woensdag 29 mei 2024

Imkervereniging vangt 68 koninginnen van Aziatische hoornaars: “Nest hoornaars eet elk seizoen elf kilo insecten”

 

     © Fotomontage GVA

Berendrecht/Zandvliet/Lillo - 

Begin dit jaar mobiliseerde de vzw Bijeen tachtig vrijwilligers om de strijd aan te gaan met de Aziatische hoornaar. De deelnemers ontvingen een lokval. Eind mei werden al 68 koninginnen gevangen. Zaterdag 1 juni is er een terugkommoment, waarop de strijd tegen de Aziatische hoornaar wordt geëvalueerd. De actie loopt nog tot eind juni.

Erik Vandewalle   29/05/2024 om 09:55

 

“Twee jaar geleden doken in het polderdistrict de eerste nesten van Aziatische hoornaars op. Elk nest kan honderden Aziatische hoornaars produceren en dat is echt een bedreiging. Bij me thuis zijn er vier bijenkasten aangevallen en aan de Buitenmolen, waar de kasten van onze vzw staan, zijn ook enkele kasten ten prooi gevallen aan die Aziatische hoornaars”, zegt Iwein Coppens van de vzw Bijeen.

     Aziatische hoornaar. — © cc - Gilles San Martin

 Een nest hoornaars verorbert per seizoen ongeveer elf kilogram insecten. Als je weet hoe weinig een insect weegt, besef je dat elke kilo ontzettend veel is. 40 tot 70 procent bestaat uit honingbijen en dat maakt duidelijk dat onze honingbijen sterk worden bedreigd”, klinkt het de mond van Iwein Coppens. “Als enkele hoornaars rond een kast zwermen is dat voldoende voor de honingbijen om zich terug te trekken in hun kast. Daar gaan ze verhongeren en sterven. Naast honingbijen, vallen hoornaars eveneens hommels en wilde bijen aan. Ook de landbouw wordt getroffen, omdat de Aziatische hoornaars de bestuiving grondig verstoren”, gaat Iwein Coppens verder.

    Lokvallen van vzw Bijeen strikken 68 koninginnen Aziatische hoornaars. — © Marc Wouters

De koninginnen zijn nu al bezig met de uitbouw van hun primair nestje. Eenmaal ze enkele helpster-hoornaars gekweekt hebben, verlaten de koninginnen dit nestje niet meer totdat de kolonie groot genoeg is om naar het secundaire grote nest te verhuizen, hoog in de bomen. Daar zijn ze nog maar zeer moeilijk op te sporen.

Vangpotten

“We gebruiken een selectieve vangpot. Hierin zit een lokstof die de hoornaars aantrekt. In het deksel zitten kleine gaatjes waardoor de koningen niet kunnen ontsnappen, maar andere insecten wel”, aldus Jorn Van de Cloot, molenaar van de Buitenmolen in Berendrecht. De initiatiefnemers deelden het polderdistrict op in zestig vakjes. Voor elk van die vakjes werd minstens één vrijwilliger gezocht die in zijn tuin een vangpot wilde plaatsen en binnen de kortste keren boden zich meer vrijwilligers aan dan nodig.

“We gebruiken een selectieve vangpot. Hierin zit een lokstof die de hoornaars aantrekt. In het deksel zitten kleine gaatjes waardoor de koningen niet kunnen ontsnappen, maar andere insecten wel”

Jorn Van de Cloot

Molenaar

    Polder werd in zestig werkvakken opgedeeld. — © marc wouters

 

Bijeen vzw heeft een warme oproep met als slogan Kijk in uw kot om ook rond te kijken in tuinhuisjes, houten stallingen en carports, om te zien of er geen kleine bolvormige nestjes hangen. Deze nestjes kunnen ook bij de imkers gemeld worden. “Belangrijk is om te zien welke wesp er in- en uitvliegt, want aan de vorm van het nestje alleen zie je niet welke wespensoort het is.” Als de nestjes groter worden zal professionele hulp ingeroepen moeten worden.

Evaluatiefeest

Zaterdag 1 juni wordt vanaf 14 uur een evaluatiefeest gegeven op de bijenweide aan het kruispunt Windmolenweg en Berendrechts voetpad. “Dan maken we onder meer de officiële vangstresultaten bekend. Dan verkopen we ook bijvriendelijke planten. Alle opbrengsten komen volledig ten goede aan de vereniging ter ondersteuning van de bijtjes en hun leefgebied.”

Opm van de BLOG Redactie: 

Op 22/06/2024

Onderaan even het overzicht mee van het aantal gevangen koninginnen per gemeente in de provincie Antwerpen. Door jullie hulp is Zoersel beste leerling van de klas! Nogmaals Hartelijk dank.

 

www.bijeenvzw.be

https://www.gva.be/cnt/dmf20240528_94485757

Griezelig nieuws voor de COVID-gevaccineerden

 12/09/2024 Een nieuw, angstaanjagend syndroom kan iedereen treffen, ongeacht leeftijd, die de prik krijgt. Een nieuw syndroom, het ‘ Post-A...