rsz stress cortisolIn een ideale wereld lopen mensen ontspannen rond en als ze aan het eind van de dag in bed kruipen, slapen ze als een roos.

Voor de meesten van ons is de praktijk toch wel iets anders en hebben we vaak ook geen tijd om te mediteren of andere dingen te doen die stress verminderen.

Onze maatschappij verandert met de dag, maar één factor lijkt alleen maar groter te worden en dat is de factor stress. Stress heeft grote gevolgen voor je lichaam en je welzijn.

Cortisol wordt ook wel het stresshormoon genoemd. Het hormoon wordt aangemaakt in de bijnieren als reactie op een angst- of stressprikkel. Het is een manier van je lichaam om snel te handelen in stressvolle situaties: cortisol kan namelijk een boost aan je energieniveau geven zodat je kunt vechten of vluchten.

Bij de meeste stressprikkels die je tegenwoordig ervaart is vechten of vluchten niet per se een optie, zoals bij een discussie, irritatie of hoge werkdruk. Hierdoor wordt de aangemaakte cortisol niet gebruikt maar stapelt het hormoon zich op in je lichaam. Het resultaat kan een te hoge cortisolwaarde in je lichaam zijn. Hierdoor kun je last krijgen van een grotere eetlust (en meer trek in koolhydraten), snelle veroudering, rusteloosheid en weinig energie.

In een ideale wereld zouden wij de tijd nemen om bovenstaande aan te pakken. We zouden meer relaxed gaan leven, misschien mediteren of andere dingen doen die het cortisol niveau zouden verlagen.

Echter, er is ook een natuurlijk mineraal dat ongeveer hetzelfde bewerkstelligt en dat mineraal is magnesium.

Vroeger kreeg men voldoende magnesium binnen via de voeding, maar dat is niet meer zo.

Magnesium is een van de mineralen die het meest worden ingezet in de complementaire praktijk. Een reden daarvoor is dat magnesium een belangrijke rol speelt bij meer dan 300 fysiologische processen in het lichaam.

En ondanks dat veel (onbewerkte) voedingsmiddelen magnesium bevatten, hebben veranderingen in voedselproductie en eetgewoonten ertoe geleid dat veel mensen minder magnesium met de voeding binnenkrijgen.

Vóór de industrialisatie was de magnesiuminname naar schatting 475 tot 500 mg per dag, tegenwoordig is de inname met 345 mg (gemiddelde inname per dag voor volwassenen, volgens de laatste voedselconsumptiepeiling in Nederland) veel lager.

Ook kunnen factoren zoals stress, een hoge suikerinname en bepaalde medicatie de magnesiumstatus verlagen. Dit mineraal behoort dan ook aangemerkt te worden als basissuppletie.

En meestal zit er niet veel in een multivitamine- en mineralenpreparaat, omdat magnesium erg veel ruimte in beslag neemt in een tablet of capsule. Of er worden inferieure verbindingsvormen gebruikt. Het is dan ook van groot belang om op de hoogte te zijn van de kwaliteitsverschillen die bestaan tussen magnesiumproducten onderling en te weten hoe een goede keuze te kunnen maken.

Kortom, veel mensen hebben te maken met een magnesiumtekort, hebben dat zelf niet door, maar het kan wel grote gevolgen hebben.

Daarnaast is er een wetenschappelijk onderzoek gepubliceerd waarin wordt aangetoond dat een langdurige inname van magnesium een heel gunstig effect heeft op het cortisol niveau.

Met andere woorden, een langdurige inname van magnesium kan ervoor zorgen dat je meer ontspannen bent, waardoor je uiteraard het leven beter aankan.

Bovenstaande is wel belangrijk, want magnesium is nu niet bepaald het eerste waar je aan denkt als je praat over het bestrijden van de effecten van stress.

Hierna volgen tien symptomen die erop kunnen wijzen dat je een te hoog cortisol niveau hebt in je lichaam.

1. Je gaat slechter slapen

2. Je bent vaak vermoeid

3. Je immuunsysteem kan verzwakken

4. Je krijgt een buikje

5. Je hebt meer behoefte aan suikers

6. De bloeddruk kan veranderen

7. Je libido is verlaagd

8. Je hebt vaker last van een nerveus gevoel

9. Je hebt vaker last van negatieve stemmingen

10. Je hebt last van maag- en darmklachten

Wil je op een natuurlijke manier de stresslevels in je lichaam bestrijden zonder daar veel tijd in te steken, dan is het misschien zaak om je magnesiumtekort wat omhoog te krikken.