maandag 9 september 2024

Item Nieuwsuur over sneuvelende hitterecords deze zomer wekt irritatie: ‘Jullie zijn een levend gekkenhuis’

 


Terwijl zonminnend Nederland deze zomer genoot van het lekkere weer, werd op de redactie van Nieuwsuur op uw kosten hard gewerkt aan het zoveelste item over sneuvelende hitterecords en de warmste zomer ooit gemeten.

Op het Europese continent was het de heetste zomer sinds de metingen begonnen, zegt de Europese klimaatdienst Copernicus. Klimatoloog Gavin Schmidt van de NASA zegt tegen Nieuwsuur dat 2024 het warmste jaar ooit lijkt te gaan worden. Volgens Schmidt is de toename van broeikasgassen van de afgelopen eeuw de grootste factor.

Een inrichting met zendtijd

Nieuwsuur: maar er is nog iets: de opwarming van de aarde lijkt te versnellen. Sommige klimaatwetenschappers vermoeden dat dit komt omdat de mens jaar na jaar meer broeikasgassen uitstoot. Die hopen zich allemaal op in de atmosfeer.

Er is veel kritiek op het item. “Jullie zijn een levend gekkenhuis,” zegt vastgoedondernemer Erik de Vlieger tegen Nieuwsuur. “Een inrichting met zendtijd.”

Niets speciaals aan

Auteur en spreker Hans van Tellingen merkt op: “Het was een typisch Nederlandse zomer. Niets speciaals aan.”

“Bij de klimaat-comedyshow van Nieuwsuur sneuvelen alle records. Zeker als die ene klimaatwetenschapper (NASA) doodleuk zegt: we weten niet waarom en onze modellen weten het ook niet. Da’s pas humor,” reageert wetenschapper Ferdinand Meeuws.

Over de auteur: Robin de Boer is economisch geograaf. Volg hem hier op Substack.

Imam: ‘In Nederland zijn moslims de baas – als het je niet bevalt, vertrek je maar’ (Video)

  september 19, 2024   18              Foto Credit: Rairfoundation.com B roeder Rahide heeft een duidelijke boodschap voor zijn  TikTok ...