Op 12 augustus vond het kort geding van juridisch adviseur Karim Aachboun tegen Rutte en de NAVO plaats bij de rechtbank in Brussel.
Aachboun heeft besloten Rutte juridisch aan te pakken voor het leed dat hij miljoenen Nederlanders heeft aangedaan. Hij doet dit op eigen kosten.
Opmerkelijk genoeg heeft de Belgische overheid zich achter Rutte en de NAVO geschaard. Zij maken zich ernstig zorgen over de mogelijke diplomatieke incidenten tussen de lidstaten, als Aachboun dit kort geding van Rutte wint.
Immuniteit
Hij eist dat de benoeming van Rutte tot secretaris-generaal van de NAVO wordt uitgesteld, zolang de Nederlandse rechter nog geen oordeel heeft geveld in zijn lopende rechtszaken tegen Rutte.
In Brussel werden de NAVO, Rutte en de Belgische staat vertegenwoordigd door een jonge advocate. Zij liet de rechter weten dat de NAVO tijdens het proces niet aanwezig wenst te zijn en zich op immuniteit beroept, zag journalist Djamila le Pair, die verslag deed van de zitting.
Dit is precies wat Aachboun vreest. Door dit kort geding aan te spannen, wil hij veiligstellen dat Ruttes aanstaande immuniteit geen gevolgen gaat hebben voor zijn rechtszaken in Nederland.
Doodgezwegen
Rutte en de NAVO hebben de rechtbank vervolgens verzocht om de rechtszaak te annuleren, maar dat verzoek is afgewezen. De rechtszaak gaat dus door, en wel op 11 september aanstaande.
“Waarom wordt dit doodgezwegen door de media?” vraagt ex-advocaat Carine Knapen zich af.
Blokkade
Meta verwijderde zonder tekst en uitleg enkele berichten die Aachboun plaatste over zijn rechtszaak tegen Rutte. Ook kreeg hij de waarschuwing mee dat hij in het vervolg op Instagram en Facebook niet meer de namen Rutte en NAVO mag noemen.
Enkele dagen geleden heeft Meta dit besluit tot blokkade weer ingetrokken. De reden die werd opgegeven: ‘fout van een junior medewerker van Meta’.
Over de auteur: Robin de Boer is economisch geograaf. Volg hem hier op Substack.