zijn die van het RIVM (rood en groen), benadrukt Steigstra. Begin 2022 zijn het RIVM en CBS het nog eens over de oversterfte, maar vanaf juli 2022 begint het RIVM het anders te zien. Na een verhoging van 4,5 procent, valt het meeste weer onder de rode lijn. Er is volgens het RIVM geen oversterfte meer. Op deze manier wordt de oversterfte dus witgewassen, aldus Steigstra.

Stoppen

“Waarom is het RIVM aan het witwassen? Waar komt die plotselinge oversterfte vandaan?”

Onlangs maakte het CBS bekend per 2024 te stoppen met het rapporteren van de te verwachten sterfte. Alleen de verwachte sterfte volgens het RIVM is dan nog beschikbaar.

Over de auteur: Robin de Boer is economisch geograaf. Volg hem hier op Substack.

Griezelig nieuws voor de COVID-gevaccineerden

 12/09/2024 Een nieuw, angstaanjagend syndroom kan iedereen treffen, ongeacht leeftijd, die de prik krijgt. Een nieuw syndroom, het ‘ Post-A...