maandag 24 juli 2023

Advocate legt uit: mogen banken je financiële transacties controleren en vragen stellen?


Op social media is veel te doen over een video van Radar waarin getoond en uitgelegd wordt dat Nederlandse banken, waaronder ING, rekeninghouders ondervragen over financiële transacties van en naar hun rekening en het opheffen of blokkeren van bankrekeningen.

Advocate Carine Knapen heeft de video geanalyseerd. Mogen banken zomaar jouw financiële transacties controleren en vragen stellen?

Nederland heeft een controlesysteem opgetuigd en de vijf grootste Nederlandse banken hebben hiervoor zelfs een specifiek orgaan opgericht, te weten TMNL oftewel Transactie Monitoring Nederland.

Doen ze dit wel, dan gaan ze hun boekje te buiten

Het doel van dat orgaan is het bestrijden van financiële criminaliteit, door in samenhang de betalingstransacties van de banken te monitoren op signalen die mogelijk duiden op witwassen en terrorismefinanciering.

De banken mogen dus controleren: het witwassen van geld van criminele herkomst en de financiering van terrorisme.

Wanneer Nederlandse banken gewone burgers – die van ver noch van dichtbij iets te maken hebben met georganiseerde misdaad, terrorisme of witwassen – ondervragen over financiële transacties van en naar hun rekening door of van gekende ondernemingen, dan is dit een gewone handelstransactie waarover zij geen vragen mogen stellen, benadrukt Knapen.

“Doen ze dit wel, dan gaan ze hun boekje te buiten. Leggen ze bovendien sancties op als de replieken van hun klanten hen niet tot tevredenheid stemmen of zij zich verzetten, dan begaan ze een zware inbreuk,” voegt de advocate toe.

Pertinente leugen

In de video wordt gezegd dat banken ‘wettelijk verplicht zijn om vragen te stellen aan al hun klanten’. Dat is volgens Knapen een pertinente leugen. “Die verplichting geldt enkel als er een gefundeerd vermoeden bestaat van witwas van drugsgeld of financiering van terrorisme.”

De argumentatie raakt volgens haar overigens kant noch wal. “Criminelen en terroristen doen geen transacties via bankrekeningen. Zij regelen hun zaakjes cash, met diamanten of andere edelmetalen. Dat laat geen sporen achter.”

Griezelig nieuws voor de COVID-gevaccineerden

 12/09/2024 Een nieuw, angstaanjagend syndroom kan iedereen treffen, ongeacht leeftijd, die de prik krijgt. Een nieuw syndroom, het ‘ Post-A...