vrijdag 21 juni 2024

Onder nieuwe EU-wet die wordt doorgeduwd zijn we allemaal criminelen: ‘Dit is de droom van elke dictator’


Europese ambassadeurs wilden zich donderdag buigen over de vraag of berichtendiensten als WhatsApp of Signal de foto’s die we naar elkaar doorsturen moeten controleren, maar de bespreking is van de agenda gehaald. Het debat ligt uiterst gevoelig.

Het controversiële wetsvoorstel wordt ‘Chat Control’ genoemd en heeft officieel als doel om kindermisbruik tegen te gaan.

De Europese Commissie wil dat elke smartphone software bevat die gegevens al voor hun versleuteling scant op ‘illegaal materiaal’, ook wel client-side scanning genoemd. Je moet dan eerst toestemming geven dat de overheid je foto’s en video’s in de gaten mag houden, maar als je dat niet doet, kun je geen berichten meer versturen.

Massasurveillance

Dinsdag ondertekenden 37 Europarlementariërs een open brief met bezwaren tegen het wetsvoorstel.

Als het plan wordt aangenomen, worden chatdiensten bij wet geschikt gemaakt voor massasurveillance, waarschuwt professor Matthew Green van de Johns Hopkins University.

Professor Bart Preneel van de KU Leuven zegt: “Minder democratische regimes kunnen dit misbruiken om kritische inhoud op te sporen. Dit is de droom van elke dictator, en de Europese Unie gaat dit verwezenlijken.”

Von der Leyen wil al je appjes meelezen

Het is hem ‘compleet onduidelijk’ waarom de Commissie zo doorduwt.

“Weet jij zeker dat je wilt dat Ursula von der Leyen al je appjes mee kan lezen? Al je foto’s kan zien, kan opslaan en door kan sturen naar veiligheidsdiensten van andere landen?” vraagt columnist Marianne Zwagerman.

In de ogen van de EU zijn we allemaal criminelen, benadrukt ze.

Over de auteur: Robin de Boer is economisch geograaf. Volg hem hier op Substack.

Griezelig nieuws voor de COVID-gevaccineerden

 12/09/2024 Een nieuw, angstaanjagend syndroom kan iedereen treffen, ongeacht leeftijd, die de prik krijgt. Een nieuw syndroom, het ‘ Post-A...