zondag 16 juni 2024

Waarom je ver uit de buurt moet blijven van vleesvervangers en andere vegaproducten


Uit nieuw onderzoek blijkt dat ultrabewerkte vegaproducten het risico op hartziekte en vroegtijdig overlijden verhogen. De studie is gepubliceerd in het tijdschrift The Lancet Regional Health.

De onderzoekers analyseerden het dieet van 118.000 Britten van 40 tot 69 jaar oud. Ze ontdekten dat een plantaardig dieet de gezondheid ten goede komt, maar alleen als het vers voedsel betreft, zoals fruit en groenten.

12 procent meer kans

Mensen die plantaardige producten consumeren die ultrabewerkt zijn, zoals bijvoorbeeld vleesvervangers, hebben 12 procent meer kans om te sterven aan hartziekte.

Hoofdonderzoeker Fernanda Rauber zei dat ultrabewerkt plantaardig voedsel kan leiden tot een hogere bloeddruk. Voedseladditieven in dergelijke producten kunnen oxidatieve stress en ontsteking uitlokken, zei ze.

Het eerste onderzoek

Coauteur Eszter Vamos zei dat ultrabewerkte plantaardige producten vaak worden aangeprezen als gezond, terwijl deze grootschalige studie laat zien dat ze geen positieve gezondheidseffecten hebben.

Dit is volgens de auteurs het eerste onderzoek dat aantoont dat ultrabewerkt plantaardig voedsel het risico op hart- en vaatziekten verhoogt.

[Zero Hedge via New York Post]

Over de auteur: Robin de Boer is economisch geograaf. Volg hem hier op Substack.

Griezelig nieuws voor de COVID-gevaccineerden

 12/09/2024 Een nieuw, angstaanjagend syndroom kan iedereen treffen, ongeacht leeftijd, die de prik krijgt. Een nieuw syndroom, het ‘ Post-A...